Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (452)

plakát

Muž ve stínu (2010) 

Moc se mi do posledního opusu mistra Polanského nechtělo, ale o to víc jsem nyní spokojen. Výborný Ewan McGregor, ale nejvíc potěšila malá rolička Eliho Wallacha. Když jsem spatřil na 95 let stále vitálního Tucca, musel jsem zatlačit slzu dojetí.

plakát

Panství (1999) odpad!

Shlédnuto na LFŠ2010. Jeden z nejstrašnějších počinů porevoluční éry české kinematografie. Slýchal jsem zleva zprava, že se film nepovedl, ale že se jedná o až takovou sračku, to jsem netušil. Samoúčelně roztřesená kamera (jak se k něčemu podobnému mohl snížit pan Vladimír Smutný, to nepochopím), nesmyslný střih, jakýkoliv smysl postrádající děj a jako vrchol - obludný výkon Martina Dejdara. Těší mě, že jsem na tu hrůzu nebyl sám a mohl jsem trpět společně s MrCreosotem. Ve dvou se to lépe rozdejchávalo. Můj komentář by jistě mohl být obsáhlejší, ale nechce se mi té hrůze věnovat už ani sekundu času. Ale přece jen si ještě jednu poznámku neodpustím - pane Dejdare, na tomto filmu jste prodělal kabát... a naprosto zaslouženě. Patří vám to!

plakát

Sedm let neštěstí (1921) 

Shlédnuto na LFŠ2010. Groteska, která dokáže pobavit i dnešního diváka. Výtečná zrcadlová scéna (dovolím si malé rouhání - o třídu lepší než v provedení Jana Wericha), ale i mnohé další gagy dodnes nezestárly. Až do včerejška jsem neznal jméno Max Linder. Další filmový rest napraven...

plakát

Počátek (2010) 

Už mnoho let se mi nestalo, že bych uhranutě zíral na plátno a v hlavě měl jedinou myšlenku - "Před očima se mi píší filmové dějiny!" Chris Nolan natočil film, který od diváka vyžaduje stoprocentní soustředění. Pokud jste mu ochotni naslouchat, dostane se vám jízdy, ze které se jen tak nevzpamatujete. Po cca hodinové expozici následuje strhující jedenapůlhodinové finále (!!), kde celý štáb tvůrců i herců jede na plné obrátky a divákovi nedopřeje chvilku oddechu. Od vás se očekává, že před filmem vynecháte svíčkovou se šesti a tři vychlazené dvanáctky, protože pokud nejste schopní vyhradit snímku plný výpočetní výkon mozku, film prostě nepoberete! Opakované shlédnutí je navíc velmi žádoucí, protože tak dějově vrstevnatý film tady velmi dlouho nebyl (byl vůbec někdy?). K hereckým výkonům - Leo zahrál svůj vysoký standard, ale Oscar z toho myslím necinkne, zato přenádherná Marion Cotillard má minimálně nominaci jistou (Edit: tak akademici opět zklamali, nominace se nekoná). Technické kategorie - bude fůra nominací a řada z nich bude proměněná, vsadím se s kýmkoliv o výplatu. Shrnutí - dnes jsem shlédnul nepochybně film roku, zřejmě i film desetiletí a rozhodně nejlepší film Chrise Nolana. Dlouhé čekání se vyplatilo, Inception je DOKONALÝ film!

plakát

Sherlock Holmes (2009) 

Je příjemné vidět film Guye Ritchieho, ve kterém hlavní postavy neříkají v každě větě "fuck". Pravda, Robert Downey by při jeho vyslovování působil jistě přirozeněji, než gentleman Christopher Plummer... Režisér dokázal dát novodobému Sherlockovi slušivý moderní kabát, Downey přidal jiskru v oku a ve výsledku vznikla příjemná adaptace klasiky, ve které moderní filmové prvky neruší. Jen jsem zvědav, jestli tvůrci udrží laťku i v plánovaném pokračování.

plakát

Princezna Mononoke (1997) 

Doháním japonskou anime klasiku, seč to jde. Mononoke mě nadchla mnohem víc, než poněkud "přeplácaná" Cesta do fantazie, byť i tento snímek je komplikovanější víc, než běžný divák TV Nova snese :-) . Hluboká myšlenka příběhu přesahuje hranice animovaného filmu. Bravo!

plakát

Cesta do fantazie (2001) 

Ano, rozumím že výtvarná stránka filmu je skvělá, ale absolutně mě míjí obsah. Miyazaki asi musel mít v dětství hrozné sny, protože takový šílený mišmaš se jen tak nevidí. Další mínus - hlavní hrdinka. Už dlouho mi nebyla hlavní postava tak lhostejná, neřku li nepříjemná. Nebýt podmanivého vizuálu, celé tři bych nedal.

plakát

Božský (2008) 

Paolo Sorrentino natočil film, o kterém si troufám prohlásit, že má světové parametry. Kamera je naprosto mimořádná! A v kombinaci s úžasným střihem a dokonale sedící hudbou vzniká veledílo, kterého se prostě nemůžu nabažit. Paráda!

plakát

Den & Noc (2010) 

Příjemný kraťas, ale Únos stále nepřekonán...