Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (429)

plakát

Dracula (2020) (seriál) 

První díl perfektní - Claes Bang naprosto dokonale vystihl jednotlivé fáze Drákulova stáří/mládi (kudos maskérům), hororová atmosféra by se dala krájet a divák jen s otevřenou pusou sleduje, co se bude dít dále. Dost tomu napomáhá prostředí Drákulova hradu, který ač je obrovský působí klaustrofobickým dojmem. Druhý díl je trochu komornější (celý se odehrává na lodi) a hororový nádech prvního filmu vystřídala detektivka se špetkou psychologického thrilleru. Subjektivně se mi jevil mírně slabší, přesto však nenudil a podíval bych se na něj klidně znova. Třetí díl bych nazval mírným sci-fi a úplně mě nezaujal. Když to však zprůměruji jsem na krásných 4 hvězdách, takže jako celek doporučuji.

plakát

V síti (2020) 

Je to hnus, velebnosti. Čekal jsem dost, ale přesto mě tento snímek místy šokoval. Být totiž schopen v jedné konverzaci říct: "Bych mohl být tvůj děda" a "Ukaž mi kozičky" dokáže opravdu jen naprostý úchyl. Trojici děvčat obdivuji, ale zároveň jim to nezávidím, jelikož dívat se na ty hnusy co jsou někteří lidé schopni poslat dětem chce odvahu a dost silný žaludek. Abych ale jen nechválil, moc nechápu smysl verze 18+ a kdo by měl být cílová skupina - děti předpokládám ne a rodičům imho bohatě stačí verze s rozmazanými penisy (soudím dle sebe). Na druhou stranu jakékoliv rozšíření tohoto snímku vítám a podporuji.

plakát

Avengers: Endgame (2019) 

Završení jedné obří fáze MCU nemohlo dopadnout lépe. Avengers: Endgame má všechno, po čem může divák toužit. Napětí, akce, hraní na city - všeho je zde přehršel. Zápletka je celkem originální a ani minutu z tříhodinové stopáže nenudí. CGI je pravděpodobně na nejlepší úrovni ze všech předchozích filmů a dojemný konec tomu všemu nasadil pomyslnou korunu. Abych ale jen nechválil, musím subjektivně přiznat, že jsem se v některých částech příběhu ztrácel, jelikož v paměti nejsem schopen udržet události předchozích snímků což vzhledem k časovým posunům a desítkám postav není lehký úkol. Finální hodnocení: Povedené finále.

plakát

Captain Marvel (2019) 

Průměrný film od Marvelu, který ničím zásadním nešokuje, ale zároveň ani neurazí. Příběh celkem ujde, zvrat kdo je vlastně dobrý a kdo je zlý přinejmenším překvapil, takže co se týče děje, nemůžu nic vytknout. Herecké výkony jsou na dobré úrovni, ze začátku mi sice Brie Larson lezla krkem, ale postupem času se to zlepšilo. Omlazený Samuel L. Jackson spolu s kočičkou ji skvěle sekundovali i když bylo zvláštní vidět Nicka Furyho hrát spíše na vtipnou než drsnou notu.Menší zklamáním bylo pro mě přehnané CGI na hlavní představitelce v závěru snímku, ale asi se nedalo nic jiného dělat. Finální hodnocení: Další z řady MCU oddechovek.

plakát

Černobyl (2019) (seriál) 

Hned na začátek musím říct, že si u mě tímto seriálem HBO po finále Game of Thrones spravilo reputaci. Dokázat totiž bez nejmenších problémů udržet divákovu pozornost po dobu 5 hodin, to vyžaduje opravdové umění. Když je však silná předloha, není problém asi nic. Navzdory faktu, že tvůrci jsou primárně z Ameriky, nejedná se o žádnou Hollywoodskou podívanou plnou pozlátek. Ne. Chernobyl je surový seriál, plný neuvěřitelných scén (např. uklízení trosek ze střechy formou jednoho záběru), nezapomenutelných postav a atmosféry, která by se dala krájet. Herecké výkony jsou zde na špičkové úrovni od představitele Gorbačova až po posledního herce ztvárňujícího horníka. Finální hodnocení: Rozhodně seriál roku, možná dekády.

plakát

El Camino: Film podle seriálu Perníkový táta (2019) 

Seriál byl perfektní, film jsem čekal kvalitativně horší a žádné velké překvapení se tedy nekonalo. Odkazů je spousta, děj je celkem zajímavý a ideálně doplňuje a rozšiřuje to, co se stalo v seriálu. Problémem však zůstává těch x let pauzy, které jsou na hercích znát a vzhledem k tomu že valná část děje se odehrává paralelně se seriálem, vznikají z toho celkem vtipné situace. Aaron Paul to celkem ještě zvládá (i když už nevypadá na 30), ale Jesse Plemons a jeho 20 kilo navíc kontinuitě moc nepřidává. To však rozhodně není důvod se na tento povedený epilog podívat.

plakát

John Wick 3 (2019) 

Po perfektní dvojce menší sestup dolů, ale i tak se jedná o kvalitní béčkovou akčňárnu. Nutno však říci, že nejlepší kousky tvůrci vyflákali už na začátku. Za mě jednoznačně vede Keanu Reeves a zvířátka - přeci jenom, kdy ve filmu vidíte, že hrdina zkope záporáky pomocí koně, na kterém ani nesedí. Ostatní akční scény se nesou v podobném duchu jako předchozí díly, tj. žádná roztřesená kamera a rychlé střihy, jen čistá choreografie. Za to tvůrcům rozhodně palec nahoru. Palec dolů naopak za hromadu postav a bohužel Halle Berry, která mi do snímku prostě nesedla. To však nelze říct o jejich čtyřnohých kamarádech - ti si naopak moji pozornost plně zasloužili (a palec nahoru pro jejich trenéry). Finální hodnocení: Důstojné pokračování akční série, která se stále drží na špici Hollywoodu

plakát

Joker (2019) 

Hype byl obrovský a očekávání naprosto naplněna. Joker rozhodně není další komiksový snímek (proto také nechápu časté srovnávání s výkonem, Heatha Ledgera), Joker je samostatné psychologické drama, které ukazuje, jak "málo" stačí k tomu, aby se někdo proměnil v "šílence". Na tomto filmu je totiž nejvíce znepokojivá a R-ková věc právě to, že se události v něm klidně mohou stát kdekoliv na světě právě teď. Ale hezky od začátku. Joaquin Phoenix je naprosto dokonalý od prvního traileru až po závěrečné titulky a opět dokazuje, že zahraje téměř cokoliv. Překvapením byla také volba režiséra, jelikož Todd Phillips je spíše autor komedií. Navzdory tomu a možná právě proto se mu povedlo natočit jedinečný snímek, který rozhodně stojí za to vidět. Technická stránka je perfektní, úžasnou kameru a střih doplňuje skvělá hudba a divák nemá problém udržet dvě hodiny plnou pozornost. Příběh je relativně jednoduchý a osobně jsem každý čin Arthura chápal, i když mě chvílemi dokázal překvapit/šokovat. Finální hodnocení: žhavý kandidát na Oscara a doufám, že se konečně Joaquinovi zadaří.

plakát

Maják (2019) 

Za mě naprostá spokojenost. Nečekal jsem tuctový film a dostal jsem skvělé mysteriózní drama založené na dialogu, perfektní atmosféře, zajímavé hudbě a neotřelému stylu podání. Téměř čtvercový obraz jen umocňuje nepříjemnou stísněnost osamělého majáku, jelikož postavy musí být blízko u sebe, aby byly na plátně obě. Herecké výkony netřeba komentovat, Willem Dafoe je prostě borec a ostřílený mořský vlk mu sedl naprosto dokonale včetně skvělého přízvuku. Roberta Pattinsona jsem chvílemi nepoznával, ale rozhodně nezklamal a opět dokázal, že zahraje téměř cokoliv. Menším zklamáním byl pro mě konec, nicméně stejně se jedná o film, který stojí za to vidět. Už jenom kvůli své odlišnosti.

plakát

Nabarvené ptáče (2019) 

Václav Marhoul natočil dílo, které se minimálně českému trhu vymyká jak zpracováním, tak délkou a stylizací. Na téměř tříhodinový černobílý film absolutně bez hudby a pouze s pár větami mluveného slova (ještě navíc ve 4 jazycích) tu zkrátka není moc lidí zvyklých. Ale pěkně popořádku. Rozdělení příběhu do "kapitol" rozhodně pomohlo sledovat, jak a kam se přesně hlavní hrdina ubírá, na druhou stranu tím všechny ostatní postavy dostaly velmi malý prostor, jelikož žádná z nich neopustila hranice své kapitoly. Takový Stellan Skarsgård na plátně strávil všehovšudy minutu a nepromluvil ani slovo. Přesto si ho však, podobně jako postavy z ostatních kapitol, divák zapamatuje. Každá z kapitol je odlišná, každá obsahuje nějakou tu "šokující" scénu a každá taky jiným způsobem "donutí" hrdinu jít zas o dům dál. Lokace, kamera, střih a masky - to vše nemá chybu (Jitku Čvančarovou jsem identifikoval až podle závěrečných titulků). Mezery jsou však v postsynchronech. Chápu, že donutit cizí herce mluvit jinak než anglicky byl problém, ale proč je do slovanských jazyků (polština, ukrajinština,..) předábovávají Češi? To byl takový problém sehnat Ukrajince nebo Poláka (předpokládám že ne, když se v obou státech točilo). I přes tento "nedostatek", se jedná o dílo, které rozhodně stojí za to zhlédnout, protože podobné se v ČR objeví jednou za X desítek let.