Reklama

Reklama

V lednu roku 2009 se svět stal svědkem „zázraku na řece Hudson", když kapitán „Sully" Sullenberger (Tom Hanks) nouzově přistál s poškozeným letadlem na ledových vodách řeky Hudson a zachránil tak život 155 pasažérů na palubě letadla. Přestože veřejnost a média mluvila o ojedinělém činu dokazujícím jeho letecké dovednosti, probíhající vyšetřování hrozilo zničit jeho pověst a kariéru. (Freeman Ent.)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (914)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Mluví k vám kapitán: Připravte se na náraz." Tak to chce slyšet asi každý cestující v letadle. Mě by to dřív asi taky vadilo, ale kdyby mi to říkal klidný hlas kapitána Sullenbergera, tak bych si přes odpor "zaklínajících" letušek v klidu vylezl na pravé křídlo a celé bych to natočil, protože tohle nemohlo špatně dopadnout. Já se tedy musím přiznat, že přistání Airbusu A-320 se 155 cestujícími na palubě bylo natočeno skvěle, ale k mé velké radosti nebylo tím nejlepším, co mi tento snímek nabídl. Tím totiž byli byrokrati, kteří v klidu svých kanceláří počítačově simulovali tak dlouho, až nebylo jasné, kdo je padouch a kdo hrdina. Já to chápu, protože někdo musí zaplatit to vylovení, vysušení a odbahnění Airbusu, ale Sullyho rozhodný postoj dal jasně najevo, že nikdo z jeho posádky to nebude. Tak to asi zase vyjde na chudáka pojišťovnu. Takže jediný, kdo podle mne ještě má reálnou šanci Sullyho potopit, jsou ochránci zvířat, protože odpovědnost za smrt ptáků v motorech je jednoznačně na něm. A v tom je šance pro pojišťovnu. Ještě nemáš vyhráno, frajírku. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Nedokážu říct, jak dlouho tady s námi ještě (profesně aktivně) Clint bude, ale tohle je zkrátka pečlivě vysoustružený kousek, který přináší k danému tématu přesně to co je potřeba a jak je to asi potřeba. Samozřejmě k nějakému upravení námětu došlo, aby se zachovala ona filmovost (stejně jako u hojně kritizovaného Amerického snipera a jeho mystifikace vojenství). Ano myslím onu černobílou komisi (nejen etnicky), která samozřejmě neudělá z kapitána Sullyho neoddiskutovatelného hrdinu, nýbrž Toma Hankse řádně vykoupe ve vlastní nevědomostí a vnucených pochybách. Celkově mě překvapilo, že si film (cca v půlce) v půlhodince odbude událost samotnou a soustředí se na vše okolo a onich 90 minut je rázem poměrně překvapivých, zvláště 50 let stará linka Sullyho začátků s létáním, která je odfláklá co do obsahu a omezená pouze na jednu scénu, jejichž pokračování jsem očekával až do konce. Celkově Sullymu nejde nic moc vytknout, Eastwood je mistrem snad všech oblastí filmografie a tohle je taková ta sázka na jistotu, ač poměrně sterilní a ničím nepřekvapující, leč zřejmě do budoucna řádně ověnčena nejrůznějšími oceněními. Ovšem v Hollywoodu tohle rozhodně standard není, takže je i za toto třeba mít radost...8/10 ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Čím dál víc mě zajímá, jak to ten Clint sakra dělá, když mu za chvíli bude pomalu devadesát. Žádný zázrak, ale poctivý, faktografický snímek s velkým množstvím samozřejmého hrdinství, malou špetkou patosu a pointou, která vypadá trošku jako z detektivky. A Tom Hanks, samozřejmě. Zajímalo by mě, jak moc je touhle událostí inspirován Zemeckisův Let z roku 2012. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ten Clint je stejně borec! Hodinka a půl svižného vyprávění o jednom pilotovi, který se rozhodnul posadit to na Hudson v lednu. Pokud někdo čeká že se ve filmu bude řešit něco navíc. Nebude. Film je opravdu jen o tomhle a něco vám řeknu. Bohatě to stačí. Tom Hanks opět přesvědčivý a Clint jako vypravěč naprosto ultimátní. 75% ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Škoda pro tento film je v mém konkrétním případě fakt, že jsem víceméně to samé již viděl v epizodě skvělého seriálu Mayday (Air Crash Investigations). A je to jeden z nejlepších dílů toho seriálu, na který jsem se už dopředu velmi těšil (přeci jenom ne vždy někdo přežije a ještě méně často přežijí všichni a už vůbec nepřežijí všichni při nehodách těsně po startu). Tady je to samozřejmě "profesionálnější", ale jen o trochu, a onen wow efekt trochu opadá a stopáž dokumentárního seriálu tomu sluší víc. Jediné, co je tady navíc, jsou scény o tom, co Sully prožívá před a po nehodě. A to ospravedlní samostatný film přecijen poněkud omezeně. Letecké nehody jsou moje úchylka, žeru to strašně moc, ale Sully pro mě byla jen povinnost. Věděl jsem, co dostanu, a dostal jsem to, ale všechno už jsem viděl i věděl, no. A toho umělého záporáka v podobě vyšetřovatele NTSB jsem neuvěřil, možná proto, že tam v reálu takový nebyl. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (22)

  • Celosvětová premiéra proběhla 2. září 2016 na Telluridském FF. (Varan)
  • V momentě, kdy Sully (Tom Hanks) běží v noci po Times Square, je možné zahlédnout billboard na film Gran Torino (2008). To mělo premiéru ve stejném roce, ve kterém se odehrává tento film a režíroval jej taktéž Clint Eastwood. (MATADOR)
  • Letoun, se kterým kapitán Sully v roce 2009 nouzově přistál na řece Hudson, byl Airbus A-320. Odstartoval z letiště v New Yorku a měl namířeno do Charlotte v Severní Karolíně. Na palubě bylo celkem 155 lidí, z toho 5 členů posádky a 150 pasažérů. (maseer2)

Související novinky

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

19.04.2019

88letý legendární herec a režisér Clint Eastwood (Pašerák, Americký sniper) do důchodu rozhodně nespěchá. Momentálně totiž krouží kolem projektu The Ballad of Richard Jewell, který by mohl natočil… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama