Reklama

Reklama

The Bad Seed

Trailer

Obsahy(1)

Měla vše. Chtěla víc. Za každou cenu! Špatná setba, natočená podle stejnojmené hry Maxwella Andersona, vypráví příběh desetileté Rhody Penmarkové (Patty McCormack) a její matky Christiny (Nancy Kelly). Malá Rhoda má vše, co si kdy mohla přát, až na medaili, kterou vyhrál její spolužák Claude, a kterou měla dostat ona. Jednoho dne se ale Claude nešťastnou náhodou utopí v jezeře a medaile se záhadně objeví ve Rhodině pokoji. Zvláštních nehod přibývá a Christina začíná tušit, že její dcera není takové neviňátko, jakým se na první pohled zdá. (Goldbeater)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (28)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Žena v domácnosti pojme podezření, že její osmiletá dcera Rhoda je vrah. O nic víc ani míň v tomto dramatu nejde, přesto jsem přesvědčen, že byly ve hře tucty zajímavějších způsobů zpracování. Prapůvodní předloha je sice literární, ale každá scéna filmu neodvolatelně prozrazuje závislost na její jevištní dramatizaci. Film působí doslova jako záznam divadelního představení s několika exteriérovými dotáčkami tam, kde být nemusely, a jejich absencí tam, kde být mohly a měly. Nejde jen o to, že se celé dvě hodiny ocitáme víceméně v jednom interiéru. Herci se v něm pohybují a vyjadřují tak teatrálně, jako by kinematografie roku 1956 neznala řeč střihu, detailů a dalších zkratek. Pro příklad - děje-li se něco dramatického na zahradě domu, dozvíme se o tom z dialogu postav, které se vyklánějí z okna a tlumočí tyto události postavám uvnitř. Nejsme ani u zcela klíčové scény utonutí Rhodina spolužáka, o kterém se pak celé dvě hodiny mluví. Tato těžko pochopitelná ignorace filmové řeči se dá vysvětlit snad jen zvlášť přísnými podmínkami ve smlouvě o převedení zaběhnutého představení na celuloid; jiná racionální možnost mě nenapadá. Dospělé obsazení, podle všeho zachované z divadla, je nemimořádné, ale vcelku přijatelné. Pokud je někdo méně přesvědčivý, zpravidla je to právě vinou divadelních návyků. Horší je to s tou vraždící holčičkou. Její představitelka koketně recituje naučené věty způsobem cvičené opičky, jaký by možná dojal její babičku na školní besídce, ale ve filmu je nepřijatelný. Tak nepřirozené dítě se ve filmu vidí zřídka. Dialogy hry jsou často inteligentně víceznačné, jen na mnoha místech nadbytečné nebo nahrazující v minutě něco, co by obraz vyjádřil za vteřinu. Ne, ať to vezmu z kteréhokoli konce, nedaří se mi najít něco, čím by ten film vynikal nad jinými. Zápletka je přitom zajímavá, v 50. letech byla možná i odvážná, ale všechen její nemalý potenciál zkrátka zůstává přibitý na prkna, která znamenají šmíru. 40% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

The Bad Seed má všetky znaky psychologického thrilleru ( horor je silné slovo ) o malom dievčatku, ktoré má všetko a chce mať ešte viac. Rodinná dráma, kde dominuje predovšetkým postava matky, ktorá sa duševne rozkladá pri podozrení, že jej dcérka dokáže zabiť človeka, má však aj všetky znaky divadelnej hry a treba podotknúť, že sa tvorcom nepodarilo "divadelnosť" odstrániť z filmu. Kto má rád napínavé konverzačné príbehy z temných zákutí duše, ten si príde na svoje. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

A tohle že patří do sbírky 101 HORORŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE? No nevim nevim... Každopádně titulky bych k tomu překládat nechtěl. The Bad Seed je totiž s přehledem ten nejukecanější film, co jsem za poslední dobu viděl. A bohužel i nudný. 130 minut dlouhé drama o matce, která začíná nabírat podezření o tom, že její malá dcera stojí za vraždou utopeného chlapce. To je prosím všechno. Ať se vám to líbí nebo ne, s horrorem to nemá téměř nic společného. Snímek připomíná divadelní inscenaci, kde se neustále tlachá v jediné místnosti, a jen zřídka nakoukneme do kuchyně, zahrady nebo sklepení. Za celou dobu tu dojde ke dvěma vraždám, jež vůbec neuvidíte, pouze se o nich, jak jinak, mluví. Většina hereckého osazenstva je v naprostém pořádku, až na tu malou psychopatickou holčinu coby ďáblovo sémě, ta mi svojí výřečností a hysterickými záchvaty pila krev. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Mam hodne rad oldschool horurky. Tohle je dalsi z tech black & white kousku, kde jeste netekla krev a nestrasily ultratrikove prisery, ale vsechno je skoro az anglicky korektni a gentlemansky uhlazene. Veskere zlo drima v jedne male barbince a divakove predstavivosti vykreslene chytrymi dialogy o tom, co se asi tak stalo, coz ve finale pokazde podpori vrazedny pohled male holciciky. Bohuzel je to i na tento oldschool standard az prilis umirnene a hlavne to cele pusobi znacne divadelne a nefilmove a to nejen minimem lokaci, ale predevsim hereckymi vykony. Jedna se o jeden z nejoblibenejsich hororu Clivea Barkera, u me to vsak lehce zaostava. 6/10 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Velmi působivá hra charakterů dcery a matky. I když je film dost dlouhý a nadměrně upovídaný, tak jsem se u něj nenudil a naopak jsem byl pár scénami dost šokován. Herecké výkony obou hlavních (anti)hrdinek jsou opravdu brilantní, zejména desetiletá Patty McCormack na mne udělala opravdový dojem. Velmi dobrý hudební doprovod a šokující konec ve stylu deus ex machina, to je opravdu skvělé. Jen škoda, že tenhle film je tak málo známý, určitě by stál za povšimnutí. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • Hlas v rádiu, keď Rhodina matka (Nancy Kelly) počúva správu o utopení v Rhodinej (Patty McCormack) škole patrí Henrymu Jonesovi, ktorý vo filme stvárnil LeRoya. (m.a.t.o.)
  • Předlohou pro tento film byla stejnojmenná divadelní broadwayská inscenace Maxwella Andersona. Režisér Mervyn LeRoy z ní převzal do filmu většinu herců. (Petrus1)
  • Spoločnosť Warner Bros. tvrdila, že boli natočené tri rôzne záverečné scény. Los Angeles Times v novembri 1955 uverejnil článok, v ktorom sa uvádzalo, že záver filmu bol držaný v tajnosti a posledných päť strán scenára dostal štáb až vo chvíli, keď bol pripravený na natáčanie. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama