Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

Ano, je to odporná agitka. Zatím co se točil tento film o tom, jak "je krásné žít a mít tak krásnou zem" umírali lidé v koncentračních táborech nebo byli popravováni po vykonstruovaných procecech. Kdo se ale dokáže povznést nad ten bolševický propagandistický hnus, může si vychutnávat skvostné výkony pánů Marvana, Kemra, Hlinomaze nebo režii Bořivoje Zemana. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Báječná komedie se skvělými herci, pánové Marvan-Kemr-Pehr-Ráž-Dibarbora fungují fantasticky, doplňují je krásné ženy, Alena Vránová jako učitelka ve školce rozkošná, Jana Dítětová v roli rozhádané manželky bezvadná, no a zajímavý part tu sehrála i Růžena Šlemrová.. Příběh o starém bručounovi, kterého dovolená ROH změní k nepoznání, je v podstatě úsměvný a milý.. Problém s tímto kouskem zřejmě mají ti, co neumí vytěsnit politiku a vidí z toho „rudě“, já to přijala jako zábavnou oddechovku a soudruhy i soudružky jsem ignorovala.. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Krásné je žít, když máme tak krásnou zem, pod modrou oblohou skřivan jásá a hlásá to všem. Ten kdo má život rád, proč by váhal s námi jít, s veselou písničkou vykročíme, vždyť je pro co žít! Zemanův filmový majstrštyk, který navzdory proklamované ideologii zároveň skvěle funguje jako zdařilé komediální dílo, vyvolávající salvy smíchu především tam, kde to tvůrci původně neplánovali, bych rozhodně neházel do společného pytle se soudobým politickým škvárem, už proto, že Anděl oplývá jakž takž snesitelným budovatelským pathosem i obratnějším druhem humoru. No, to mám rád! Jeden si sebou veze filharmonii a druhej botanickou zahradu! Doba, ve které film vznikal, se musí zákonitě někde projevit, ale domnívám se, že bylo hůř. Vzájemné představování v jídelně, vztah manželů Pavlátových, agilní montér Mašek, violoncellista Vyhlídka, nesympatická kulturní referentka, kolektivní výlet, stavba mateřské školky, písničky na přání. Jaroslav Marvan vystihl věčně nespokojeného revizora Dopravních podniků, který se pyšní nulovou absencí a obzvláště svědomitým přístupem, vykoupeným obecnou nepopularitou, v mistrovských finesách svého hereckého umění, a to tak, že Gustav Anděl dokonce zvítězil v televizní anketě Hrdina filmového úsměvu. Hůl bych nelámal ani nad Růženou Šlemrovou, která je sice zbavena tradičních prvorepublikových propriet, nicméně i v šátku a v nižší společenské kastě dokázala uplatnit svůj ironický nadhled. Anděl zůstává v každém ohledu kontroverzním dílem, v očích dnešních diváků rehabilitován patrně tím, že se s milimetrovou přesností strefuje do základních lidských vlastností. A ty zůstávají neměnné napříč politickými převraty našich moderních dějin. P. S. Podívejte, tak to ste se dopustila hned dvou přestupků! Zaprvé ste měla jet dvacítkou, která jede do Vršovic přímo a za druhé ste přerušila jízdu! – Copak nemůžu přestupovat dvakrát? – Třeba třikrát, když je zapotřebí, ale ne zbytečně! Jak by to vypadalo, kdyby si každej přestupoval kde by chtěl, chodil po návštěvách a po nákupech?! ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Je to agitka, ale nějak zvlášť neurazí. Průhledné výchovné zápletky jsou až roztomilé (manželé v rozvodu, utvoření československého páru, aktivní referentka vs. pracovitý rekreant, brigáda ve školce atd.). Závěr v duchu: "ve zotavovně jsme všichni jedna rodina"..., já chápu duch doby, jenže tohle je chabé i ve srovnání s jinými podobnými dobovými snímky. Anděl na horách je rozhodně lepší. 46%. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Až vyrostu, tak se provdám za Františka Dibarboru :) A lituji, že na hory už nejel. Báječná rozjuchaná komedie s hláškami, které usadí každého. Herecky tu prosvítají ještě hvězdy z doby minulé, tedy zejména výřečná Šlemrová, leč i mezi mladými si člověk najde (kutil Josef Pehr) a frfňající Gustav Anděl, to je milouš každým coulem. Jen si začínám myslet, že pokud vyjel tento výkvět ČSR na dovolenou, tak během jejich pobytu musela republika přestat fungovat, protože lepší pracanty aby člověk pohledal. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • Jaroslav Marvan (revizor Dopravního podniku Gustav Anděl), keď prvýkrát prišiel na miesto, kde sa mala natáčať scéna s hríbmi, si myslel, že všetky hríby sú umelé alebo z gumy, až neskôr zistil, že ide o skutočné hríby. (Raccoon.city)
  • Keď prišiel hlavný protagonista neskôr predstaviť film do Maďarska, vítali ho transparenty s nápisom "Jaroslav Marvan - kráľ budapeštianskych kín!". (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Jaroslav Marvan bol v skutočnosti vášnivým zberateľom hríbov. Scénu, kde jeho postava Andel nájde v lese väčšie množstvo hríbov, starostlivo pripravoval štáb vedený režisérom Bořivojom Zemanom s profesorom Smotlachom, významným českým mykológom. (dyfur)

Reklama

Reklama