Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (333)

plakát

Není čas zemřít (2021) 

Určitě všem doporučuji podívat se před zhlédnutím na Spectre, protože na něj No Time to Die přímo navazuje. Vlastně navazuje dost na všechny "craigovky" a i příběhově je završuje. Casino Royale bylo Campbellsky své jako v již dávné době Golden Eye, více moderení a ryzí Bond. Quantum of Solace bylo prostě nepovedené. Skyfall bylo tak nebondovské a tak jiné, že pro fanoušky Bonda to úplně nebylo, ale nefanoušci byli nadšení. Spectre byl pak absolutní protipól, paradoxně od stejného režiséra jako Skyfall, a taková pocta všem fanouškům. No Time to Die je pak asi to, co si představuji jako takový mix všeho, jak Bonda přenést do 21. století a zároveň uctít minulost. Ten film fungoval na mnoha rovinách. Herecky hráli dobře všichni a snad jen jediná škoda, že Ana de Armas neměla trošku větší roli (ale nebylo to poprvé, kdy Bonda odmítla bondgirl?). Technologicky jsme viděli zase spoustů gadgetů, které neexistují, ale nic nepůsobilo až tak extrémně přehnaně. Akce je ve filmu taktéž hodně a hudba byla dle očekávání od Hanse Zimmera dobrá, stejně tak úvodní song od Billie Eilish. Co jsem nečekal, tak že jsme dostali kromě toho i velkou dávkou emocí, asi nejvíc ze všech bondovek dosud natočených, a že se podařilo sáhnout si k jedné z těch horších bondovek – On Her Majesty's Secret Service – a využít to nejlepší, co film nabízel, v daleké lepším podání. No Time to Die je tedy krásné zakončení éry Daniela Craiga, který to měl u mě jako Bond těžké, ale roli si skutečně zasloužil. Už teď jsem zvědavý, kdo bude příští Bond...

plakát

John Wick 2 (2017) 

Kult pokračuje. Filmu nejvíce škodí, že už tam není ten moment překvapení, který může jedna sága mít jenom jednou, a také občasné WTF momenty, které nedávají smysl. Vše je ale vynahrazeno krásnou atmosférou, která táhne do kina. Druhý Wick začne úžasnou honičkou/bouračkou ve stylu Wicka prvního a tím na něj naprosto plynule navazuje. Od té doby se nicméně rozehrává jiná hra, a to jak funguje onen svět kriminálníků. Tím rozkrýváme úplně jiný svět, který je podobně strhující, jako byla jednička, co se týče akce. Ve výsledku tedy taktéž pět hvězd.

plakát

Sully: Zázrak na řece Hudson (2016) 

Atmosféra ještě o něco hustší než knír Aarona Eckharta. Celý film byl ale tak poctivě zpracován, všechno natolik taktní, jemné a decentní, že ho mohu přirovnat spíše ke kníru Toma Hankse. Sully je opravdu hodně dokumentaristicky pojatým filmem a každá minuta je využita dobře a účelně. A každý oslavný film o nějakém skutečném hrdinovi by si ze Sullyho měl vzít příklad, protože za těch skromných 96 minut vykouzlí obdiv od každého a není potřeba, aby v tom byla nějaká extra vyumělkovaná hollywoodská zápletka. Bravo, Clinte, bravo, Tome, bravo, kníre... teda Aarone. PS: Zajímalo by mě, jestli je to takto pravda, nebo jen film, ale dost mě překvapilo, že počet lidí, kteří si skutečně obléknou záchranou vestu, je tak nízký.

plakát

Co jsme komu udělali? (2014) 

Co jsme komu udělali je takový kříženec Hlavy rodiny a některé z typických ukecaných francouzských komedií. Tvůrci se nebáli rasistických a náboženských vtípků a zároveň s naprostou lehkostí střílí na všechny strany. Pro mě jedna z nejlepších komedií, které jsem letos viděl.

plakát

Zohan: Krycí jméno Kadeřník (2008) 

Naprosto přepálená akční parodie. Ale o tom to je. Po práci pěkně vypnout mozek a podívat se na totální hovadinu. Samozřejmě, že jsou ve filmu i slabší chvíle, stejně tak jako stopáž je trošku delší. Jenomže stačí postava Roba Schneidera a jsem schopen to všechno odpustit. Tomu navíc pomáhá "disco, disco!", Fizzy Bubblech, cokoliv s hummusem a všechny možné východní přízvuky.

plakát

Bláznivá, zatracená láska (2011) 

Crazy, Stupid, Love je jedna z nejvíce zábavných romantických komedií, které jsem kdy viděl. Ať už je to vystoupení z auta za jízdy nebo kterákoli scéna, kde se vysloví "David Lindhagen", vždy je to podané vkusně a vtipně. Za mě je toto určitě film, který si klidně pustím opakovaně. A i když je příběhová linka s babysitterkou slabší, dávám pět hvězd.

plakát

Spectre (2015) 

Čtyři bondovky s Craigem trvalo, než jsem ho vzal na milost. Ukázalo se, že problém nemám ani tak s Craigem jako takovým, ale spíš s typem Bonda, kterého dosud představoval. No, tedy Bonda... Spíš generickou mlátičku. Ve Spectre se ale vrací ten Bond, kterého známe z dřívějška. Za mě je toto takový vtipný mix 30 % Craiga, 30 % Brosnana a 40 % Moora. Spectre má silné vazby na bondovský svět, střídá extrémní prostředí jak ponožky (např. ultramoderní zařízení v poušti), Bond utrousí nějakou tu hlášku, vyspí se s každým, koho potká, a celé se to motá kolem Spectre. Bohužel moderní svět nepřeje tradicím, a tak bych se po komentářích recenzentů typu "nejhorší bondovka s Craigem" nedivil, kdyby tady na ČSFD nakonec sklouzl do modré barvy. Osobně si ho řadím někam do druhé poloviny první desítky, dávám 5 hvězd (byť slabších, viz dále) a doufám, že příští režisér se zase odhodlá naštvat všechny filmové pisálky a teens, co neviděli víc než dvě poslední bondovky, a zase ukáže návrat ke kořenům. Na závěr dvě negativa. Zaprvé, 2,5 hodiny je na bondovku zkrátka moc, co si budeme namlouvat. Zadruhé, úvodní znělka byla tentokrát výrazně špatná, chlap se ke zpívání bondovského intra nehodí (čestnou výjimkou je Live and Let Die).

plakát

Marťan (2015) 

Suck this, Gravity! (Dále obsahuje spoilery.) Zatímco Gravity bylo dobré jen po vizuální stránce, The Martian zvládl být dobrý i po stránce... no, všeho ostatního. A stejně jako Interstellar, je úplně jedno, jak dlouhý ten film je. Prostě sedíte a koukáte. Film se dělí na tři děje - 1. One-man show Matta Damona - Matt Damon hraje strašně sympatického a zároveň cool týpka, kterému fandíte od prvního setkání. Je vtipný, je chytrý, je emotivní. Takový MacGyver na Marsu. Funguje na jedničku. 2. Země - Zde se řeší především politika NASA, různá technická řešení apod. Téměř v každé roli najdete někoho aspoň částečně známého. Jeff Daniels, Chiwetel Ejiofor, Sean Bean, Donald Glover, Kristen Wiig... Zdálo by se, že to bude nudné, ale ne, je zajímavé sledovat i ty pozemské zápletky. 3. Posádka Hermesu - I zde najdeme kupu známých herců - Jessica Chastain, Kate Mara, Michael Peňa. Přestože je cca první polovinu filmu Hermes naprosto vedlejší a víceméně nijak nezasahuje do děje, v druhé části si to naplno vynahradí. Bylo zajímavé sledovat jak záchranné manévry, tak i těžkosti rozhodování kapitánky. Málokterý film si dovolí rozehrát tři zápletky a ještě méně filmům se to podaří zvládnout. A do toho všeho pěkný disco soundtrack, moje stálá hudební guilty pleasure. Jedinou vadou na kráse je tak to, že ve filmu není příliš zvratů. Vlastně víceméně vše se dá očekávat dopředu, protože "zvraty" přichází se zarytým kolečkem: utichne hudba. děj se zpomalí => stane se něco špatného. To je ovšem ale úplně jedno, větší zábava je stejně koukat na Matta Damona, jak si pěstuje brambory na Marsu. Závěrem bych dodal, že nejsem velký sci-fi vesmírový nadšenec, však mám takových filmů podle ČSFD zkouknutých jen 20 včetně 6 Star Wars, ale spolu s Interstellarem bych "Marťana" označil jako kultovní záležitost. Skoro až za takové Guardians of the Galaxy mezi sci-fi vesmírnými filmy.

plakát

Anatomie lži (2009) (seriál) 

1. řada: Tematicky velice zajímavý "krimi" seriál (ne vždy je to úplně krimi) o mikrovýrazech a neverbální komunikaci se sympatickým obsazením. Seriál má velký spád a každý díl je, řekl bych, jiný. 5*. 2. řada: Asi vlivem vyššího počtu dílů je najednou hodně dílů podobných, ve většině je pak nějaká vražda (už je to plnohodnotné krimi). Celkově seriál trochu upadá, ale pořád velice dobré. Slabších 5*. 3. řada: V první polovině řady je Cal odpudivý nejen na "nepřátele", ale i na své blízké, což beru jako změnu charakteru, která se mi moc nelíbí. Naštěstí pak se vše vrátí do normálu a poslední díly jakoby se vrátí do těch lepších řad. 4*.

plakát

Jurský svět (2015) 

Má očekávání byla vysoko, a proto jsem měl z tohoto sequelu po 22 letech docela strach. I trailery s novým, uměle vytvořeným dinosaurem byly takové mdlé. Ovšem pak to začne. Ano, začátek je trošku pomalejší, úvodní pointa je hodně vykradená z jedničky, film obsahuje taky dost klišé a některé momenty jsou naprosto logicky hloupé, ale wow. Drama, ve kterém nechybí humor. Strhující závěr. Taktní a vydařené narážky na první díl. Na dinosaurech na rozdíl od opic není vůbec poznat, že jsou digitální. "Don't kill my raptors." Jo a přestože je trailer mdlý, doporučuju se na něj před filmem podívat. Škoda jen, že se v nějaké cameo roli neukázal Alan Grant (Sam Neill).