Reklama

Reklama

Panství Downton: Nová éra

  • Velká Británie Downton Abbey: A New Era (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Za dobu své filmové a seriálové existence už Panství Downton zažilo ledacos, ovšem asi nikoho by nenapadlo, že se v minulosti babičky Violet (Maggie Smith) ukrývá tajemství, které může otřást základy celého šlechtického rodu Crawleyů. Vše odstartuje šokující zpráva, že se Violet stala dědičkou zámku v jižní Francii, který jí odkázal muž, s nímž se setkala v mládí. Co se mezi těmi dvěma mohlo odehrát, že si na ni po tolika letech vzpomněl ve své závěti a odkázal jí takové bohatství? Část rodiny nadšeně vyráží na Francouzskou riviéru, aby nově nabytou nemovitost prozkoumala, skeptický Violetin syn Robert (Hugh Bonneville) má však podezření, že se za dědictvím zámku může skrývat příběh, který by raději neslyšel. Vlády na Downtonem se po dobu Robertovy nepřítomnosti ujala jeho nejstarší dcera Mary (Michelle Dockery), která se musí vypořádat s invazí amerických filmařů, kteří v kulisách nádherného zámku hodlají natočit pravý hollywoodský biják. Střet upjatých britských tradic s americkou bezstarostností a rovnoprávností by mohl mít jen těžko zábavnější podobu, zvlášť když se do filmového natáčení aktivně zapojí i obyvatelé a zaměstnanci panství. (CinemArt)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (60)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Když před dvaceti lety Julian Fellowes vyhrál Oscara za původní scénář ke Gosford Parku, jistě netušil, že o pár let později vytvoří podobně laděný seriálový fenoném se dvěma filmovými pokračováními. Panství Downton se v posledních letech stalo kultem na poli historických kostýmních dramat a bylo opravdu milé po třech letech opět zavítat do starého známého Downton Abbey a vidět své oblíbené charaktery v nových životních peripetiích. Při hodnocení filmu plným počtem hvězdiček jsem samozřejmě ovlivněn tím, že jsem fanoušek seriálu a mám všeobecně rád filmy podobného žánru. Chvílemi to může působit kýčovitě, jako by se jednalo o příběh z červené knihovny, v němž člověk tuší, jakým směrem se bude děj vyvíjet - přesto jsem se ale nechal opět na dvě hodiny unést o necelé století zpět, do časů honosných panství, strojené mluvy a nádherných kostýmů. Líbilo se mi, že se snímek soustředil na dvě dějové linie, přičemž každá měla své kouzlo - zatímco slunný jih Francie působil exoticky, na panství se (byť přehnaně řečeno) psaly dějiny v podobě přechodu němého filmu k mluvenému. Tentokrát se ve filmu ani moc neintrikovalo (oproti jedničce), nýbrž se odkrývala minulost a zároveň se i uzavírala budoucnost některých postav. O největších porci zábavy se postarala opět hraběnka vdova, ale i Carson a Moseley. Vedle humorné a historicko-umělecké linie došlo samozřejmě i na nejeden dojemný moment, u něhož se skalní fanoušci nechají lapit do "cibulových osidel" o to více - i přesto, že tvůrci v závěru lehce okatě tlačili na pilu, byl to zkrátka "doják". Jednou z nejsilnějších scén ve filmu byla pro mě rozmluva mezi paní Hughesovou a Thomasem o jeho nelehkém životním údělu. I když by se našlo několik mušek (zejména v závěru), byl jsem v kině spokojený a nechal jsem se opět pohltit příběhy svých oblíbených postav. Slabších pět hvězdiček! ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Jestli předchozí film působill jako vybraná epizoda ze seriálu, a nenabízel vesměs moc posun v charakterech či ději jako takovém, tak filmová dvojka působí spíš jako děj celé jedná řady nahuštěný do dvou hodin. Díky tomu tak film působí tak, že je větší, osudovější, důležitější a i lepší, než filmová jednička. Některé postavy se loučí, ať už s Downtonem, nebo definitivně, a vypadá to, že jsme definitivně na konci. Tam kde vlastně seriál začal, tedy u generačních změn spojených s dobou, tak tam film končí, doba se opět posouvá dále, a spolu s tím i některé osudy postav, které jsme po celé ty roky sledovali. Zápletka jinak není komplikovaná, opět se podařilo sehnat několik solidních jmen do vedlejších rolí, a pokud vás bavily zápletky v seriálu, tak vás bude bavit i film. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu jsem měl řádné obavy, jelikož byl pro mě předchozí snímek těžkým zklamáním. Naštěstí se ukázalo, že s ním zřejmě nebyli spokojeni ani sami tvůrci (nebo investoři), takže zvolili mírně odlišný přístup; sentiment (ač byl přítomen) na mě nestříkal z každého řádku scénáře, jako bych byl divákem v přední řadě nějaké bukkake show, spíše bych řekl, že se filmařům zdařil pokus o návrat k původní seriálové atmosféře. Už jsem to několikrát napsal a znovu to zopakuji; filmy a seriály z prostředí anglických venkovských sídel můžu. Sám nevím, proč tomu tak je, ale těmto příběhům dokonce toleruji i jejich naivitu a mnohá klišé a o objektivitu se ani nesnažím. Ostatně- objektivita jednotlivce, to mi přijde jako protimluv. No, buď jak buď, Britové si u mě tímto snímkem celkem šplhli, takže se budu tvářit, že byl předchozí film jen dočasným selháním způsobeným zřejmě nevhodnou dietou a celkovou dehydratací scénáristova organismu. No, a přestože jsem byl i tentokrát svědkem výskytu až podezřele šťastných okolností, musím uznat, že jsem si celou záležitost užil, a nad odchodem mé nejoblíbenější postavy jsem se dokonce dojal. Já!! Nebývalé... / Poučení: Máš-li odejít, učiň tak s grácií. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Z filmu už vymizli klasické podpásové podjeby a intrigy. Naopak, uberá sa už takou uvoľnenejšou a príjemnejšou (vyzretejšou) cestou. Asi som už vyzrel i ja, lebo sa mi to naozaj páčilo a pritom som to vôbec neporovnával so seriálom. Príjemne odľahčený humor v kontraste s vážnymi a aj smutnými momentami. Skvelý balans. Len dúfam, že nám tvorcovia nenaznačujú, že je finito už nadobro. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Opětovné shledání, milé, příjemné x rychlé, splašené, místy trapné. Kdyby tento film nenatočili, nic moc by se nestalo. To jen tak na úvod. Bylo milé se vrátit do Downtonu ke starým známým, ale to bylo asi tak všechno.  ..Violet byla střed tohoto světa, kolem kterého se vlastně vše točilo. A ty hlášky..  ()

Galerie (47)

Zajímavosti (3)

  • Imelda Staunton a Jim Carter (Carson) sú manželmi od roku 1983, tú majú spoločnú scénku, keď si v obchode skúšajú a kupujú klobúky. Takisto aj Laura Carmichael (Edith) a Michael Fox (Andrew) sú v skutočnosti partnermi, herečka bola počas nakrúcania niektorých častí filmu tehotná. V marci 2021 sa im narodil syn. (vydumnica)
  • Problémy nástupu zvukového filmu v Anglii jsou inspirovány reáliemi z natáčení filmu Její zpověď (1929), ve kterém se první dabovanou herečkou stala Anny Ondráková. (NinadeL)

Reklama

Reklama