Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nejkontroverznější film posledních let je příběhem Handa (Russell Crowe) a jeho gangu vyznavačů Mein Kampfu, násilnických neonacistických skinheadských hrdlořezů, mezi které patří i jeho nejlepší kamarád Davey. Jejich pravidelnou zábavou je opíjení se do němoty a rasistické nájezdy na přistěhovalce v chudém předměstí australského Melbourne. Hando se brzy zaplete s mladou dívkou na útěku, drogově závislou Gabe. Když si ale místní bar koupí vietnamský přistěhovalec, zahájí skinheadi intenzívní válku o své území. Z Daveyho a Gabe se stanou milenci a Hando náhle neví, jak dál... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (316)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Snad ani začátečnickým neduhem nelze omluvit fakt, že vzít kameru, a na hodinu a půl se vydat mezi skinheady, nestačí. Přesně takhle působí režisérův postoj k filmu, jako obyčejné pozérství, které má mnohem menší význam, než si ve své základní myšlence slibuje. Jakkoliv totiž zůstává po formální stránce autenticky syrovou podívanou s bezbarvými kamerovými filtry, která je navíc „v ruce“, nedokáže se nijak odlepit od své hluboké přízemnosti, kde ji drží nulová výpovědní hodnota společně s hromadou plochých postav, jejichž chování je „vysvětleno“ jako boj za rasovou čistotu své země. Snad tedy jenom pohled na pozdější hollywoodský idol Russela Crowea, jenž se do svého „nácka“ se vzhledem řezníka, typově hodí naprosto dokonale, dokáže alespoň trochu zmírnit dojem z filmu, který vyšumí ještě dříve než skončí závěrečné titulky. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Škandalózny, rozporuplný a kontroverzný ROMER STOMPER je jedným z prvých filmov Russella Crowea a práve jeho charizmatický Hando je hlavným hromozvodom austrálskej snímky, pojednávajúcej o tamojších obrovských problémoch s rasizmom (nenávisť medzi belošskými rersp. prisťahovalckými a pôvodnými obyvateľmi, mystickými Aboridžincami, je notoricky známa). Crowe bol už vtedy perfektný herec, ktorý sa nebál záporných postáv a ako to vedia len veľkí herci, i on mal odvahu zahrať ju poľudšťujúco. Kým iní herci by klesli k primitívnej zápornej jednorozmernosti, v jeho podaní vidíme človeka. O to je pohľad na to, čo robí, deprimujúcejší. Režisér bez uhnutia kamery zobrazuje „bežný život“ fanatického xenofóbneho rasistického Austrálčana, na ktorom nie je najhoršie, že žije v desivo zdeformovanej bubline, ale že podľa toho koná v reálnom živote. Dôsledky sú miestami až hrôzostrašné. Okrem otvoreného násilia a sexu (len sa mi to zdalo, alebo som videl penis?) snímka bohužiaľ oplýva nielen zaujímavými otázkami, nad ktorými je dobre sa zamyslieť, ale bohužiaľ i priemerným scenárom, stratou tempa, faktom, že ostatní herci s Croweom nestíhajú a blbé akčné finále na pláži ničí skoro všetko, čo dovtedy tvorcovia budovali. ()

Reklama

Bachy 

všechny recenze uživatele

Snímek Romper Stomper není hodnocen úplně výborně a i na csfd je málo uživatelů, kteří se odhodlali k plnému hodnocení. Přesto se o něm hodně mluví. Důvodem je zobrazované násilí, kontroverzní téma a první větší role pro Russela Crowa, co včechny bije. On je zřejmě i důležitý z toho důvodu, že inspiroval i mnoho dalších snímků. Mé osobní pocity s filmu jsou spíše pozitivní. Hodinka a půl uteče mrknutím oka, ovšem za téměř stejnou dobu odezněl i dopad tohoto filmmu na můj hladový mozek. A přitom nemůžu říci jediné negativum, či vypíchnout jednu jedinou špatnou věc. Myslím, že důvod je ten, že jsem pár snímků právě touto australskou drsňárnou inspirovaných viděl dříve než Rompera. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Poselství? Těžko. Brutální sonda do života těch nejméně nebezpečných pravicových extrémistů? Bezesporu ano. Sonda velmi výživná, přes hodinu a půl na okraji společnosti...přesněji na pravém okraji společnosti. Herecké výkony povedené, příběh patřičně vyhrocený, výborný protipól hereckého rozsahu Jacqueline McKenzieové v porovnání s milující matkou, kterou hrála v apokalyptickém dramatu Na Břehu. Takže, má v sobě tenhle film něco hlubšího, jako třeba American History X nebo je jeho cílem jen a pouze šokovat? To kdybych věděl...nerozhodnost hodná Merkurova znamení strikes back:) ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

za vším hledejte ženu :-) absolutně jsem si představovala, že ten film bude o něčem jiném.. a absolutně mě výsledek potěšil :-) vidět Russell Crowa za "mlada" v bombarďákách bylo příjemné a říkám Vám, že bych ho pustila za práh svých dvěří :-) ze začátku by jste rákosníkům nejraději pomohli vymlátit duši vyznavačům Mein Kampfu, ale o pár stop dále se karta obrátí :-) dost zajímavě na to, abych si svůj zážitek ještě několikrát zopakovala :-) ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Film získal australskou filmovou cenu v kategorii nejlepší herec, nejlepší zvuk a nejlepší původní hudba. (Sufferer)
  • Russell Crowe, aby získal roli ve filmu, přečetl Mein Kampf. (morgos)
  • Čierny kabát, ktorý nosí Hando (Russell Crowe), bol počas druhej svetovej vojny súčasťou zimného oblečenia tankových divízií Waffen SS. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama