Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Western

Recenze (2 456)

plakát

Sbohem buď, lásko má (1975) 

Pozdní, přesto ikonický noir, čirá esence žánru. Málokterý žánrový snímek tolik voní po whisky,  cigaretách, tvrdých ranách pěstí či omamném parfému zrádné femme fatale. Robert Mitchum do role Phila Marlowa pasuje dokonale (i když částečně souhlasím s kolegy, že si na něj s touto postavou mohli vzpomenout o něco dříve) a Charlotte Rampling měla zkrátka na smyslné bestie patent. Podhodnocený film, ještě o něco lepší, než jeho předobraz ze 40. let. 90%.

plakát

Jako klíště (1977) 

Průměrná kriminální komedie, jakých bylo natočeno spousty - zároveň poměrně příjemná a svěží. Navíc Marlène Jobert je tady opravdu k sežrání, takže pod 60% opravdu nepůjdu. :-)

plakát

Rok Draka (1985) 

Velmi zajímavá noir kriminálka z doby, která podobným filmům přála. V puntičkářské režii megalomana Michaela Cimina ožívají skuteční lidé v reálných zápletkách a hlavnímu hrdinovi budete fandit, ačkoli je to (alespoň na první pohled) arogantní rasistický macho. Atmosféra čínské čtvrti působí velmi autenticky a násilí bolí. Mickey Rourke byl v té době na vrcholu a podobné role mu seděly jako ulité. Trochu mi to připomíná Černý déšť, kterému jsem také dal 85%.

plakát

Dnes já, zítra ty (1968) 

Nikterak výjimečný špageťák, který nepřesáhne průměr žánru. Brett Halsey sice nějaké charisma má, ale v porovnání např. s Clintem Eastwoodem, Francem Nerem nebo Terencem Hillem bohužel prohrává na body, Bud Spencer tu má vskutku vedlejší roli a hlavního záporáka, mexického banditu s mačetou v ruce, si zahrál Japonec - tak tomu říkám bizár! :-) Ostatní herci nijak výrazní nejsou. Špatný film to ale není - atmosféra se mu upřít nedá a závěrečné vyřizování účtů v lese rovněž není k zahození. Akční scény jsou celkově solidní a natočené možná i lépe, než v mnoha jiných (i kvalitnějších) spaghetti westernech. 60%.

plakát

Smrt za oponou (1966) 

Šedá a průměrná detektivka, která dnes zaujme spíše jako dobová rarita se zajímavým prostředím děje (ať už je to divadelní zákulisí, nudistická pláž na Rujaně či prostředí pašeráků drog) a herci, obsazenými v pro ně atypických rolích. Kde jinde uvidíte Miroslava Horníčka v roli detektiva, Lubomíra Lipského coby slizouna či Waldemara Matušku v úloze francouzsky mluvícího pašeráka, navíc neskutečně podobného (vzhledem, pohyby, prostě vším) Charnierovi z Francouzské spojky!? A navíc o pět let dříve! 50%.

plakát

Zahrada (1968) 

Formou atypický, obsahem a vyzněním velmi typický Švankmajer. A jeden z nejlepších. Každý dialog, každá věta je dvojsmysl a napsat, vzhledem k roku vzniku, že se jedná pouze o alegorii doby je hrubé podcenění tohoto mnohovýznamného a mnohovrstevnatého filmečku. Nelze nepochválit autora předlohy Ivana Krause a herecké obsazení, kde obzvláště Luděk Kopřiva si svého slizouna zahrál s očividnou chutí. 95%.

plakát

John Wick 2 (2017) 

Asi jsem něco nepochopil, ale Komando s Arnoldem mi ve srovnání s tímto přijde jako psychologický film s realistickými akčními scénami. Protivníci po sobě střílejí v davu a jeden druhého, natož náhodného kolemjdoucího nezasáhnou, skočí si ze schodů několik sebevražedných salt atd. Akční scény mi veskrz připomínaly spíše počítačovou hru, než film. Mozky všech přítomných zůstaly doma v sejfu pečlivě uzamčeny a jediný výraznější záporák (Peter Stormare) zmizí po pěti minutách. Jednička byla solidní akčňák, dvojka je důvod, proč další díly série nejspíš vynechám. 40%.

plakát

John Wick (2014) 

Přímočará akční rubačka, nic víc a nic míň. Má to spád a hrdinu, kterému lze fandit, ale zároveň nepostrádá nic, co bych už v podobných filmech neviděl. 60%.

plakát

Tichý týden v domě (1969) 

Jeden ze slabších Švankmajerů, postavený na jednoduchém nápadu, který bohužel nijak nerozvíjí a pouze opakuje. Pár dobrých nápadů se objeví (jazyk), ve výsledku ale spíše nudí. 60%.

plakát

Mužné hry (1988) 

Fotbalový svět podle Švankmajera. Nápadité, vtipné, surrealistické s jasnou vizí a autorským rukopisem. Mezi vrcholná mistrova díla nepatřící, přesto velmi dobré. 80%.

Časové pásmo bylo změněno