Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Akční

Recenze (654)

plakát

Gentleman s pistolí (2018) 

Typický tříhvězdičkový film. Koukatelný, nijak se netáhne, lehounce baví, ale ve výsledku ničím zvlášť nezaujme. Zkrátka takový ten film, který si můžete dát po nedělním obědě místo pohádky na ČT1.

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011) 

Výborné zakončení se strhující závěrečnou bitvou, kterou však co do emocí převyšuje jednak myslánka a především pak Harryho rozmluva s Brumbálem. Tuto pasáž jsem si zamiloval už v knize a filmový štáb ji nijak nezprasil, naopak - potvrdil v ní, že při všech těch efektivních filmových tricích může být právě v jednoduchosti největší síla. Silný zážitek, který za zážitkem ze samotné knihy příliš nezaostával.

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 (2010) 

Rozdělení poslední knížky na dva filmové díly je správným řešením. První část je na tom samozřejmě trochu bita, ale plní takovou černou práci pro celkový výsledek. Film si drží všechny řemeslné přednosti předchozího dílu, jen děj není přes veškerou ponurost tak strhující. Přece jen první velké finále v Bradavicích máme za sebou a "odvetné utkání" se teprve chystá. I tak ale příjemnná podívaná s moc pěkným koncem a odchodem postavy, jejíž filmová podoba se oproti knize tolik nepovedla, ale její poslední vteřiny na filmovém plátně to aspoň trochu zachránily.

plakát

Harry Potter a Princ dvojí krve (2009) 

Úžasná kniha, precizní filmové zpracování. Z mého pohledu nejlepší filmový díl z potterovské série. Skoro dvě a půl hodiny člověk ani nedutá, i když dávno z knihy ví, jak to všechno dopadne. Výborná kamera, nádherné triky, nejlepší hudba v rámci celé série. Ani jeden toporný herecký výkon. Princ dvojí krve člověka pohltí natolik, až úplně zapomene, kolik toho v něm z knihy chybí. Smekám, tleskám a mám chuť si Harryho přečíst znovu.

plakát

Harry Potter a Fénixův řád (2007) 

Atmosféra houstne a především postava profesorky Umbridgeové při čtení knihy pije krev a člověk má chuť ji pořádně nakopat do její objemné zadnice. Jinak je to však spíš takový díl sám pro sebe, celkový děj ságy se tu nijak zvlášť neposouvá a tu houstnoucí a frustrující atmosféru z knihy se na filmové plátno nedaří úplně přenést. Ale ani se nedivím. Ač je kniha velmi povedená, ze všech dílů má nejslabší filmový potenciál.

plakát

Harry Potter a Ohnivý pohár (2005) 

Výborná knížka, výborné filmové zpracování. Jakožto fanouška sportu mě sice docela zklamalo, že Voldemortovi stoupenci udělali s famfrpálovým mistrovstvím tak rychlý konec, ale hned na to jsem byl saturován soubojem o Ohnivý pohár. Postavy z dalších škol dodaly potterovskému světu nový šmrnc a samotný Turnaj tří kouzelníků udržoval neustálé napětí - jak sám o sobě, tak se vším tajemnem, které tento ročník obklopovalo. Ve filmu jsem se zamiloval do scény, kdy se za Harrym zavře bludiště. To je přesně ten moment, kdy se definitivně loučíme s pohádkovým Harrym Potterem. Od té chvíle už nás čeká spíš thriller pro náctileté a starší. Vyvrcholení turnaje má opravdu grády a je jen trochu škoda, že roli Cedrica tu hraje Pattinson, kterého zrovna nemusím, ale to už je můj problém. Taky je tu docela osekaná linka s Cho, která je v knize nádherně vykreslená. Ale co si budeme povídat - pro spád filmu je to jedině dobře. Tleskám.

plakát

Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004) 

Dlouhých deset let jediný Harry, kterého jsem viděl ve filmové podobě. Nechtěl jsem si během toho, co vycházely knihy, kazit čtenářský zážitek a pak jsem až do letoška nějak neměl chuť si filmového Harryho dát. Jedinou výjimkou byl právě Vězeň z Azkabanu. Režie Alfonso Cuarón? To jsem prostě nemohl odolat. Už před těmi asi patnácti lety jsem byl s výsledkem velmi spokojený. Výborná adaptace, která musí na úkor filmovosti osekat některé zajímavé příběhové linky, ale zachovává to nejdůležitější a nepřidává žádnou zbytečnou omáčku. Cuarón už v Malé princezně naznačil, že mu svět rodinných pohádek není cizí a třetí díl HP je přesně ještě tím typem příběhu pro celou rodinu. Hned začátek bere diváka útokem. Správně humorná scénka u Dudleyů, neméně vtipná zběsilá jízda busem a pak mrazivá návštěva ve vlaku, která napětím překonává finále přechozích dvou dílů. Hrátky s časem a tematika patronů mě moc bavila už v knize a tady dostala nádhernou vizuální podobu. Teď můžu třetí díl konečně posoudit i v celkovém kontextu série a rozdíl mezi ním a přechozí Tajemnou komnatou je markantní. Cuarón po vyčpělém Columbusovi sérii zase nakopl k životu a je trochu škoda, že nevzal i další, ještě temnější díly. Myslím, že by mu to sedělo. I když i jeho následovníci se s nimi nakonec popasovali taky docela úspěšně.

plakát

Harry Potter a Tajemná komnata (2002) 

Tajemnou komnatu považuji za slabší díl této knižní série, což se ale stále rovná vysokému nadprůměru v rámci žánru. I co se týká filmového zpracování, jedná se dle mého o slabý díl série, ale bohužel v tomto případě už to vysoký nadprůměr v rámci žánru není ani náhodou. Jakoby Columbus veškerá filmařská kouzla vyplýtval v prvním díle a došla mu fantazie. Navrch dostáváte nemalou dávku WTF momentů, při kterých se musí milovníkům knižní předlohy cukat hůlka v kapse. Závěrečný souboj bohužel není napínavý, ale spíš lehce směšný. Vrcholem je pak Luciusův pokus o vyslání smrtící kletby na HP. Možná se i Columbusovi zdála knižní předloha slabší, jenže ve snaze si ji trošku přibarvit vytvořil z pěkného obrázku hroznou spatlaninu. Pokud měla mít série takovou tendenci, tak díky bohu, že Columbus už na režisérskou židličku u dalších dílů neusedl.

plakát

Harry Potter a Kámen mudrců (2001) 

Kdysi jsem si řekl, že se na potterovskou sérii podívám, až dočtu knížky, abych při čtení mohl nechat pracovat fantazii. No, ústřední trojice i další postavy zaplnily svět natolik, že bylo nemožné se jim vyhnout, tak jsem ve světle toho trochu vyměkl a udělal výjimku u trojky, kterou natáčel můj oblíbenec Cuarón. Od chvíle, kdy jsem zaklapl Relikvii smrti, uplynulo dobrých deset let a to je tak akorát ta pravá chvíle si děj osvěžit zhlédnutím kompletní filmové série. Kámen mudrců je důstojným zahájením potterovské ságy. Columbus je v tomto ohledu takovou konzervativní sázkou na jistotu. Podobně jako z knihy, dýchá i z filmu poměrně uvolněný pohádkový duch. Máte u něj chuť zachumlat se pod deku a dát si kakao s piškotama, zatímco u pozdějších dílů už je to spíš na ten (máslový) ležák. Výborný casting, který se začal naplno zúročovat až v pozdějších dílech.

plakát

3:10 Vlak do Yumy (2007) 

Příjemně strávené dvě hodinky, ale žádné terno. Originál jsem neviděl, ale tenhle remake jede na vlně průměrných westernů, ničím nevyčnívá, většina děje je docela předvídatelná, ale dočkáme se alespoň relativně originálního rozuzlení. Jak to Baleovi s dřevěnou nohou běhá, je obdivuhodné. Mohl by z fleku na paralympiádu, kde by to i v současnosti natřel všem s moderními protetickými náhradami. Jestli máte slabost pro westerny, přidejte si k mému hodnocení jednu hvězdičku. Řemeslně je to totiž velmi dobře odvedená práce.