Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Krimi

Biografie (79)

Adolf Born (scenárista / režisér / herec)

10.05.2008

Adolf Born se narodil v Českých Velenicích v rodině železničáře. Mezi jeho předky koluje také maďarská krev - dědeček byl coby zámečník na zkušené ve Vídni a oženil se tam s maďarskou kuchařkou. Řada Bornových příbuzných žije v dnešním Rakousku. Adolf Born je znám svou nostalgií po éře Rakousko-Uherska. Patří k ní mohutný knír… (více)

Alois Švehlík (herec)

12.09.2008

Alois Švehlík se narodil v roce 1939 v Pardubicích do obchodnické rodiny. Spolu se svým bratrem Jaroslavem už odmala tíhnul k divadlu a hrál u Salesiánů. Vystudoval strojní průmyslovku a po základní vojenské službě krátce pracoval v továrně, kde se seznámil se svou budoucí ženou. Brzy ho ale definitivně zlákalo divadlo a… (více)

Andrej Tarkovskij (režisér / scenárista / herec)

09.03.2010

Andrej Arseňjevič Tarkovskij se narodil v dubnu 1932 v umělecké rodině v obci Zavražie v Ivanovské oblasti. Jeho otec Arsenij Tarkivskij patřil k významným sovětským básníkům. Manželství rodičů se sice posléze rozpadlo, citlivý chlapec ale zůstal fixovaný na oba rodiče, které později často reflektoval ve svém díle. Po rozvodu… (více)

Arnošt Goldflam (herec / scenárista / režisér)

11.03.2008

Arnošt Goldflam se narodil v Brně v rodině s židovskými kořeny. Jeho matka se v době války ukrývala u Lvova, nacistické razie přežila schovaná za skříní, odkud vycházela pouze v noci. Těžké trauma se na ní podepsalo, zemřela, když bylo Arnoštovi 18 let. Jeho dětství a dospívání kromě citově založené matky ovlivňoval také… (více)

Bogusław Linda (herec / režisér / scenárista)

11.11.2008

Boguslaw Linda se narodil v červnu 1952 v Toruni. V letech 1971-75 studoval herectví a režii na Vysoké divadelní škole v Krakově (PWST). Po dvouletém angažmá na slavné krakovské scéně Stary Teatr se přestěhoval do Vratislavi, kde na scéně Polského divadla ztvárnil mj. Hamleta. V roce 1981 v souvislosti s rozvíjející se úspěšnou… (více)

Bořivoj Navrátil (herec)

05.05.2008

Bořivoj Navrátil se narodil v Kroměříži. Velice záhy přišel o oba rodiče. Nebyly mu ještě ani čtyři roky, když matka zemřela na tuberkulózu, otec její smrt neunesl a zastřelil se. Malého Bořka i jeho bratra vzala do opatrování otcova sestra a rodina se přestěhovala do Jihlavy, kde Bořivoj prožil dětství a dospívání. Oba chlapci… (více)

Bořivoj Zeman (režisér / scenárista / herec)

13.06.2006

Bořivoj Zeman se narodil v Praze, kde také prožil své dětství a dospívání. Po ukončení středoškolského studia začal pracovat ve státní správě. Jako řadový úředník prožil v kanceláři osm let. Nudu kancelářské rutiny zaháněl psaním námětů a scénářů ke krátkýcm filmům, které tehdy ještě nenacházely uplatnění. Filmový svět ho… (více)

Božidara Turzonovová (herečka)

22.02.2008

Božidara Turzonovová se narodila v bulharské Sofii, její matka byla Srbka a otec Makedonec. Od útlého věku však vyrůstala na Slovensku. Velice záhy ji začalo přitahovat herectví, a navštěvovala proto dramatický kroužek, působila v dětském rozhlasovém souboru a recitovala na soutěžích. Byla též muzikálně nadaná a věnovala se hře… (více)

Claude Brasseur (herec)

11.10.2009

Claude Brasseur se narodil v červnu 1936 jako Claude Pierre Espinasse na pařížském předměstí Nevilly sur Seine. Pochází z umělecké rodiny, otec Pierre Brasseur a Odette Joyeuxová působili v herecké branži a malý Claude proto vyrůstal obklopen divadelním prostředím. Za kmotra mu šel sám Ernest Hemingway a hráli si s ním např.… (více)

Dagmar Havlová (herečka)

08.04.2008

Dagmar Veškrnová se narodila v Brně-Husovicích, pochází z divadelnické rodiny. Studium na brněnské konzervatoři ukončila v roce 1971 maturitou a pokračovala studiem na JAMU. V roce 1975 získala titul magistra. První mimoškolní divadelní zkušenosti získala v Divadle na provázku. Se svým prvním manželem Radvítem Novákem se… (více)

Daniel Olbrychski (herec)

14.11.2008

Daniel Olbrychski se narodil v únoru 1945 v Lowiczi. V roce 1963 absolvoval varšavské gymnázium a rozhodl se studovat herectví na Vysoké divadelní škole ve Varšavě. Vzhledem k tomu, že byl značně vytěžován filmem a divadlem, vysokoškolské studium ukončil externí zkouškou až v roce 1971. Od dětství patřil k velkým sportovním… (více)

Dáda Patrasová (herečka / scenáristka / režisérka)

23.11.2008

Dagmar Patrasová se narodila v dubnu 1956 v Praze v umělecké rodině. Jejím otcem byl profesor Karel Patras, sólový harfenista České filharmonie a docent AMU. Maminka Věra Patrasová byla zpěvačkou filharmonického sboru. Starší sourozenci Věra a Vladimír působí mimo uměleckou branži. Vzhledem k profesnímu zaměření rodičů byla… (více)

Eduard Hofman (režisér / scenárista / herec)

27.09.2009

Eduard Hofman se narodil na sklonku éry Rakousko-Uherska v Krakově v tehdejší Haliči. Vystudoval architekturu na ČVUT, ale už od středoškolských let ho přitahoval svět filmu. V pouhých 17 letech se objevil poprvé před kamerou jako jeden ze studentů ve Vančurově filmovém dramatu ze studentského prostředí PŘED MATURITOU. Výtvarně… (více)

Elem Klimov (režisér / scenárista / herec)

29.09.2008

Elem Germanovič Klimov se narodil v červenci 1933 ve Stalingradu - dnešním Volgogradu. Pocházel z vrstev nové sovětské inteligence, která profitovala ze změny poměrů a rychlé industrializace. Jeho rodiče byli aktivní straníci a Klimovovo jméno Elem je složené z počátečních písmen zakladatelů komunistického učení Engelse, Lenina… (více)

František Němec (herec)

04.09.2008

František Němec se narodil v roce 1943 v Sezimově Ústí. Už během studia na gymnáziu ho přitahovalo divadlo a jako ochotník vystupoval ve studentských souborech. V letech 1960-64 studoval na DAMU. Na profesionální scéně se objevil už v roce 1962 v roli Vilíka Roškota ve Šrámkově Měsíci nad řekou na prknech Divadla S. K. Neumanna… (více)

František Vláčil (režisér / herec / scenárista)

10.11.2007

František Vláčil se narodil v Českém Těšíně, své dětství a dospívání prožil na severní Moravě a v Brně. Velice záhy začal projevovat výtvarné nadání. Ihned po 2. světové válce začal studovat na Filosofické fakultě brněnské univerzity estetiku a dějiny umění. Souběžně nastoupil k brněnské skupině kresleného a loutkového filmu.… (více)

Hana Maciuchová (herečka)

07.05.2008

Hana Maciuchová se narodila ve Šternberku u Olomouce. Její rodiče byli vášniví divadelníci a ukazovali jí divadelní prostředí zblízka. Otec ji ve 14 letech nabídl roli družičky v Jiráskově Lucerně, kterou právě zkoušel olomoucký divadelní spolek Mrštík. Odmalička ráda tancovala, zpívala a recitovala ve škole. Studium herectví… (více)

Helena Třeštíková (režisérka / scenáristka / herečka)

21.05.2008

Helena Třeštíková se narodila v Praze. Vyrůstala na Václavském náměstí, v domě zvaném Darex. Otec Jaroslav Böhm byl právník, kterého v 50. letech v rámci akce Inteligence do výroby vyhodili z ministerstva. Začal pracovat jako lakýrník a po deseti letech se k práci právníka vrátil. Matka byla výtvarnice a pracovala jako reklamní… (více)

Ilja Racek (herec)

10.04.2008

Ilja Racek se narodil v Praze ve středostavovské rodině. Jeho otec Sáva Racek byl profesorem žižkovského gymnázia. V hlavním městě, s výjimkou časných výletů do Jindřichova Hradce za příbuznými, prožil Ilja Racek i své dětství a dospívání. Už v raném věku propadl kouzlu loutkového divadla a za okupace, ještě velmi mladý, začal… (více)

Jacques Deray (režisér / scenárista / herec)

04.09.2008

Jacques Deray se narodil v roce 1929 v Lyonu v bohaté průmyslnické rodině jako Jacques Desrayaud. O film se začal zajímat velice záhy. V 19 letech odešel do Paříže, kde začal studovat herectví na škole dramatických umění Reného Simona. O 18 měsíců později získal první menší role jak na jevišti tak na plátně. Uvědomil si nicméně… (více)

Reklama