Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzrušující a působivý film Okrsek 49 vypráví příběh baltimorského požárníka Jacka Morrisona (JOAQUIN PHOENIX), který se stává z nezkušeného nováčka ostříleným bojovníkem s ohněm. Při namáhavé a riskantní práci, kvůli níž i přes veškerou snahu nezřídka zanedbává manželku a děti, často spoléhá na podporu svého rádce a šéfa Mikea Kennedyho (JOHN TRAVOLTA) a svou druhou rodinu - ostatní požárníky, které drží pohromadě téměř bratrské pouto. Když se ale ocitne uvězněn uprostřed nejhrozivějšího požáru své kariéry, jeho život a věci, které v něm považuje za podstatné - rodina, důstojnost, odvaha - se náhle stávají ještě důležitějšími než kdykoliv předtím. Zatímco se jeho kamarádi z hasičské jednotky snaží udělat vše pro jeho záchranu, Jackův život visí na vlásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (257)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Myslím, že film splnil cíl, který si vytyčil - se ctí a řekla bych, že i celkem realisticky ukazuje život hasičů a skládá jim poklonu. Navíc velmi dobré technické zpracování, příjemné výkony Travolty i Phoenixe. Je to sice čistě americký film o hrdinech, ale neztrácí lidskost, jako většina jemu podobných dílek. Proto dávám 4 hvězdičky a mizím, než si to rozmyslím :-)) ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nejprve bych rád řekl, že si práce hasičů vážím. Snad si jí váží i Jay Russell, jeho film mi ovšem namísto slz do očí vehnal do hlavy myšlenku na přirovnání hasičů ke striptérkám. Takové striptérky také makají tvrdě pro naše blaho, zachraňují mrzké životy obyčejných hříšníků, musejí být ve střehu celou noc, zápasí s těžkými hadicemi, používají tyč a speciální ochranné pomůcky, a když mají po akci, jdou si dát na bar frťana. Jenomže zatímco každá průměrná erotická srágora mně alespoň udělá dobře, když nic jiného, u filmu Okrsek 49 jsem málem uhořel v zajetí absolutně nezajímavého příběhu, který nebyl ani poutavý, natož vzrušující, jak slibuje kolosální obsah. No a teď mi dovolte ještě jednou zopakovat, že si práce hasičů vážím. Možná stačilo, aby Russell místo natáčení svolal tiskovku, kde by tuhle větu pronesl a byl by klid. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Požiarnická dráma, ktorá prekvapivo ignoruje potenciál akcie a sústredí sa výhradne na humanistický rozmer životného príbehu radového človeka z mäsa a kostí - od nadšeného mladíka až po zodpovedného otca. Záchrana hlavného hrdinu v ohrození, ktorá sa prelína s flashbackmi z jeho predošlého života, spočiatku odradí šablónovitosťou a neoriginalitou, no neskôr si postupne získa divákov záujem. A môže za to hlavne skvelý Joaquin Phoenix. Malý a v porovnaní s Howardovým Backdraft jednoduchý, "bezzápletkový" film, no divákove srdce obnaží poctivou cestou. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Drama zaměřené zejména na postavy, nikoliv na samotnou akci, na kterou je soustŕeděna zejména závěrečná část filmu. Jeden z mála filmů, kdy divák už zhruba od poloviny tuší, že film spěje opravdu do tragického finále, je pro mne o to víc atraktivní, zejména pro svoji syrovost a autenticitu! Přesto film vlivem ostatního zapadl do průměrnosti a ani výkony hlavních představitelů, na tom nedokázali nic změnit :-( ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo dobrý snímok, ktorý si vyslovene pýtal scény plné klišé a "amerického" hrdinstva. Na moje veľké prekvapenie sa nič podobného nekonalo, tvorcom sa podarilo balansovať medzi klišé a skutočnými emóciami tak dokonale až ma oblbli a ja som na záver bol normálne smutný ako to celé dopadlo. Prekvapivo výborne natočené, prekvapivo výborné herecké výkony (ďalšia mimoriadne silná rola pre Phoenixa), prekvapivo nápaditý a pekný scenár. Ľudský film o hrdinoch, ktorý nie je sentimentálny...to sa cení! ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Joaquin Phoenix před natáčením strávil měsíc na požární akademii a další měsíc „sloužil“ u baltimorské jednotky Truck 10. Stal se dokonce jejich čestným členem a má stejné tetování jako jeho dočasní kolegové, čmeláka s hasičskou helmou a sekerou. (imro)
  • Ve scéně, kdy Linda () pije na ex v restauraci drink, mění se v jednolitvých záběrech množství pití ve sklenici. (jirijost)
  • Masky s dýchacími přístroji ve filmu jsou ve skutečnosti ochuzeny o potřebnou část, tzv. „polomasku“, kvůli které by hrdinům nebylo vidět do obličeje. (jirijost)

Reklama

Reklama