Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nechvalně proslulý Josef Jelínek, zvaný Harry, se do povědomí české prvorepublikové veřejnosti zapsal oslnivou dráhou podvodníka mezinárodního formátu. Exkluzivní obchod (podvod) s prodejem hradu Karlštejn mu tehdy vynesl třicet tisíc dolarů v podobě zálohy na odprodej „jeho“ hradu. V tomto filmu však nejde o rekonstrukci případu na základě historických skutečností. Základní fakta jen posloužila autoru G. Oplustilovi jako námět komedie, kterou pro televizi v roce 1981 natočil režisér V. Hrubín. Píše se rok 1946 a příběh nás zavádí do jednoho výtečného baru mezi postavy pražské galerky. Profesionální podvodník, všeobecně nazývaný „Inženýr“ (O. Kaiser), se vsadí s kapsářem Franzem (J. Lábus), že bohatému Američanovi (A. Januš), který je momentálně v Praze, prodá hrad Karlštejn… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (95)

honajz 

všechny recenze uživatele

Něco tak špatného jsem dlouho neviděl. Režisér vedl kdovíproč herce k deklamování, přehánění gest až teatrálně, ale vůbc to nepůsobilo vtipně. Ani celá ta šaráda mi nepřišla nijak povedená. ti dva slouhové, co leští auto nebo troubí na trumpety, ti asi taky měli být vtipní. Je to sice přehlídka entertainerů své doby, ale celkově pomalé, dýchavičné, bez vtipu. Mimochodem, co se stalo s kastelánem? Na toho nějak ve scénáři nakonec zapomněli. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Hudebně zábavná komedie z 80ých let, to samo o sobě zní děsivě. Jde spíš o komedii naštěstí s minimem hudby, za to s průměrnými hereckými výkony, ale je to zajímavá ukázka vynalézavosti a podvodnického umu. Já to beru jako takový předvoj nebo pilot k podvodnické Šéfovské sérii z 80ých let s mým oblíbeným Petrem Nárožným a ještě oblíbenějším Karlem Heřmánkem. 55% ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Magické obočí! Skvělej Císler, perfektní Lábus a ještě lepší Kaiser. Až na ty debilní hudební čísla tomu není skoro co vytknout. Teda je, ale libilo se mi to - samej známej skvělej ksicht. Podfukářskej film, kterej má všechny znaky podfukářskýho filmu (uplně mi to připomnělo některý díly seriálu Podfukáři). "Co na mě klepeš? Jsem snad dveře?" ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Doporučuji z tohoto ranku Konto separato, které je dobře natočené i zahrané. Velká sázka o malé pivo má potenciál, jenže ten famózní herecký ansámbl nejede ne na půl plynu, ale jen na volnoběh. A tak to není povedená taškařice, ale jen taková dobře vypravená trapárna, kterou nezachránily ani ty největší herecké hvězdy. 45% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Na odreagování celkem vhodné. Stejně jako mnohým i mně vadily písně, které ve filmu zněly zřejmě z toho důvodu, aby navodily atmosféru doby. Zbytečné. Na YouTube ostatně najdete (kromě celého filmu) jejich sestřih - trvá téměř čtvrt hodiny, a to je až až. Jinak samozřejmě pochvala pro Oldřicha Kaisera, který se chová senzačně snobsky, a Jiřího Lábuse, jehož zlodějíček nemá chybu. Jiří Císler výjimečně nevadil. Nejvíce ze všech mě pobavila scéna s předáváním dokumentace - Kaiserova mimika při otevření nesprávného kufru plného cigár "palmal" je jedinečná. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Oldřich Kaiser (Inženýr) s přihlédnutím ke svému tehdejšímu bujarému životnímu stylu ve zralejším věku řekl: "To bylo hezké natáčení, jak jsem se později dozvídal." (NIRO)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe a na hrade Karlštejn. (dyfur)

Reklama

Reklama