Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi

Poslední recenze (16)

plakát

Seveřan (2022) 

Robert Eggers je jedním z mých velmi oblíbených filmařů. Jeho Čarodějnice mne díky svému tématu dokázala znepokojit na úplně jiné úrovni a jinak tomu nebylo ani u jeho Majáku. Avšak jeho zatím poslední snímek Seveřan mi stále tak nějak unikal. Ale po dlouhém skoro dvou letém slibovaní jak sobě, tak mému okolí, že se na Seveřana konečně podívám, přišla dnešní únorové noci ta chvíle, kdy jsem dostal chuť na nějaký znepokojivý film. Takže volba byla jasná. A Robert Eggers ani na potřetí nezklamal a nadělil nám úžasnou vikingskou podívanou vyprávějící o bolesti a pomstě. Jedná se zatím asi o nejpřístupnější film z jeho tvorby, atmosféru zde ale buduje stejně svědomitě a odvážně jako v jeho dalších filmech. Spoustu scén působí velice tísnivě, za což může precizní režie spojená se skvělou kamerou Jarina Blaschkeho. Spojení těchto dvou lidí dokáže vytvořit neuvěřitelné záběry plné bolesti a útrap, ale i naděje, divnosti a krásy. Samotnou atmosféru podtrhuje také časté využívání různých rituálů, písní a zvuků, které jsou už tak nějak Eggersovým zvykem. Dalším zvykem jeho filmů je možnost si interpretovat film tak, jak se líbí divákovi, stejně tak jako tomu bylo i u Majáku. Možnost toho, že se zde nachází nadpřirozeno, mytologie či magie je stejná jako možnost, že se jedná pouze o bludy a výmysly. Což se mi u děl tohoto nadaného filmaře velice zamlouvá. Scénář je možná přímočařejší a v poslední části lehce ztrácel dech, ale i přes to jsem se do Amlethova příběhu dokázal plně ponořit, až jsem si zase přišel, jako kdybych toto období vikingů prožíval já. Důležitou částí tohoto filmu je také herecké obsazení, které je opravdu hvězdné. Protagonistu Amletha si zahrál Alexander Skarsgård, který jeho touhu po pomstě a krvi hrál úžasně a ve spoustě scénách vypadal až děsivě. Úžasná Anya Taylor-Joy svůj herecký um také dokázala velmi dobře prodat, ostatně jako vždy. Claes Bang a Nicole Kidman fungovali také velmi dobře a vydávali své maximum, ze kterého šel strach také cítit. No a herci jako Ethan Hawke nebo můj oblíbený Willem Dafoe byli výbornou třešničkou na tomto uměleckém díle. Ve zkratce, Robert Eggers opět nezklamal. Jeho Seveřan ve mne zanechal tísnivé pocity, které na jeho filmech mám tak strašně rád. Dle mého názoru se jedná o jednoho z nejlepších novodobých filmařů, kteří dokážou vybudovat hutnou atmosféru a předat stíněné emoce a pocity, které se do diváka zaryjí. Už se nemohu dočkat jeho dalšího počinu, remaku klasiky Upír Nosferatu.

plakát

Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008) 

