Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(3)

Obsahy(1)

Docent Stehlík (I. Trojan) se téměř administrativním omylem dostává z policejní akademie na oddělení vražd. Padne do týmu hned poté, co kriminalisté začínají vyšetřovat brutální vraždu mladé dívky v lese u Prahy. Snaží se být užitečný jako specialista na psychologické profilování vrahů, ale na oddělení ho mají všichni za blázna, a tak ho neúprosný šéf tvrďák Šera (O. Vetchý) posadí do kanceláře s extrémně problematickou Fousovou (T. Ramba). Věří, že si navzájem znechutí práci natolik, že z oddělení odejdou. Netuší, že stejně jako jeho áčkový tým přezdívaný „Dvojčata“ (M. Taclík a M. Hádek) budou nakonec tito dva notoričtí potížisté velmi cenní nejen v kanceláři, ale i v terénu a možná, že nejen u jedné vraždy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (196)

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Po bezkonkurenčních Případech 1. oddělení se scénaristické duo Mareš-Malinda rozhodlo podílet na mainstreamovější detektivní minisérii, přičemž se mohlo spolehnout na osvědčenou partu herců. Zatímco však dnes již kultovní "Případy" těží z reálných kriminálních kauz a zobrazování skutečných policejních postupů, Docent se utápí v tradičních klišé a bez povšimnutí zapadá do běžné české seriálové tvorby. Za problematické považuju především chování hlavních postav a vykreslení jejich charakterů. Neustálé emocionální výbuchy (především Terezy Ramby a v menší míře i Ondřeje Vetchého) působí značně nepřirozeně a zdvihají otazník, jak by takové osoby vůbec mohly projít přijímacími psychotesty. Připravované 2. sérii zřejmě dám šanci, ale rozhodně nemůžu tvrdit, že bych se na ni vyloženě těšil. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Další generická blbost od ČT dojela do svého konce a i ta trojka je u mě tentokrát silně hraniční. Vlastně jsem tak znavený těmato lehce zapomenutelnými minisériemi, že se mi nechce ani moc nadávat na to, co tu mohlo být všechno mnohem lépe uděláno a radši budu držet hubu a krok s přesvědčením, že u pokračování rozhodně nebudu. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Někde jsem se dočetl, že by snad měl Docent někdy pokračovat druhou sérií, ale pro jistotu to za sebe vyřeším z jedné vody načisto. Jak mě mohl zklamat velmi kvalitní režisér a mé oblíbené scénáristické duo, a to i přes skvělé herecké obsazení, to mi hlava jaksi nebere. Herecké výkony byly podle mého názoru sice kvalitní, ale ztvárňované postavy byly ve většině případů bídné až příšerné. Práce kriminalistů tady byla popsána natolik odlišně od toho, co stejné dynamické duo napsalo pro Případy 1. oddělení, až jsem pojal podezření, že někdo z policejní branže utrousil o panu Marešovi něco nelichotivého a on zvolal: "Má je pomsta!", a spáchal Docenta. Ne, ne, celá série byla tak přitažená za pomyslné vlasy, až jí lezly pomyslné oči z pomyslných důlků, a u mě tak těžce neuspěla. Celá záležitost se postupně zhoršovala až do opravdu hloupého závěru a já jsem z ní byl smutný, protože potenciál tady byl. / Poučení: K úspěchu nepotřebuješ inteligenci, můžeš být klidně hloupý, jen musíš být nařvaný. ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V druhé půli SPOILER. Vyrovnanost - NE. Detektivní uvěřitelnost - NE. Roboticky popsat skutečnou událost nebo stvořit funkční fikci - to jsou zcela odlišné disciplíny. Nevadil by závan Oddělení, kdyby Vetchý nepůsobil skoro vždy parodicky směšně. Vzájemné nezvedání telefonu mezi kolegy pobaví a poslouží v epizodě první, nefunguje v poslední. Papundeklově působící kulisy kanceláří - kytka, knihovna, uklízečka - to by fakt oko ocenilo. Totéž při ohledávání místa činu - v lese neprojede za celou dobu opakovaných návštěv ani jedno civilní auto. Nevyrovnanost - v jedné scéně (vykonání potřeby v lese) je Tereza bravurní při bezdomovci, o epizodu později je hloupou čekající ovcí ve vile u fotky s bílou dodávkou (mohlo dojít alespoň na souboj). Všechny scény ve vile = krize,. Asi paralýza tehdejším lockdownem. Tři díly se Docent snaží o psychologický profil, aby nakonec pachatel nedostal téměř žádný prostor. Poslední jeho scéna z mačetou je směšná. Co mi vadí celou dobu nejvíc, to je závěr první epizody - krevní stopy jsou hned u vstupních dveří, přitom to uzavřeli jako sebevraždu ve vaně o patro výš. Čekal jsem možnou zápletku a překvalifikování smrti Cimrmana, kterého mohl pachatel zpětně vystopovat, konfrontovat, umlčet - těšil jsem se. Nepřišlo nic. Přesně tyhle nedostatky v každé epizodě narušují celkové vyznění třídílného díla. Škoda. Předvídatelné, místy směšné, ne však vtipné. Je to prvotina, a hned třídílná, tak snad Seto doladí. Polopatické vysvětlování v závěru (pro seniory) mi nevadí - ne každý udrží myšlenku 14 dnů od první epizody. Strach není Bebjak a Agatha byla jenom jedna. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré. Je vidět, že v tom má prsty Josef Mareš a tak se to nese v duchu 1.oddělení nebo Devadesátek. Jiří Strach se zřejmě nechal inspirovat dánskou sérií se dvěma "nechtěnými" detektivy Morckem a Assadem, kteří pátrají po odložených případech a mají úspěch. Jedinou výtku bych měl k Ondřeji Vetchému, kterého jinak mám moc rád, ale svého plukovníka Šeru zahrál v podstatě jako permanentně nasraného majora Kozáka. Naopak Ivan Trojan i Terezka jsou výborní! Nejlepší vtip je určitě ten s umělcem Renčem! ()

Galerie (146)

Zajímavosti (22)

  • Natáčelo se mj. v kavárně Místo v pražských Dejvicích. (Winster)
  • V úvodní scéně při přednášce na policejní akademii se v komparzní roli znalce objevuje spoluautor scénáře Josef Mareš. Za přednáškovým stolem dále sedí jako znalec i životní kamarád obou scenáristů Tomáš Kozák. Třetím nemluvícím znalcem je Otto Stehlík, po němž scenáristé pojmenovali postavu docenta. Druhý ze spoluautorů scénáře, Jan Malinda, se z časových důvodů natáčení nemohl zúčastnit. (fallrock)
  • Benzínka, kde dvojčata ve večerních hodinách pátrají po oběti, je benzínová pumpa Šafránka na Jeremiášově v Praze – Stodůlkách. (Brain)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama