foto

Jesse Plemons

  • nar. 2.4.1988 (32 let)
    Dallas, Texas, USA

Biografie

Jesse Lon Plemons je americký herec a komik, který se narodil v Dallasu ve státě Texas. Vychován byl ale v Martě, což je malé městečko mimo Waco. Má starší sestru jménem Jill. Z otcovy strany je vzdáleným příbuzným Stephena F. Austina, který je znám jako otec Texasu. V roce 2007 absolvoval Texas School University Independent School District. V průběhu svých školských let se hodně věnoval fotbalu. Posléze začal navštěvovat Mart High School, kde musel přestoupit na online program, jelikož začal dostávat více hereckých nabídek.

Svoji kariéru začal jako dětský herec v reklamě od Coca-coly. Dostal ale i menší role v Walker Texas ranger nebo Sabrina - mladá čarodějnice. Hereckého průlomu dosáhl svojí vedlejší rolí Landryho Clarka v dramatickém seriálu NBC Friday Night Lights (2006–2011). Děj seriálu se zabýval událostmi středoškolského fotbalového týmu v Texasu. V první řadě účinkoval jenom jako vedlejší postava, která do děje přinášela komické prvky a to i přesto, že Jesse hrál fotbal lépe, než většina ostatních herců. Ve druhé řadě se už do týmu dostal. V této řadě utrpěl úraz brady, který si vyžádal 11 stehů a který byl následkem nárazu Taylora Kitsche. V roce 2012 se skrze kontakty v seriálu dostal k roli ve filmu Battleship, jelikož si byl režisér vědom toho, že má Plemons dobrý vliv na Kitsche a že je díky němu lepší.

Plemons byl dlouho známý pro svoji podobnost s hercem Mattem Damonem a Philipem Seymour Hoffmanem, což mu umožnilo se dostat k roli ve filmu All the Pretty Horses, kde hrál Damonové mladší já. Podobnost s Philipem Hoffmanem využil ve ztvárnění jeho syna ve filmu The Master.

K jeho dalším významnějším rolím patří ztvárnění Kevina Weekse ve snímku Black Mass, či jeho vedlejší role ve filmech The Program a Bridge of Spies. V roce 2015 se Plemons objevil v druhé řadě televizní show Fargo, kde hrál řezníka Eda Blumquista, manžela Peggy Blumquist (Kirsten Dunst). O rok později začal s Kirsten Dunst chodit a následně se vzali. V roce 2018 se jim narodil syn Ennis Howard Plemons. V roce 2016 se objevil ve čtvrté sérii seriálu Black Mirror, kde ztvárnil sadistického introverta Roberta Dalyho. Za obě zmíněné seriálové role si vysloužil nominaci Primetime Emmy Award. Následně se velmi proslavil účastí ve filmech jako je Irčan, Noční hra nebo Barry Seal: Nebeský gauner.

Dominik "Michnak" Stanek

Herecká filmografie

Filmy

2021 Expedice: Džungle
Paroží
The Power of the Dog
2020 I'm Thinking of Ending Things
Jesus Was My Homeboy
The Bell Jar
2019 El Camino: Film podle seriálu Perníkový táta
Irčan
2018 Noční hra
Vice
2017 Akta Pentagon: Skrytá válka
Barry Seal: Nebeský gauner
Nepřátelé
The Discovery
2016 My ostatní
2015 Black Mass: Špinavá hra
Most špiónů
The Program: Pád legendy
2014 Flutter
Síla života
2013 The Missionary (TV film)
2012 Bitevní loď
Mistr
2011 Paul
2010 Happiness Runs
Meeting Spencer
2009 Cvokař
Zevlovat a prudit
2008 Malí letci
2003 Když Zachariáš Beaver přijel do města
The Failures
2002 Děti na oslavě svých narozenin
Jako Mike
2000 Krása divokých koní
1999 Varsity blues
1998 Finding North

TV seriály

2017 No Activity (TV seriál)
The Raid (S01E08)
Team Coyote (S01E07)
The Crow (S01E06)
další epizody (8)
Černé zrcadlo (TV seriál)
USS Callister (S04E01)
2015 Fargo (TV seriál)
Palindrome (S02E10)
The Castle (S02E09)
Loplop (S02E08)
další epizody (10)
2014 Olive Kitteridgeová (TV seriál)
Incoming Tide (E02)
Pharmacy (E01)
2013 Perníkový táta (TV seriál)
Felina (S05E16)
Žulový stát (S05E15)
Ozymandias (S05E14)
další epizody (6)
2012 Hodinový manžel (TV seriál)
Perníkový táta (TV seriál)
Proplouvání nad tím vším (S05E08)
Řekni mé jméno (S05E07)
Odkup podílu (S05E06)
další epizody (5)
2011 Světla páteční noci (TV seriál)
Always (S05E13)
2010 Světla páteční noci (TV seriál)
Expectations (S05E01)
Thanksgiving (S04E13)
Laboring (S04E12)
další epizody (7)
2009 Světla páteční noci (TV seriál)
In the Bag (S04E07)
Stay (S04E06)
The Son (S04E05)
další epizody (9)
Odložené případy (TV seriál)
Rodinná tradice (S06E23)
Kodex cti (S06E22)
2008 Childrens' Hospital (TV seriál)
Podstata strachu (TV seriál)
The Sacrifice (E01)
Světla páteční noci (TV seriál)
A Hard Rain's Gonna Fall (S03E11)
The Giving Tree (S03E10)
Game of the Week (S03E09)
další epizody (17)
2007 Světla páteční noci (TV seriál)
The Confession (S02E09)
Seeing Other People (S02E08)
Pantherama! (S02E07)
další epizody (20)
2006 Světla páteční noci (TV seriál)
It's Different for Girls (S01E10)
Full Hearts (S01E09)
Crossing the Line (S01E08)
další epizody (10)
Chirurgové (TV seriál)
Včera (S02E18)
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Klam (S03E13)
2004 Huff (TV seriál)
Chladný den v Šanghaji (S01E08)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Ztraceno v odpadu (S05E02)
2003 The Lyon's Den (TV seriál)
2001 Ten, kdo tě chrání (TV seriál)
Paternity (S01E03)
Sabrina - mladá čarodějnice (TV seriál)
Really Big Season Opener (S06E01)
1999 Soudkyně Amy (TV seriál)
1993 Walker, Texas Ranger (TV seriál)

Dokumentární

2019 Cesta k El Camino: Film podle seriálu Perníkový táta (TV film)

Host

TV pořady

2017 The IMDb Show (TV pořad)
2013 Ok! TV (TV pořad)