Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

rt12 

všechny recenze uživatele

Už mě to trochu unavuje. Komu vadí komoušská agitačka, doporučuji NEDÍVEJTE se na ČSSR filmy od roku 1945 do roku 1989. Budete spokojení ! Jinak se s tím smiřte (páč doba byla taková) jako já a polovina lidí zde, i když nám to taky pod vousy nejde. Film buď stojí za podívání nebo nestojí ani za prd. Ostatně Anděl přece není na úrovni Anny Proletářky (kde o ostré agitce není pochyb). Pro mě je Anděl dobrá příjemná podívaná. Howg. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Co napsat a neopakovat se? Souhlasím s všemi, kdo film odsuzují jako obludnou agitku; člověk neví, jestli se má těm vážně míněným plamenným projevům smát (za komančů by to asi bylo trestné:-)) nebo nad nimi brečet (to by asi taky bylo na delší pobyt v Jáchymovských uranových dolech) nebo se rovnou pozvracet (to už by bylo asi rovnou na provaz;-)). Nudná propaganda s minimem humoru, 30% jen z úcty k (některým) hercům. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Až vyrostu, tak se provdám za Františka Dibarboru :) A lituji, že na hory už nejel. Báječná rozjuchaná komedie s hláškami, které usadí každého. Herecky tu prosvítají ještě hvězdy z doby minulé, tedy zejména výřečná Šlemrová, leč i mezi mladými si člověk najde (kutil Josef Pehr) a frfňající Gustav Anděl, to je milouš každým coulem. Jen si začínám myslet, že pokud vyjel tento výkvět ČSR na dovolenou, tak během jejich pobytu musela republika přestat fungovat, protože lepší pracanty aby člověk pohledal. ()

MM_Ramone odpad!

všechny recenze uživatele

Letná rekreácia pod patronátom Revolučného Odborového Hnutia (ROH). Bŕŕŕ, humus. Des. Odporný komunistický agitačný film. Všetko pod prísnou kontrolou, samá nechutná politická propaganda, absolutne žiadne súkromie, netrpí sa žiaden individualizmus, kolektívne vymývanie mozgov ešte aj počas dovolenky... Stašné! Ťažko pochopiť ako takýmto spôsobom dokázali ľudia vtedy existovať. Tento film nie je komédia, ale desivé memento doby, kedy tu prísnou, nekompromisnou rukou vládla všemocná Komunistická Strana Československa (KSČ). Vôbec to nie je smiešne, ani zábavné... je to nebezpečný, normalizačný odpad! ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Krásné je žít, když máme tak krásnou zem... a fakt, že jo. Komunistická propaganda stříká na všechny strany (stejně jako ve většině československých filmů z 50. let, leč zde je to skutečně markantní), lidé se smějí, rekreují, pracují, vzájemně si pomáhají a utužují své vztahy a vazby. Člověka z toho až zahřeje u srdíčka (Podívej se, děti. - Naše děti!), je to vlastně nerealizovatelný ráj na Zemi, který zde chtěli soudruzi vybudovat. ALE - to, co zde předvádí pan Jaroslav Marvan, to je skutečný herecký galakoncert, který si každoročně rád dopřeji a dokonale se pobavím. (Ne)zapomeňte na politiku, kochejte se plejádou mimořádných herců v čele s jedním z těch největších a užijte si hodinu a půl hořko - sladké podívané, jenž je vlastně důležitou výpovědí (či nechtěnou obžalobou?) své doby. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • Marienka Vaněčková (Stanislava Seimlová) si dala do rozhlasu zahrať pieseň "Vyznání" a Jeřábek (Josef Hlinomaz) si dal zahrať polku s názvom "Tečka za láskou", ktorú zaspieval František Kokejl, ktorý vo filme stvárnil baníka z Ostravy menom Joséfek Babica. František Kokejl bol operný spevák, a tak mu zaspievať túto skladbu nerobilo problém. Obe skladby zložil pre film Dalibor C. Vačkář a pridal ešte na tú dobu typickú proletársku pieseň "Krásné je žít". Pieseň "Vyznání" vznikla len pre potreby filmu. Text piesne napísali Jaroslav MottlJosef Neuberg a František Vlček. (Raccoon.city)
  • V celom filme nezaznie, kde sa presne zotavovňa Jezerka nachádza. Iba úplne na začiatku filmu, keď kultúrna referentka Lída Višňáková (Běla Jurdová) zvoláva rekreantov zakričí Javornice - zotavovňa Jezerka. Javornice je malá obec v okrese Rychnov nad Kněžnou. V Javornici nič podobné ako zotavovňa neexistovalo. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama