Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po letní dovolené, která překvapivě napravila věčně nabručeného revizora Pražských dopravních podniků Gustava Anděla, se s ním tentokrát setkáme jako s hlavou rodiny, která má starosti s dospělým synem Mirkem, jenž se chystá ke svatbě. A protože to není jen tak, rozhodne se starostlivý otec nastávající snachu důkladně prověřit. Využije k tomu jedinečnou příležitost - poukaz na zimní dovolenou ve Vysokých Tatrách, který dostala i Mirkova Věruška. Nepoznán tak může sledovat chování synovy vyvolené. Potíž je ovšem v tom, že si ji splete s její kamarádkou stejného jména. A ta nejenže je poněkud rozverná, ale navíc má s sebou svého přítele a Anděl s nevolí sleduje, jak se domnělá snacha nechá obletovat nápadníky, a ještě se nevhodně chová. Nenápadné sledování mu navíc způsobí řadu nečekaných trapasů a dostává do choulostivých situací nejen jeho, ale také kamaráda z letní dovolené Vyhlídku, s nímž se tu opět setká. Ten si totiž místo hudebního nástroje veze s sebou novomanželku. A té se vůbec nelíbí, k čemu všemu ten podivný kumpán Anděl jejího manžela navádí. (TV Nova)

(více)

Recenze (313)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nejen v létě do Javornice, ale napřesrok v zimně do bratrské Tatranské Lomnice. Pohled do soukromí pana revizora plus budovatelská reklama na zimní rekreace, kterých bylo tolik, že o ně nebyl zájem, ale také na rozvernou, ovšem nadplán pracující mládež. "Tady jste mi napsali, že mě posíláte na rekreaci..." Tato věta hovoří za vše. Ovšem byli tu i ti druzí, kteří jeli na rekreaci nucenou, daleko na východ a někteří se nevrátili. Dnes už zbyla jen socialistická agitka využívaná českými mediálními kapitalisty. Tento fakt by musel působit na dělníka v padesátých letech stejně absurdně, jako pro dnešního dělníka vrácený poukaz na plně hrazenou rekreaci. "Má pravdu, Mejzliku..." ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

A kdes nechal beranici? - Jó, ta to holka odnesla! Klasická filmová dvojka. Rozvinutější příběh, hudba jak od Johna Barryho, mnohem více akce, výbuchů, rychlejších střihů, vizuálních efektů či napínavých scén a také méně dobové propagandy. Plus důstojný záporák (dá-li se to tak nazvat) Rudolf Deyl ml. Anděl na horách je vlastně něco jako Terminátor 2, s tím rozdílem, že Bořivoj Zeman není James Cameron a pan Marvan nezinkasoval 14 milionů dolarů, jako Arnie. Jinak je to taková vánoční pohoda, která neomrzí a dodnes drží jedny z nejlepších čísel v návštěvnosti československých a českých kin. Klasika. ()

Reklama

Wyrdas 

všechny recenze uživatele

O trošku více zábavy, než když byl Anděl na horách v létě. Pro mě se jedná i o nostalgii, jelikož a protože jsem hotel Morava sám navštívil, stejně tak to pleso. Pravdou je, že v dnešní době se už netočí komedie, které pobaví za 50 let. Naopak, dnešní komedie většinou nepobaví ani dnes. Dřív se točili dobré filmy - i když zabarvené propagandou. Na druhou stranu, dnes nám vládne evropským soudem usvědčený agent StB Bureš... Tak jakápak změna. Z demokracie už také moc nezbylo. Žádný dvojí metr nepřipadá v úvahu, film je to dobrý a baví mě od dětství stále stejně dobře. ()

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

JAKÁ PROPAGANDA, JAKÁ AGITACE? Jaroslav Marvan jako starý cholerický morous, Rudolf Deyl ml. flákač a vejtaha, Pepa Kemr ušlápnutý podpantoflák, Stella Zázvorková rázná madam...takovéto polohy byly těmto skvělým hercům často příznačné i v dalších filmech v před- a zejména v poválečné kinematografii, ale zde vyzněly obzvlášť výrazně a hlavně bez onoho agitačního přízvuku. Tento výpravný snímek beru také jako malou reminiscenci na zalesněné Tatry a jejich ještě malebnou zimní přírodu. Celkově vydařenější než první díl a jedna z mých nejoblíběnějších komedií vůbec. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Gustav Anděl (Jaroslav Marvan), revizor pražských elektrických drah dostává poukaz na zimní dovolenou v Tatrách. Anděl ale dovolené obecně nesnáší, a myšlenka, že by měl být čtrnáct dní mimo zaměstnání mu nahání husí kůži - než se ale dozví, že do stejné zotavovny jede i přítelkyně jeho syna Věra. A tak se Gustav Anděl do Tater přece jenom vydává, ale s jediným úkolem - nachytat svoji nastávající snachu "na švestkách" a uchránit svého syna před potupou ... Oproti Dovolené s Andělem se mi hory líbily daleko více - film není takovou komunistickou agitkou, jako letní dovolená ( i když se sem tam náznaky také objeví), ale více se soustředí na vlastní příběh. Role Gustava Anděla byla snad Jaroslavu Marvanovi psána na tělo - absolutně si nedovedu představit, že by ji hrál jiný herec. Jeho pokusy o zimní sporty jsou naprosto dokonalé.... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (26)

  • Jaroslav Marvan neutrpel pri páde zo saní iba zlomeninu nohy. Marvana odviezli k lekárovi do Vyšných Hágov, kde rontgen ukázal 3 zranenia – zlomenú pravú nohu, vytknutý členok a pretrhnuté šľachy. Vzhľadom na napätý rozpočet filmu a prudké úbytky snehu, ktorý museli na pľac dovážať nákladné autá, musel Marvan po 4 dňoch, chtiac-nechtiac pokračovať v nakrúcaní. (Raccoon.city)
  • Film byl vydán v audio verzi i na gramofonové desce. (sator)
  • S filmom Anděl na horách precestoval Jaroslav Marvan všetky vtedajšie socialistické štáty, kde mal veľký úspech. Vo vtedajšej Nemeckej demokratickej republike dokonca v anketách popularity porážal i také filmové hviezdy ako Sophia Loren či Gérard Philipe. (dyfur)

Reklama

Reklama