Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po letní dovolené, která překvapivě napravila věčně nabručeného revizora Pražských dopravních podniků Gustava Anděla, se s ním tentokrát setkáme jako s hlavou rodiny, která má starosti s dospělým synem Mirkem, jenž se chystá ke svatbě. A protože to není jen tak, rozhodne se starostlivý otec nastávající snachu důkladně prověřit. Využije k tomu jedinečnou příležitost - poukaz na zimní dovolenou ve Vysokých Tatrách, který dostala i Mirkova Věruška. Nepoznán tak může sledovat chování synovy vyvolené. Potíž je ovšem v tom, že si ji splete s její kamarádkou stejného jména. A ta nejenže je poněkud rozverná, ale navíc má s sebou svého přítele a Anděl s nevolí sleduje, jak se domnělá snacha nechá obletovat nápadníky, a ještě se nevhodně chová. Nenápadné sledování mu navíc způsobí řadu nečekaných trapasů a dostává do choulostivých situací nejen jeho, ale také kamaráda z letní dovolené Vyhlídku, s nímž se tu opět setká. Ten si totiž místo hudebního nástroje veze s sebou novomanželku. A té se vůbec nelíbí, k čemu všemu ten podivný kumpán Anděl jejího manžela navádí. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (26)

  • Film byl vydán v audio verzi i na gramofonové desce. (sator)
  • V hotelu Morava v Tatranské Lomnici, kde byl film natáčen, se třikrát do roka pořádají retro rekreace ve stylu ROH. (zdeny99)
  • Ve Zotavovně Morava, dnes Hotelu Morava, se ve skutečnosti filmovalo jen při rozcvičce. Interiéry byly natáčeny v nedalekém Grand Hotelu v Tatranské Lomnici. Sáňkařská dráha se natáčela na Hrebienoku ve Vysokých Tatrách. Sjezdovku na Solisku filmaři skutečně natáčeli na Skalnatém Plese. Ve filmu je rovněž vidět pozemní lanová dráha jedoucí ze Starého Smokovce na Hrebienok - vrch v pozadí je Lomnický štít. Anděl (Jaroslav Marvan) s Vyhlídkou (Josef Kemr) se pak učí lyžovat na louce v rekreační oblasti Tatranské Matliare ve Vysokých Tatrách. Některé interiéry se točily na Sokolské boudě v Jánských lázních. (Cucina_Rc)
  • S podvrknutým kotníkem odehráli několik scén i Josef Kemr a Stela Zázvorková. (cariada)
  • Marvan si při nátačení zlomil nohu na sáňkách, mimo natáčení, když jel s kameramanem na panáka. Statečně pak vše točil dál, aniž by divák cokoli poznal, dokonce i znova sednul na sáňky. (cariada)
  • Jaroslav Marvan dostal honorář 45 600 Kč, na svou dobu velice slušný obnos. (cariada)
  • Když přijel Marvan představit film do Maďarska, vítaly ho transparenty s nápisy "Jaroslav Marvan - král budapešťkých kin!" (cariada)
  • Film vidělo v kinech přes 4 milióny diváků. (cariada)
  • Jaroslav Marvan se díky natáčení poprvé v životě podíval do Tater. (M.B)
  • Tvůrci plánovali natočit ještě třetí díl Anděl u moře, ale k realizaci nikdy nedošlo. (cariada)
  • Automobilová výstava zrazu veteránov pod názvom Tatranský Oldtimer v roku 2019 bola vedená pod záštitou filmu Anděl na horách, pričom aj hlavné dianie pre účastníkov je v retro Hoteli Morava v Tatranskej Lomnici. Každoročne hlavnú cenu predstavuje cena Anděla na horách. (Raccoon.city)
  • Jaroslav Marvan neutrpel pri páde zo saní iba zlomeninu nohy. Marvana odviezli k lekárovi do Vyšných Hágov, kde rontgen ukázal 3 zranenia – zlomenú pravú nohu, vytknutý členok a pretrhnuté šľachy. Vzhľadom na napätý rozpočet filmu a prudké úbytky snehu, ktorý museli na pľac dovážať nákladné autá, musel Marvan po 4 dňoch, chtiac-nechtiac pokračovať v nakrúcaní. (Raccoon.city)
  • K 60. výročiu natáčania filmu 29. decembra 2015 pred hotelom MORAVA odhalili 2 metrovú drevenú sochu revízorovi Gustavovi Andělovi (Jaroslav Marvan). Slávnosť prilákala mnoho priaznivcov tohto filmu, nakoľko pre hotel je táto herecká postava symbolom. Socha ostáva vystavená pre návštevníkov na recepcii hotela. (Raccoon.city)
  • I keď mala snímka výrazné ideové prosocialistické posolstvo, je paradoxom, že vtedajšia odborná kritika filmu vyčítala malú politickú angažovanosť a predstaviteľovi Andela, Jaroslavovi Marvanovi, vyčítali, že stvárňuje socialistického revízora ako prvorepublikového úradníka. (dyfur)
  • S filmom Anděl na horách precestoval Jaroslav Marvan všetky vtedajšie socialistické štáty, kde mal veľký úspech. Vo vtedajšej Nemeckej demokratickej republike dokonca v anketách popularity porážal i také filmové hviezdy ako Sophia Loren či Gérard Philipe. (dyfur)
  • Rudolf Deyl ml. (referent Puleček) si počas natáčania narazil ruku, nohy si zase dolámali technici a ďalší členovia filmového štábu. (Raccoon.city)
  • Postava mrzutého revízora pražských dopravných podnikov zvíťazila v ankete divákov Českej televízie o Hrdinu filmových úsmevov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama