Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Animovaný

Oblíbené seriály (10)

Pacifik

Pacifik (2010)

Asi všichni si přáli další Band of Brothers, tentokrát z pacifického prostředí, ale moje očekávání byli trochu opatrnější, hlavně proto, že Bratrstvo byl do takové míry povedený projekt, že překonat ho nebo dosáhnout jeho úrovně, byť ho má na svědomí stejný produkční tým, bylo téměř nemožné. A výsledek? Ten je "jen" nadprůměrný, a pokusím se shrnout několik hlavních důvodů. Za prvé, příběh se odehrává na jiných, ne tak rozmanitých, a do určité míry monotóních bojištích, jako byla ta evropská. Za druhé, je poskládán z několika příběhů/předloh, a je rozmělněn mezi 3 hlavní hrdiny v různých jednotkách, mezi kterými různě přeskakuje. Za třetí, nemáme tu žádnou výraznou osobnost, typu Dicka Winterse, Doca Roye, Bucka, Bulla apod., takovou kterých měla BOB bezpočet. Snad kromě Bassiloneho tu nikdo takový není. Za čtvrté, není tu tolik "uspokojivých" akčních/válečných scén, a podstatná část minisérie se odehrává v civilním prostředí. Válečné scény jsou často nepřehledné, nebo úplně ve tmě. Důležití lidé umírají a s námi to nic nedělá - chybí tu víc emocí. Obsazení velmi dobré, snad kromě pro mě špatně čitelného Jamese Badge Dale nemám výtek. Hudební podkres a především hlavní téma se hodně povedlo, Hans Zimmer a jeho tým složili jednoduchou, zapamatovatelnou, úctyhodnou a emotivní znělku.

Temný případ

Temný případ (2014)

Pro mě je první série bez diskuzí nejlepší dramatický seriál posledních let, neuvěřitelně atmosférické, herecky špičkové, skvěle napsané a bravurně zrežírované. Nejvíc mě ale oslovil temný a depresivní vizuál Americké Louisiany, který mi prostřednictvím nápadité kamery a odpovídajícímu soundtracku zprostředkoval nezapomenutelný zážitek. Edit po druhé sérii: Druhá série má čtyři nesmírně zajímavé postavy, na které je radost se koukat, jejich snažení však podráží velmi plytký příběh, jehož vyvrcholením v poslední episodě vyplují na povrch jeho "nedokonalosti". Přitom to začíná velmi zajímavě, a celé první čtyři episody, včetně její adrenalinové přestřelky, byly téměř dokonalé. V druhé polovině série už to jde jen z kopce, a to včetně té závěrečné, ve které dělají postavy věci, které nedávají smysl, která se snaží být tím očekávaným velkolepým zakončením za každou cenu, ale nemá se čeho chytit, z čeho čerpat. Jinak atmosféra korupcí prolezlého, gangstery podřízeného, špinavého Los Angeles je opět mimořádná. Celá série je i přesto velký nadprůměr, a bylo by chyba si ji nechat ujít! 4*.

Dlouhá cesta

Dlouhá cesta (2004)

Ve své době nevídaný projekt, který mě tehdy naprosto ohromil a pohltil, a nemálo tomu přidala i účast mého oblíbence Ewana McGregora, díky tomu jsem znovu objevil zálibu ve dvoustopých vozidlech a stal se přítelem dětí UNICEF. Dodnes neztratil nic ze svého kouzla, a stejně jako tehdy, i dnes dokáže spolehlivě motivovat k tomu někam vyrazit.