Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová mise, noví nepřátelé, nové milenky! James Bond se vrací... Nečekaný úspěch prvního filmu s Jamesem Bondem (Dr. No z roku 1962) měl za následek takřka okamžité volné pokračování. V příběhu Srdečné pozdravy z Ruska se šarmantní britský agent s číslem 007 (Sean Connery) vydává nikoli do Sovětského svazu, jak by napovídal název, nýbrž do Turecka. V Istanbulu se spojí s pracovnicí ruské ambasády Táňou Romanovovou (Daniela Bianchiová), která chce údajně přeběhnout na Západ a nabízí Britům sovětský šifrovací přístroj Lektor. Bond i jeho nadřízení vědí, že je to past. Avšak zatím netuší, že režii nad událostmi nemá sovětský nepřítel, nýbrž mezinárodní zločinecká organizace, vedená nepolapitelným šéfem Blofeldem. Celou akci pro něj vymyslel a naplánoval geniální československý šachista Kronsteen (Vladek Sheybal), provedením jsou pověřeni zrádná sovětská agentka Klebbová (Lotte Lenyaová) a všehoschopný zabiják Grant (Robert Shaw). Blofeldovým cílem je poštvat obě světové velmoci do války a po jejich vzájemném oslabení se chopit světové nadvlády. A zabít Jamese Bonda... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu

Recenze (478)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dle názvu by se dalo soudit, že je agent 007 na vakacích v matičce Rusy, ale pravdou je jen první půlka, protože Young poslal Bonda na Západ severozápadní linkou bez pořádné akce (vás se to netýká, pane Shaw) i nadhledu a já tak viděl jen turistický výlet vlakem po Balkáně, muchlování se soudružkou a popíjení rakiji na cikánských seancích. Tentokrát mi ten příliš seriózní thrillerový koncept prostě nesedl. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Bond 2 - Sean Connery zde dokazuje, že právě on je tím pravým agentem Jejího Veličenstva - Bondem, Jamesem Bondem - který má právo nosit označení 007. Vdechnul mu život, dal mu podobu a ukázal, jak má správný špión vypadat. Ostatní představitelé už jen dobře či hůř pokračovali, resp. pokračují (díky za to) v započatém díle. Srdečné pozdravy z Ruska obsahují mnoho úžasných hlášek, z nichž jedna je lepší než ta druhá. Connery vyšperkovává svoji postavu, působí jedinečně a činí tento film geniálním a pěti hvězdičkovým dílem série. Zápletka, Bond girl, záporáci, hračky pana Q, hudba a v neposlední řadě také prostředí, to jsou důvody, proč neváhám a hodnotím čistokrevným a plným počtem. Od té doby jsem se k žádné neotočil zády. :) ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, jak mne film z roku 1963, tedy filmařsky již úplně jinde, dokázal nadchnout a pohltit. Hlášky a grimasy Bonda nestárnou ani po 50 letech. Některé efekty jsou samozřejmě kostrbaté, ale při takovém tempu a tak úderném scénáři tohle nelze netolerovat. Výborní záporáci, fantastická rvačka ve vlaku a hlavně spalující tempo. Oproti prvnímu dílu je to mílový posun kupředu. Čekal jsem, že to absolovuji spíše z povinnosti, ale slupl jsem to s chutí nečekanou. Už tehdy dokázali filmaři krásně využít kulisy - Istanbul a Benátky s citem pro vynikající kameru. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Perfektní bondovka s klasikými atributy krom "Protřepat, nemíchat" a Astona Martina DB5 - ti přijdou na řadu až o rok později. Bloefeld, pokud z něj vidíme jen ruku a bílého kocoura a slyšíme jeho hlas, je suveréně nejlepším hlavním záporákem. Navíc Terence Young je velice schopný akční režisér. Srdečné pozdravy vypadají velice moderně a svěže. Kamera se řídí heslem AKCE a střih heslem DYNAMIKA. Bravo! Nejvíce je to vidět na závěrečném pošťuchování Seana Conneryho s vrtulníkem. Rvačka ve vlaku je nádherně chlapácká a roztažených klínů mimo obraz by se jeden nedopočítal. I když jde o přízemnější bondovku, kde se nezachraňuje celý svět před hrozbou z oběžné dráhy, padouši a případní zrádci jsou představeni předem, tudíž se nemusíte bát, že by Bond uhnul od své čistokrevné zábavy s nadsázkou do špionážního thrilleru. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Po pomalejším rozjezdu v podobě Dr. No se agent 007 předvedl v plné síle. Srdečné pozdravy z Ruska oplývají nezvykle zamotaným a pečlivě budovaným příběhem, který je strhující od první do poslední minuty. Na první nástup Bonda (toho pravého) na scénu si musíme počkat více jak čtvrt hodiny, tento čas je ale plně využit v mistrném budování napětí okolo jeho postavy - nejdříve se setkáme s padouchem, který je na poli několika málo minut představen takovým způsobem, že se divák o Bonda začne bát ještě dříve, než ho poprvé spatří, protože...protože ten blonďatý Rus je zatraceně působivý. Jestliže divák musel v Dr. No celou hodinu čekat, až se konečně seznámí s padouchem, zde je těch padouchů několik a jsou nám představeni hned v úvodu, spolu s tím je poodhalen i plán zločinecké organizace SPECTRE, díky čemuž je napětí navozeno hned v úvodu. Celý úvod je ukázkou mistrné scenáristické výstavby expozice a každého, kdo se aspoň trochu zajímá o scenáristiku, zajisté nadchne. Divákovi jsou poté dodávány různé atrakce - dočkáme se postupně gradující tiché vraždy, davové akční sekvence v cikánském táboře, nevyhnutelného kontaktního zápasu Bonda se zmíněným Rusem, který překvapuje velkou dynamikou a agresivitou, dále dojde i na souboj s vrtulníkem odkazující na Hitchcockův film Na sever severozápadní linkou (scéna s práškovacím letadlem), honičku ve člunech a ve zmíněném cikánském táboře dokonce dojde i na pravý a nefalšovaný "catfight". Srdečné pozdravy z Ruska toho pro diváka nabízejí vskutku hodně a osobně tento film považuji za vrchol klasických bondovek (filmy s Moorem byly už roztomile úsměvné a brakovité, Brosnanovy filmy mě až na Zlaté oko nudily a udělaly z Bonda zaměnitelný akční film a filmy s Craigem zbožňuji, ale v porovnání s Conneryho filmy jsou už někde jinde - realističtější a méně žánrové). 100% ()

Galerie (219)

Zajímavosti (60)

  • Podle knihy Williama Raymonda Manchestera Smrt prezidenta (1964) to byl vůbec poslední film, který viděl JFK, a to 20.11.1963 v Bílém domě. (džanik)

Související novinky

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

24.02.2020

Jedna z dlouhotrvajících tradic bondovské série jsou jejich otevírací sekvence, resp. prology. První takové intro se objevilo v Srdečných pozdravech z Ruska z roku 1963 a od té doby doprovázelo každý… (více)

Reklama

Reklama