Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Horor
  • Drama
  • Komedie
  • Thriller

Recenze (4 237)

plakát

Abigail (2024) 

Duo Olpin a Gillet z Radio SIlence doručili opět jejich osvědčený recept. Proč měnit, něco co funguje. Máme tu partu zlodějů, kteří unesou malou holčičku a mají za úkol ji hlídat 24 hodin v obrovském sídle, jenže co se zdá jako snadná práce je brzy bude stát životy- netuší totiž čí dcera je Abigail. Velmi sympatický cásting ( oceňuji originální seznámení s postavami,kde Melissa Barrera pomocí detailů odhadne každého jak Sherlock), velký překvápko je Kevin Durand, který je velmi vtipnou vložkou celého filmu a potěší i Dan Stevens. FIlm má velmi rychlý spád, hezký vizuál, hlášky fungují, je to slušně napínavé, v závěru potěší i pár zvratů a je to taky slušně krvavé ( Jak je barák vymalován krví od střechy po sklep, tak evil nemůže být nasranéj) FInální výbuch byl doslova Gore Epic!!! Škoda, že nefunguje moc atmosféra a některé pravidla upírů se tu mění jak se to líbí zrovna scénaři, ale nevadí je to parádní jízda, kterou tvůrci slibovali tak ji i doručili.  Dost možná nejlepší Upířina posledních let ??  and if you doubt about it. Give me better choice. ! 8/10.

plakát

Adikts (2024) (seriál) 

Nový progresivní český seriál od tvůrců Banger měl velký potenciál a první 2 díly nasvědčovaly k velké pecce, poté šla kvalita však prudce dolů a zabrousila kdesi k průměru. Herecky je  Adikts velmi povedené, Mám f pi´či Petr Uhlík stole the show a snad jej na české scéně uvidíme častěji. V prvních dvou dílech se skvěle povedl i humor a experimentování s drogama je tu zábavné, v závěrečných dílech " dojezd" je však zábavný o něco méně. Finále je však hodné k zamyšlení. Celkově zajímavé, ale mohlo být lepší. 6/10.

plakát

Arcadian (2024) 

Sympatický malý komorní postapo Survival s pěknými příšerkami! Dalo by se říct, že je to nízkorozpočtový bratříček Quiet Place- ten je však samozřejmě o úroveň výše, ale snaha se počítá. Země je očividně zničená-trochu mě štve, že se opět nedozvíme co/proč/jak, ale okamžitě se film soustředí na Cage,který přežívá se svými 2 syny, kde dodržují každodenní rutinu, jelikož v noci útočí venkovní monstra. První půlka je docela pomalá a komorní, ale s příchodem příšerek je to znatelně lepší. Chválím originální design monster i využití praktických efektů ( To jak se jim klepala držka bylo výborné i creepy a ten zvuk!) finále je příjemně akční, takže rozhodně příjemná monster žánrovka. Mohlo se sice zapracovat na Gore a v závěru tam Cage mohl nastartovat motorovku a zahrát si na Ashe z Evil Dead, to bych skákal radostí, ale jsem spokojen. Pocitově na silné 3, ale vzhledem k aktuálnímu hodnocení lehce nadhodnocuji a taky za ten šílenéj jumpscare ve 20 minutě, ten mě teda dostal. 65%

plakát

Argylle: Tajný agent (2024) 

Matthew Vaughn je můj oblíbenec a sérii KIngsmanů miluji, ovšem Argylle je jeho zatím první velký přešlap, kde ani jeho trademarky nefungují a celé je to zkrátka takové weird a nefunkční. Hodně filmu ubírá fakt, že není Erko, kdyby tu nasypal Gore a okořenil film i slušně fungujícím humorem, tak by to celé působilo o poznání lépe,  ale bohužel i samotný cásting za moc nestojí. Nejzajímavější herecké trio Henry Cavill, John Cena a Dua Lipa tu mají spíš jen cameo a Sam Rockwell se sice snaží, ale raději bych tam viděl někoho jiného. Bryce Dallas Howard je však za mne úplný miscast, protože boubelka v akci za mne nefunguje vůbec ( Ta Dua Lipa i Sofia Boutella by se tam hodila 3x lépe). Dějové zvraty jsou docela překombinované a žádný výrazně nezaujme/nešokuje a ani samotná akce tentokrát není typicky hravá, kreativní a vynalézavá, až v samotném finále došlo na 2 docela originálně pojaté akční scény ( Akční taneček pomocí barevných dymovnic byl zajímavý a vizuálně hezký a bruslení na ropě je sice úlet, ale patřilo to ke světlejším chvilkám filmu.). Zhejtit však musím úvodní scénu ve vlaku, kde přepínání mezi 2 herci přišlo velmi otravné i mně a je škoda, že nikdo Vaughnovi neřekl, že tohle cool fakt není. Celkově velké zklamání, ale netrpěl jsem, je to sledovatelné. 55%

plakát

Bratři Sunovi (2024) (seriál) 

Netflix to teda od začátku roku rozjíždí ve velkém stylu a rozšlapuje konkurenci nekompromisně. Tohle je moc příjemné překvápko, od kterého si myslím nikdo nečekal zázraky. Brothers of Sun je Gangsterka křížená s rodinným dramatem a myslím, že taková kombinace je docela svěží a moc jsem nevěřil, že to dokáže fungovat, ale funguje to solidně. ( Kdyby to však byla čistě gangsterka byl bych ještě spokojenější). Nejlepší postava je Charles, nekompromisní assassin, jeden ze dvou bratrů, který se vrací do LA ochranit matku a svého nerdovského bratra, jelikož je na scéně gang, který se snaží vyřídit všechny Triády. Seriál má velmi chytlavé a zábavné tempo, pořád se něco děje, nechybí i humornější vložky, postavy si divák dokáže oblíbit, dokonce i ten nerdovský bratr mi nelezl na nervy ( občas některé jeho rozhodnutí bylo sice na hraně) a celý ten děj s triádami mě velmi bavil. Když došlo na akci, tak tam se tvůrci hodně vyšvihli. Všechny akční scény jsou natočeny na jeden záběr bez střihu a choreografie je velmi povedená. Charles je fakt frajer a táhl akční scény nahoru. Není to sice moc brutální, za což může i fakt, že je to taky rodinné drama, ale užíval jsem si to neskutečně. Především v 7 díle akční finále mi bralo dech. Došlo tu i na nějaké zvraty, hudba je příjemná a vizuálně na úrovni. Tady je zkrátka vše v pořádku. Není to sice majštryk, ale je to vrcholná seriálová zábava, která by neměla nikoho urazit. Každý si tu najde něco.8/10.

plakát

Butchers Book Two: Raghorn (2024) 

Škoda ta éra kvalitních hixplo/explo je bohužel nenávratně pryč a jsem rád, že jsem ji zastihl zrovna v mém hororovém rozkvětu. Butchers je lacinné spíš céčko než béčko, které se sice snaží vzdát hold lepším kouskům klasickými proprietami, ale nestačí to. Máme tu dva bratry, kde jeden je Hillbilly jak vyšitý ( tu musím uznat, že ten chlap slizského vidláka hrál výborně a je na filmu asi to nejlepší) a jeho brácha je klasický inbreed Hromotluk. Po srážce s jelenem uvíznou 3 nesympatičtí hrdinové ( kteří bohužel neumí vůbec hrát) a v kufru mají hmm svázanou Transku ??? !!! :D a samozřejmě si zkříží cesty s našimi vidláky. Má to celkem sympatický dirty look, ale je tu strašně málo postav na porážku a celkově tu chybí vynalézavost smrtí a gore. Je tu sice jedno nepříjemné uříznutí penisu a jedna na půl rozstřelená hlava, ale tím to končí. Žádný znásilnění, žádná pořádná porcovačka( proč je na plakáté tak pěknéj sekáček, když ho ani nevyužijou?) a kanibalismus je tu jen načtrnut, takže o to nejlepší jsme bohužel ochuzeni. Dalo se na to koukat, ale když si vzpomenu na filmy 15 let zpět, tak je to fakt bída. To je proboha tak těžké natočit áčkovéj Rape and Revenge fucking hell. 4/10.

plakát

Desperado (2024) 

Desperádo se v trailerech jevil jako nabušený akční nářez z Číny, jenže výsledný dojem je uspokojivý jen krajně. Hlavní hrdina sice má nějaký hitman background, ale po propuštění z vězení dělá klauna v přestrojení a stará se o malou holčičku ( Docela mi vadí ten sentimentální element s dítětem, který ubírá na vážnosti a občas nechtěně padá do odlehčené dramy místo drsného a temného akčního filmu- ten kontrast mi zkrátka nikdy moc neseděl). Danny Chan, který si zahrál v Ip manech nějaký bojový skill určitě má a potěší i Xing Yu, jenže ze samotné akce jsem si na zadek nesednul. Vizuálně a choreograficky je sice slušná, ale chyběla mi tu tvrdost a pořádná razance, s Erkem šlo naložit určitě taky lépe, takže ve výsledku se vyškrábu na lepší průměr. Očekávání dle hajpu bylo teda daleko vyšší. 6/10.

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Úžasně hypnotické a transcendentní grandiózní dílo epických rozměrů, které mě konečně uspokojilo vrchovatou měrou. Upřímně jsem byl hodně skeptický, protože první díl mi příliš nesednul, jednak byl na můj vkus extrémně pomalý, lehce nezáživný, chyběla tam nějaká zapamatovatelná wow scéna( tady jich je hned několik), kvůli které bych si chtěl někdy film pustit znova a hlavně akční scény byly neskutečný průser ( především kvůli těm štítům, které vypadaly jak lacinné CGi efekty od SyFy, což v kontrastu se světem, který vypadá výtvarně úchvatně vypadá fakt špatně). Naštěstí ( díky bohu!) si to uvědomil i sám Denis Villeneuve a štíty jsou tu jen minimálně, téměř vůbec. Druhý díl mě přikoval k sedačce hned od začátku, je zkrátka divácky vděčnější a rozebírají se tu zajímavější věci. Bavily mě všechny ty zvyky a tradice Fremenů ( je tu hodně cítit inspirace z arabského světa . názvy, kostýmy, náboženství), ale to se mi tady velmi zamlouvalo. Audiovizuálně je to bezchybné, spojení Fraser/Zimmer velmi funkční, všechny ty obrovské monumenty, stroje, červi až hypnoticky úchvatné a hudba nádherně trhá uši a vyvolává zimomriavky. Perfektní jsou také Harkonenni, ten jejich svět a tradice jsou sympaticky temné a zvrácené a nástup Austina Butlera je povedený ( ovšem objeví se až v půlce filmu a nedostal tolik prostoru), Chalametův přerod v leadra je uvěřitelný a (  každý proslov, kde zařve je super) funguje i chemie se Zendayou, kde především v závěru to na mne mělo i silné emoce a závěrečná epická bitva sice mohla být delší, ale byla satisfakční. ( se snad najal i nový choreograf, protože souboje jsou o poznání lepší- byť  za Erko bych se tu nezlobil). Jsem rád, že jsem nakonec Duně propadnul, sice až napodruhé, ale i to se počítá. Užíval jsem si každou minutu v kině a to bylo naposled u Poor Things, což je žánrově jinde. Na třetí díl, kde přibyde má oblíbenkyně Anya Taylor Joy se teda těším převelice. ( Cásting nejtalentovanějších mladých herců pohromadě!!). 10/10.

plakát

Exhuma (2024) 

Jížní Korea at its BEST! Korea ovládá většinu filmových subžánrů na světové úrovni, akorát s horory to zatím není úplná špička, ale za mne jde snad o nejlepší korejský Horor, co jsem kdy viděl ( Letošní TOP 10 je jistá!). Jde o film, který si diváka získá hned od začátku, vyloženě chytne za koule a nepustí, je velmi důležité si získat divákovou pozornost velmi brzy a neztratit ji ani jednou v průběhu celého filmu. Exhuma má velmi originální námět. Velmi bohatou rodinu trápí série paranormálních jevů a tak povolají dva zkušené šamany, aby jim pomohli a ti zjistí, že kletbu může rozvrátit přemístění hrobu jejich předka a na pomoc si vezmou zkušeného korejského veterána Choi-MIn Sika, který je na tuhle práci největší expert. Jenže od začátku mu něco nesedí. Půda je prokletá, všude se to hemží liškama a ve vzduchu je cítit smrt a jak se ukáže vykopání staré rakve bude mít fatální následky. Režijně a technicky je to žánrový masterpiece, opravdu celý film vypadá vizuálně skvostně, má velmi dobré dialogy, skvělé herecké výkony, promakaný děj, kde nechybí zajímavé zvraty, jde zkrátka o velmi ambiciózní podívanou, která v hororech rozhodně není běžná. To, co povstane z Hrobu je vyloženě MASAKR!! (Jeden z nejlepších záporáků na hororovém poli za hodně dlouhou dobu!) To propojení s Japonskou historií je vyloženě skvostné. Film má překvapivě i velmi dobré tempo, jde se z jedné atmosféricky děsivé scény do druhé, celé je to okořeněné korejským folklórem, místními kletbami, řádným mysticismem a rituály ( Ten jeden rituál s prasaty byl opravdu úžasný), četl jsem, že povolali opravdové šamany, aby rituál byl, co nejautentičtější!! Neskutečná pecka, která strhne vizuálem, atmosférou, dějem, zvraty, hercemi i celkovým pojetím. Užíval jsem si to neskutečně. 9/10.

plakát

Fallout (2024) (seriál) 

Nejsem hráč, ale tohle je postapo nátěr se všemi ingrediencemi, které v tomhle žánru miluji a sjel jsem to celé na jeden nádech. Na zemi vypukne jaderná apokalypsa a přeživší žijou v protiatomových bunkrech, které se nazývají Vault ( Čti SILO!) na povrchu je totiž radiace, banditi, ghoulové a mutanti. Hlavní hrdinka Ella Purnell se svým velkým kukučem je roztomilá a dá se s ní velmi sympatizovat, byť to není žádná akční mašina, o akci se tu převážně stará výborný Walton Goggins, který hraje ghoula a je to nejlepší postava seriálu, byť je to antihrdina. Má výborné hlášky, v akci je nekompromisní a všechny scény s ním patří k tomu nejlepšímu ( dokonce i ty flashbacky). Bavil mě i Maximus, ikdyž mě štvalo, že půlku seriálu běhá bez toho božího Warhammer armoru. Akce je hezky brutální a stylová, ikdyž v druhé půlce seriálu je jí o dost méně než bych chtěl a zvířecí mutanty tu všehovšudy dostanem jen dva, což je celkem škoda, ale vše to vynahazuje skvělý příběh narvaný zvraty,atmosférou,tajemnem i napětím. Scény z Vaultu ve mně hodně evokovalo Silo, má to výborné tempo, nikdy to nesklouzne v takové to zdlouhavé Drama, kde klouzalo Last of Us, tohle je prostě odlehčenější a bláznivější  i dostatečně zvrácené, ten svět mě bavilo prozkoumávat a v závěru z jistých dialogů o zničení konce světa slušně mrazí. Došlo i na akčnější finále, takže spokojenost. Trochu mne mrzelo i fakt, že z frakce Bratrstva jsme se toho příliš nedozvěděli, přitom se jevili velmi výživně. Season 2 chci hned! Chytlo mě to za koule řádně. Je teprve Duben a už teď by se dala poskládat seriálová TOP 10tka, takhle silný seriálový rok tu nebyl 10 let. 9/10.