Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Dokumentární
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční

Zajímavosti k filmům (104)

S tebou mě baví svět

S tebou mě baví svět (1982)

Chalupa Apalucha se nachází nedaleko Dolního Dvora v Krkonoších, kde bydlel v hotelu Morava po dobu natáčení filmový štáb. Z hotelu Morava ve filmu vidíte jen jeho uhelný sklep, kam "zahučí" Kateřina, když neodolá léčce přichystané na Pepu.

Nepohodlný

Nepohodlný (2005)

Původně se měl film točit v jižní Africe - do Keni, kde se děj odehrává, odjel štáb jen na tři dny "nasát atmosféru". Poté už ale filmaři středoafrickou zemi neopustili a do řady rolí obsadili i místní neherce.

Pravidla moštárny

Pravidla moštárny (1999)

Malé cameo má ve filmu autor románové předlohy John Irving (přednosta stanice) a jeho syn Colin Irving (major Winslow, který doručuje novinky o Wallym).

Collateral

Collateral (2004)

Na jedno večerní natáčení Tom Cruise (Vincent) koupil jídlo v In-N-Out Burger pro všechny herce a celý štáb.

Collateral

Collateral (2004)

Michael Mann chtěl, aby Vincent byl někdo, kdo dokáže přijít a odejít aniž by si ho kdokoli všiml nebo si ho zapamatoval. Tom Cruise se tedy připravoval na roli i tím, že na přeplněném losangeleském trhu doručoval zásilky FedExu tak, aby ho pokud možno nikdo nepoznal.

Den poté

Den poté (2004)

Obrazové materiály o tom, jak se chová tornádo, když vtrhne do města, téměř neexistují, takže se tvůrci museli spolehnout na vlastní fantazii. Využili záběry skutečných tornád v krajině, podle nich vytvořili rozmanité počítačové modely a ty zasadili do předtočených záběrů měst.

Den poté

Den poté (2004)

Při vytváření iluze ledových plání a zamrzlých měst bylo zřejmě nejdůležitější zvládnout lámání světla. O několik let dříve přitom ještě software, který by dokázal věrně simulovat odrážení světelných paprsků, vůbec neexistoval.

Den poté

Den poté (2004)

Než mohl vzniknout složitý a dlouhý záběr, v němž kamera z ptačí perspektivy zabírá arktické ledové masy, nejprve vytesal fyzický model ledovců sochař a výsledek se pak ručním scannerem načetl do počítače, kde se dále upravoval.

Den poté

Den poté (2004)

Tvůrci neměli k dispozici žádné záběry tříštících se ledovců, takže museli improvizovat. Aby se všechny kusy ledu pohybovaly věrně, najali nakonec na jejich rozpohybování odborníky na animaci filmových postaviček.

Pád Třetí říše

Pád Třetí říše (2004)

Dokumentární záběry Hitlerovy (Bruno Ganz) sekretářky Traudl Jungeové (Alexandra Maria Lara) jsou vyňaty z dokumentu Im toten Winkel - Hitlers Sekretärin (2002), natočeného v květnu a červnu 2001. Jungeová se premiéry dokumentu 9. února 2002 nemohla účastnit kvůli zdravotním problémům. Po premiéře ji šel jeden kameraman do nemocnice informovat o tom, jaký měl dokument úspěch, načež řekla: "Svůj životní úkol jsem splnila, můžu si oddychnout." Zemřela pouze několik hodin poté, ve věku 82 let, po dlouhém boji s rakovinou...

Pád Třetí říše

Pád Třetí říše (2004)

Odznak, který Hitler (Bruno Ganz) připíná na hruď Magdy Goebbelsové (Corinna Harfouch), je Zlatý odznak nacistické strany, udělovaný lidem, kteří byli členy NSDAP nepřetržitě od roku 1925. Hitler sám si udělil odznak č. 1, když ho v roce 1933 navrhl. Sověti našli odznak v bunkru a uložili ho v Lubjance do trezoru na velitelství KGB. V roce 1996 FSB (nástupce KGB) přiznalo, že odznak vlastní, a vydalo jej veřejnosti. 18. listopadu 2005 byl odznak ukraden z muzea - zloděj sice spustil alarm, ale podařilo se mu uniknout. Odznak dodnes nebyl nalezen.

Pád Třetí říše

Pád Třetí říše (2004)

Corinna Harfouch (Magda Goebbels) uvedla, že se málem zhroutila při natáčení scény, když měla jako Magda Goebbelsová svým šesti filmovým dětem dát jejich "lék", aby usnuly a ona je mohla otrávit. Bruno Ganz (Adolf Hitler) se cítil podobně, když držel v náručí děvče, hrající jednu z Goebbelsových dcer, protože věděl, že ve skutečnosti bylo za několik hodin od tohoto okamžiku mrtvé.

Troja

Troja (2004)

Velký problém byl s komparsem. V detailních záběrech měli být vidět velmi urostlí muži, ale takový dav bylo téměř nemožné sehnat v Mexiku, kde se natáčelo. Filmaři si tedy nechali dopravit tři stovky komparzistů z Bulharska. Jenže ti si nepadli do oka z místními kaskadéry, a když se pak Bulhaři dozvěděli, že mají menší plat, vyhlásili stávku.

Texaský masakr motorovou pilou

Texaský masakr motorovou pilou (2003)

Erica Leerhsen (Pepper) křičela při kamerové zkoušce tak hlasitě, že lidé, kteří pracovali v jiné části budovy, zavolali na policii a ohlásili, že poblíž byla přepadena nějaká žena.

Reklama