Upřímně asi ani nevím, co si o Království křišťálové lebky moc myslet. Mám z tohoto čtvrtého dílu této legendární série neskutečně smíšené pocity. Indiana Jones Harrisona Forda je stále stejně charismatický a sympatický, ale dostal se do problémů s komunisty, kteří ho na začátku filmu chytí a využijí pro své účely. Takže začal být silně hlídán FBI, která mu začala trošku dělat problémy, kvůli podezření, jestli náhodou i náš hlavní hrdina nepatří mezi komunisty. Ve spojení s Indyho dalšími problémy a trápením ho vidíme v celkem temné pozici, ve které moc neví, co dělat. V jedné chvíli ho ale najde Shia LaBeouf, který hraje postavu „Rafana“, jenž od Indyho potřebuje pomoct najít jeho ztracenou matku, která se vydala na záchranou akci najít jejich společného přítele. Kvůli své situaci se Indy rozhodne vydat se na tuto záchranou akci společně i s Rafanem. Musím uznat, že byla radost vidět jejich postavy interagovat mezi sebou, vzhledem k tomu, že nám Indy již trošku zestárnul a moc si s mladým Rafanem nerozuměl. Bylo to velmi příjemné zpestření tohoto filmu. Vlastně mi to celkem připomíná Poslední křížovou výpravu a paralelu na Indyho a jeho otce a jejich vztah v různých situacích, což je podle mne hodně dobré a dodalo to filmu dost humoru, ale i emocí, protože si obě postavy projdou celkem dobrým vývojem. Co mi ale moc nesedlo, byla Cate Blanchett v roli antagonistky Iriny Spalko. Přišla mi taková nezajímavá a ani z ní moc nešel strach. Co mi ale trošku ničí požitek z tohoto filmu, tak jsou některé dějové zvraty. Je jich tady pár a vždy mi přišlo, že jsou strašně hloupé. Až na jeden pěkný plot twist, který byl ale celkem hodně předvídatelný podle mého názoru. Když jsem u těch hloupostí v tomto filmu, tak musím zmínit onu legendární scénu s lednicí. Ta byla podle mne už moc a upřímně nechápu, proč ve finální podobě filmu vlastně zůstala, když ani neměla vliv na příběh, nebo na postavu samotného Indyho a byla zde pouze pro pobavení. A řekl bych, že se tady nachází i další scény, které by se daly považovat za hloupé, ale těch je méně a nejsou třeba až tak viditelné. Co ale viditelné je, tak je použití CGI efektů, které se tady podle mne nehodí a trošku kazí celý požitek z filmu. Poslední věcí, která mne na tomto filmu tak nějak trápí, je míchání sci-fi do této série. Upřímně si myslím, že Indy měl zůstat hlavně u mýtických artefaktů a náboženství a nepřecházet k sci-fi. Což se podle mne i ukazuje v přestřelené finální scéně, která mi v hlavě zanechala spíše zmatek nežli spokojenost s filmem samotným. Co ale musím pochválit, tak je klasicky skvělá, hravá a zajímavá režie Stevena Spielberga spojená s hudbou úžasného Johna Williamse. Podle mé recenze to může vypadat tak, že jsem se u tohoto filmu vlastně nebavil. Ale i přes chyby, které tento snímek bohužel má, jsem se stále dost bavil. 

plakát

Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989) 

Poslední křížová výprava se stylem odvrátila od hororovějšího podání Chrámu zkázy a spíše se vrátila zpět k Dobyvatelům ztracené archy. Což je podle mne fajn, protože bych řekl, že v této pozici tato série funguje úplně nejlépe. Tvůrci se ale v tomto filmu rozhodli najet na ještě vtipnější notu. Beze sporu je to podle mého názoru ten nejvtipnější díl. Řekl bych, že to už vcelku potvrzuje počáteční sekvence v minulosti, kde vidíme mladého Indyho a jeho začátek, který nám ukazuje, jak přišel k pár věcem, které ho tak nějak charakterizují, jako třeba jeho ikonický klobouk nebo jeho největší strach. Hlavním tahákem humoru v tomto filmu je ale interakce postav, ostatně jako v kterémkoli ostatním díle této série. Avšak tady je to řekl bych na větší úrovni, a to z toho důvodu, protože se po bok Harrisona Forda postavil Sean Connery hrající Henryho Jonese Seniora, otce samotného Indyho. Chemie mezi těmito dvěma herci a jejich postavami je úplně neskutečná a vychází z ní jak spoustu skvělých dialogů a hlášek, tak i emocionálních scén, při kterých se obě postavy psychicky vyvinou. Celkově je tady řekl bych i větší důraz na nějaké emoce, podobně jako v Dobyvatelích ztracené archy. Zároveň se tady ale navíc postavy dost vyvinou a uvědomí si, co je pro ně nejvíce důležité, a to právě díky tématu onoho vztahu otce, který se svému synovi, když byl ještě menší, moc nevěnoval a zajímal se hlavně o své výzkumy. Což je ve filmu často vidět. Také se zde nakousne téma smrti v rodině a jak devastující to může být pro členy té dané rodiny. Právě to bych řekl, že je jeden z největších rozdílů oproti ostatním dílům. Nachází se zde témata, které jsou jedním ze základních kamenů celého snímku a nebojí se je ukázat. A právě díky tomu má tento díl Indyho větší vrstvy, což si myslím tomuto filmu dost sedlo. Příjemným překvapením byla navrátivší postava Sallaha, hraný Johnem Rhys-Daviesem. Ten byl podobně jako v prvním dílu velmi příjemným charakterem a byla radost ho vidět na scéně. Dokázal do filmu přinést jak další porci humor, tak i pomoc Indymu na jeho cestě za získáním Svatého grálu dříve, než padne do rukou nacistů. Poslední postavu, která také do filmu přinesla humor a kterou jen okrajově zmíním je Marcus Brody, kterého hrál Denholm Elliott. Jeho interakce s oběma doktory Jonesi vždy stála za to a vzešlo z ní pár dobrých scén. Akce je v tomto filmu zase neskutečně nápaditá, ale bodejť by ne, když na režisérském křesle samozřejmě seděl Steven Spielberg. Jako vždy je jeho režie v těchto filmech neskutečně zábavná a vynalézavá, jako například při úniku na motorkách a následném pronásledování, nebo při sekvenci, odehrávající se na tanku. Samozřejmě celý film doprovází výborná hudbu Johna Williamse. Co víc říct než jen to, že jsem se u tohoto dílu této legendární série neskutečně bavil a že jsem s ním absolutně spokojen.

Poslední hodnocení (431)

Duna: Část druhá (2024)

01.03.2024

Resident Evil (2002)

24.02.2024

Studio 666 (2022)

23.02.2024

Arrietty ze světa půjčovníčků (2010)

18.02.2024

Léto s Marnie (2014)

18.02.2024

Hamlet (1990)

16.02.2024

Seveřan (2022)

10.02.2024

Cesta do fantazie (2001)

04.02.2024

Bod obnovy (2023)

26.01.2024

Reklama

Poslední deníček (1)

Seen

Duna: Část druhá

Resident Evil

Studio 666

Arriety ze světa půjčovníčků

Léto s Marnie

Hamlet

Seveřan

Cesta do fantazie

Bod obnovy

Contratiempo

Nespoutaný Django

Tenkrát v Hollywoodu

Počátek

Zvedá se vítr

Šepot srdce

Klaus

Scott Pilgrim jde na věc

Vinland Saga – Season 2

Vinland Saga – Season 1

Napoleon

Princezna Mononoke

Upgrade

Čelisti

Fantastický pan Lišák

Attack on Titan – The Final Season

Howlův kráčející zámek

Zabijáci rozkvetlého měsíce

Nesnesitelná tíha obrovského talentu

Paprika

Arcane: League of Legends

Ahsoka

Sestra

Chlapec, krtek, liška a kůň

Star Wars Rebels – Season 4

Star Wars Rebels – Season 3

Star Wars Rebels – Season 2

Star Wars Rebels – Season 1

Barbie – Příběh mořské panny

Babovřesky

Muzikál ze střední 2

Barbar

John Wick: Kapitola 4

Duše

Víly z Inisherinu

Indiana Jones a Království křišťálové lebky

Indiana Jones a Poslední křížová výprava

Indiana Jones a Chrám zkázy

Dobyvatelé ztracené archy

Kimecu no jaiba Season 3 – Katanakadži no sato hen

Yuki Hodo Kishi Futaai

Muzikál ze střední

Barbie a Škola pro princezny

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Barbie

Oppenheimer

Star Wars: Vision – Season 2

Star Wars: Vision – Season 1

Obi-Wan Kenobi

The Mandalorian Season 3

Boba Fett: Zákon podsvětí

Menu

Andílek na nervy

After: Tajemství

Zootropolis: Město zvířat

Rebelka

Příšerky s.r.o

Univerzita pro příšerky

Luca

After: Přiznání

After: Polibek

Most do země Terabithia

La cara oculta

Paranormal Activity

Zhasni a zemřeš

Tučňáci z Madagaskaru

Madagaskar 3

Madagaskar 2: Útěk do Afriky

Madagaskar

H2O: Stačí přidat vodu – Série 3

H2O: Stačí přidat vodu – Série 2

H2O: Stačí přidat vodu – Série 1

The Last of Us – Season 1

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část

Hunger Games: Síla vzdoru 1. část

Hunger Games: Vražedná pomsta

Hunger Games

Barbie a 12 tančících princezen

Malé ženy

Slender Man

Překonat temnotu

BANGER.

Ostře sledované vlaky

Tiché místo: Část II

Lásky jedné plavovlásky

Whiplash

Velryba

Call me by your name

La La Land

Bylo nás pět

Můj přítel delfín

Kocour v botách: Poslední přání

Ducháček to zařídí

Backrooms

Vaši dokumenty

Jak se natáčel Dámský gambit

Dámský gambit

Ledové království 2

Ledové království

Pinocchio Guillerma del Tora: Poctivá filmařina

Pinocchio Guillerma del Tora

Fabelmanovi

Jan Žižka

Encanto

Cyberpunk: Edgerunners

Chainsaw Man Season 1

Smrtonosná past

Kupec benátský

Jak vycvičit draka 3

Četník a četnice

Četník a mimozemšťané

Četník ve výslužbě

Četník se žení

Četník v New Yorku

Četník ze Saint Tropez

Auta 3

Auta 2

Auta

Anděl Páně 2

Lotrando a Zubejda

Sněženky a machři po 25 letech

Sněženky a machři

Americké psycho

Vratné lahve

Poslušně hlásím

Dobrý voják Švejk

Christine

Psycho

Prci, prci, prcičky

Tenet

Hra

Violet Evergarden: film

Violet Evergarden: Věčnost a Píšící panenka

Violet Evergarden

Are You Okay?

Králíček Jojo

Marriage story

Taxikář

Doručovací služba čarodějky Kiki

Můj soused Totoro

Kimecu no jaiba Season 2 – Mugeb rešša hen/Júkaku hen

Red Notice

The Gray Man

Blade Runner 2049

Jurský svět: Nadvláda

Jurský svět: Zánik říše

Osvícení

Zrod synthwave

The Matrixx Resurrections

The Boys Season 3

Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun

Šarlatán

Baby Driver

Parazit

Constantine

Night Shifts

Bůh nekouří

Ex Machina

Divoké historky

Klub sráčů

Stranger Things – Season 4

Maják

Čarodějnice

1917

Krvavá nevěsta

Love, Death & Robots – 3. svazek

Slunce, seno a pár facek

Slunce, seno, jahody

Slunce, seno, erotika

Morbius

Venom 2: Carnage přichází

Doktor Strange in the multiverse of madness

Malý Herkules

The Gunfighter

Extinguished

Stěrač předního skla

Sociální síť

Vyšetřování ztráty třídní knihy

Polybius: The Video Game That Doesn´t Exist

Tělo

Harakiri

Spalovač mrtvol

Turbo killer

Poslední souboj

Mortal Kombat

Resident Evil: Raccon City

tick, tick…BOOM!

V rytmu srdce

Pig

Darth Maul: Apprentice

Krkonošské pohádky

Můj přítel Monk

Doodlebug

Král Lávra

Jak dostat tatínka do polepšovny

Jak vytrhnout velrybě stoličku

Tři oříšky pro Popelku

Dařbuján a Pandrhola

Hanební pancharti

Pyšná princezna

Ledová archa

Bean 1: Úžasná dobrodružství pana Beana

Mickeyho kouzelné Vánoce

Catwoman

Lakomec

Anděl páně

Black Widow

Duna

Blade Runner

Přelet nad kukaččím hnízdem

Mlčení jehňátek

Dr. House

Ocelová pěst

Saxána a Lexikon kouzel

Dívka na koštěti

Šíleně smutná princezna

Kimi no na wa.

Ať žijí duchové!

Kytice

Spider-Man: Paralelní světy

Gladiátor

Ro(c)k podvraťáků

Vejška

Gympl

Forrest Gump

Snowboarďáci

Rafťáci

Venom

Největší showman

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Úžasňákovi

Fantastická zvířata a kde je najít

Rivalové

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta

Teorie všeho

To

Sharknado 5

Sharknado 4

Sharknado 3

Sharknado 2

Sharknado

Scott Pilgrim proti zbytku světa

Koe no katači

Na nože

Resident Evil: Infinite Darkness

Love, Death & Robots – 2. svazek

Love, Death & Robots – 1. svazek

Lví král

The Boys – Season 2

The Boys – Season 1

Stranger Things – Season 3

Stranger Things – Season 2

Stranger Things – Season 1

Attack on Titan – Season 3

Attack on Titan – Season 2

Attack on Titan – Season 1

Megamysl

Vetřelec vs. Predátor

Kill Bill 2

Kill Bill

Past na rodiče

Liga spravedlnosti

Falcon a Winter Soldier

WandaVision

Joker

Jak vycvičit draka 2

Toy Story 4: Příběh hraček

Toy Story 3: Příběh hraček

Toy Story 2: Příběh hraček

Toy Story: Příběh hraček

Hledá se Nemo

Na vlásku

Jak vycvičit draka

Velká šestka

V hlavě

Tiché místo

Gekidžóban Kimecu no Jaiba: Mugen Rešša Hen

Kimecu no jaiba Season 1

Pelíšky

TRON: Legacy 3D

Batman navždy

Batman se vrací

Batman a Robin

Batman

Green Lantern

Shrek: Zvonec a konec

Rychle a zběsile 5

Rychlí a zběsilí

Rychle a zběsile 2

Rychle a zběsile 6

Rychle a zběsile 7

Rychle a zběsile

Vlk z Wall Street

Lego příběh

Doba ledová 4: Země v pohybu

Doba ledová 2: Obleva

Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů

Doba ledová

Doom

Sebevražedný oddíl

Lara Croft – Tomb Raider: Kolébka života

Lara Croft – Tomb Raider

Klik – život na dálkové ovládání

Méďa 2

Méďa

Kung Fu Panda 2

Zombieland

Zombieland: Rána jistoty

Ratatouille

Karlík a továrna na čokoládu

Kung Fu Panda 3

Kung Fu Panda: Legendy o mazáctví

Kung Fu Panda

Black Panther

Kocour v botách

Shrek Třetí

Shrek 2

Shrek

Pokémon: Detektiv Pikachu

Predátor

Akira

Ready Player One: Hra začíná

Transformers: Pomsta poražených

Transformers 3 Odvrácená strana Měsíce

Transformers

Ztracený svět: Jurský park

Jurský park 3

Jurský svět

Jurský park

Solo: Star Wars Story

Star Wars: Epizoda III – Pomsta Sithů

Star Wars: Epizoda II – Klony útočí

Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba

Star Wars: Vzestup Skywalkera

Star Wars: Poslední z Jediů

Star Wars: Síla se probouzí

Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů

Star Wars: Epizoda V – Impérium vrací úder

The Mandalorian Season 1

Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje

Batman začíná

Temný rytíř povstal

Temný rytíř

Harry Potter a Relikvie smrti – část 2

Harry Potter a Relikvie smrti – část 1

Harry Potter a Princ dvojí krve

Harry Potter a Fénixův řád

Harry Potter a Ohnivý pohár

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

Harry Potter a Tajemná komnata

Harry Potter a Kámen mudrců

Alita: Bojový Anděl

One Punch Man Season 1

Akame ga kill!

Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže

Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna

Piráti z Karibiku: Na konci světa

Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly

Matrix Revolutions

Matrix Reloaded

Matrix

V jako Vendeta

X-Men: Dark Phoenix

Deadpool 2

Deadpool

Logan: Wolverine

X-Men: Apokalypsa

X-Men: Budoucí minulost

X-Men: První třída

Wolverine

X-Men Origins: Wolverine

X-Men: Poslední vzdor

X-Men 2

X-Men

Spider-Man 3

Spider-Man 2

Spider-Man

Amazing Spider-Man 2

Amazing Spider-Man

Ant-Man a Wasp

Doktor Strange

Ant-Man

Captain America: Občanská válka

Captain America: Návrat prvního Avengera

Captain America: První Avenger

Thor: Ragnarok

Thor: Temný svět

Thor

Iron man 3

Iron man 2

Iron man

Strážci Galaxie Vol. 2

Strážci Galaxie

Spider-Man: Daleko od domova

Spider-Man: Homecoming

Captain Marvel

The Avengers: Endgame

The Avengers: Infinity War

The Avengers: Age of Ultron

The Avengers

John Wick 3

John Wick 2

John Wick

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Dvě věže

Pán prstenů: Návrat krále

Hobit: Neočekávaná cesta

Hobit: Šmakova dračí poušť

Hobit: Bitva pěti armád

Vetřelec: Vzkříšení

Vetřelec3

Vetřelci

Vetřelec