Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Pocta dni D invaze v Normandii v americkém velkofilmu z roku 1962 s plejádou hereckých hvězd. Všude spousta skvělé herecké práce i vojenské akce, nicméně Spielbergův film s podobným námětem Zachraňte vojína Ryana byl o hodně drsnější a o fous lepší. Půjdu proti proudu, když řeknu, že mi kolorovaná verze vyhovuje? Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=nqFn_pM5QxU ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Možno najlepší film o Dni "D", jediná chyba, že nebol vo farbe, hoci už mohol byť. Inak herecky zvládnuté na jednotku, Nemci naháňali tými ksichtami a pokrikmi fašistickú hrôzu, Anglosasi ako slušní osloboditelia a Francúzi silní milovníci vína. Prepísknutá dĺžka a niektoré evidentne umelé scény s hercom v štúdiu a za ním hrané scény na plátne, to sa dá vzhľadom na rok výroby tolerovať. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pokud jste zapřísáhlý fanoušek války a válčení všeho druhu, tak vaše srdíčko jistě zaplesá. Film popisuje jeden z nejkrásnějších dnů na planetě Zemi vskutku nádherným způsobem. Začne pozvolna u válečných příprav, a to na obou stranách. Přičemž na straně německé si Dolfík vybere nejhorší možný den ke spánku, čímž výrazně ovlivní chod a výsledek následujícíh momentů. Na obou stranách jsou naprosto vybroušené dialogy. Všechno je krásně zahrané a naprosto mi sedl styl vyprávění. Stáří filmu si vůbec nevšímejte. Rok 1962 se na filmu projeví pouze tím, že ho budete sledovat v odstínech šedi. Bez speciálních efektů působí mnohem přirozeněji, než mnoho filmů současných. Nelekněte se stopáže, protože ta utíká velmi rychle. Film si na nic nehraje a vystihuje atmosféru války, dle mého názoru, mnohem lépe než kupa filmů ostatních. Dávám 4* a dovolím si zakončit komentář slovy někoho jiného. „Kam jsem jen dohlédl, na pláži vládl chaos. Výsadková plavidla přistávala v dorážejícím příboji, zmítala se ve vlnách a vyhazovala mužstvo i výstroj do vody. Vojáci bezcílně bloudili, beznadějně ztraceni volali na sebe i nadávali jeden na druhého i nazdařbůh. Nikde na pláži ani na pobřeží nebylo vidět jediný útvar. Byl jsem prochladlý ... byl jsem osamocený ... Gen. L. K. Truscott ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Paráda vidět takovýto snímek. Film, se kterým si spousta lidí muselo opravdu vyhrát. Všechno co vidíte je opravdu skutečné a ne jen nějaká počítačová animace. A i když je tam několik málo více či méně absurdních scén a sem tam je vidět, že se jedná pouze o triky a né o skutečnost, tak to vidím jako nejrealističtější válečný film co jsem zatím viděl. Možná mi tam trošku chybělo napětí a nějaký hlavní hrdina, ale ty efekty a příběh... Nelze hodnotit jinak. Ten film si to opravdu zaslouží. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

To, co tady sledujeme tři hodiny, zvládl o 36 let později Spielberg odvyprávět v Ryanovi za necelou úvodní půlhodinu. A mnohem působivěji... Pro tyhle klasické hollywoodské válečné velkofilmy se superhvězdným obsazením (viz Příliš vzdálený most), rekonstruující stežejní události druhé světové války, zkrátka asi nemám buňky, abych si je dokázal adekvátně užít i desítky let po jejich vzniku. Daný žánr se od té doby vyvinul několika různými směry a tenhle styl výpravných a produkčně obdivuhodných, ale současně dost uniformních a hlavně “beznázorových” epik mě holt ze všech oslovuje asi nejméně. 65 % ()

Galerie (62)

Zajímavosti (49)

  • Jeden z prvních filmů z druhé světové války natočený Američany, ve kterém členové každé země mluví svým jazykem. (HellFire)
  • Americká, britská a francouzská armáda poskytly dohromady 23 tisíc vojáků, Francouzi přispěli jedním tisícem. (HellFire)
  • Richard Burton hraje postavu důstojníka RAF. Burton skutečně za druhé světové války sloužil v RAF. (liebgott)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama