Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a situace na bojištích druhé světové války se pro nacistické Německo nevyvíjí dobře. Realisté by dokonce řekli, že válka je prakticky prohraná. Admirál Canaris, který stojí v čele německé vojenské zpravodajské služby, proto dostává od samotného Adolfa Hitlera za úkol vypracovat teoretickou studii proveditelnosti únosu britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. Plán ovšem začíná nabývat zcela konkrétních obrysů ve chvíli, kdy si nápad vezme za svůj úskočný Heinrich Himmler a nařídí jeho provedení. Výsadek německých parašutistů převlečených do polských vojenských uniforem pod vedením plukovníka Kurta Steinera přistává na území Velké Británie, kde se pokusí o nemožné. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Poctivý kus vojnovej kinematografie s výbornými hercami a výkonmi, nopredsa niečo tomu chýbalo. Trošku natiahnutý film, v ktorom podľa mňa režisér zbytočne zakomponoval aj také komediálne prvky. A tiež malé chyby, ako napríklad to, že Poliaci hovoria medzi sebou poľsky, no Nemci sa rozprávajú anglicky. Okrem Cainea či Duvalla zaujme táto fikcia určite aj vizuálne a dejovo. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Válku sice prohrajeme, ale aspoň vám uneseme Churchilla. Zajímavě se rozjíždějící mystifikace (?), která ale doplácí na podivně rozklíženou druhou polovinu a práci s postavami. Cainův Steiner je chlap, jak má být, ale ve filmu na překvapivě malém prostoru nemá moc čím zaujmout. Jednooký Duvall je snad ještě větší sympaťák a budí dojem, že nacističtí důstojníci byli vesměs správní chlapi, kteří se jenom ocitli ve špatné armádě. Veškerou pozornost tak sklízí mírně vyšinutý "zaříkávač psů" Donald Sutherland. Ale na rovinu, svěřili byste osud téhle veledůležité akce bláznivému Irovi, který by - pokud by to prospělo jeho zemi - místo Churchilla zastřelil Hitlera i s celým jeho štábem? ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Spíše dobrodružný než válečný film ze druhé světové. Film některými úvodními scénami navazuje na úspěšný válečný snímek Kam orli nelétají, je zde občas cítit i britský humor. Němce hrají zde prvotřídní herci - rozevlátý Sutherland irského zrádce, Michael Caine velitele německého komanda plk. Steinera, možná ještě lepší Duvall plánovače operace jednookého plk. Radla. Obzvlášť musím vyzvednout mně málo známého Donalda Pleasence jako mrazivého Himlera, toho si budu dlouho pamatovat. Cílem německé jednotky je unést Winstona Churchilla z vesničky na britském pobřeží, kde má být na plánované návštěvě. Potud vše O.K., ale realizace akce i film samotný v detailech lehce skřípe a místo válečné vřavy zde máme, možná vinou malého rozpočtu na výpravu, spíše divadelní představení. Jindy výborný režisér Sedmi statečných John Sturges dostal z trochu roztěkaného scénáře ve svém posledním filmu již jen průměrný snímek. Zato s výtečnými výkony herecké elity, to byla velká paráda. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tajná akce na nepřátelském území, která se nestala a i kdyby se náhodou stala, tak se nestala. Ano, je to lehce metafyzické, ale zároveň velmi zábavné. Ať už se jedná o procedurální stránku plánování a přípravy, která se mlýnským incidentem změní na improvizaci, nebo o rozmanitost postav zaštítěnou hvězdným obsazením. Sekci pragmatismu a cti zastupují Caine v eastwoodovské poloze a oberst Duvall, který o polovinu sníží náklady popravčí četě za pásku přes oči. Sekci komediantství a furianství zase opanují zrzavý Ir Sutherland, co kvůli lásce vstoupí i na minová pole a jeden horlivý americký plukovník s budoucností v texaském ropném průmyslu. Churchill na tohle téma řekl, že za války je pravda tak drahocenná, že ji musí vždy doprovázet tělesná stráž lží. Pokud to teda řekl on.. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Britové natočili velice netradiční námět - o tom jak hrstka hrdinských(!) německých parašutistů plánuje únos Churchilla. Je to sice trošku zdlouhavé, plné politických čachrů a ten romanticko-idylický život na vesničce je tu trošku navíc. Nicméně táhne to hvězdné herecké obsazení a perfektní postavy. Pleasance je dokonalý Himmler, Duvall jako realistický německý důstojník, nechybí tu "džejár" Hagman jako pořádný pitomec a Jenny Agutter. Hlavní je ale ústřední dvojice - charismatický podvodník, zrádce, vlastenec i milovník Donalda Sutherlanda a samozřejmě dokonalý Caine. Ten tu hraje absolutního frajera, co se uvede tím že zachraňuje židovku od esesáků, stojí za svými muži, odmítá brát rukojmí a nakonec chce dokončit misi i s prakticky nulovou šancí. No a zhruba 40 minut před koncem začne i parádní urban (či spíše village) akce, zejména dobývání kostela je naprosto fantastické. Jak to dopadne? Inu scénárista mě překvapil jak to chytře vyřešil. Takže tentokrát bez přemýšlení za 4*. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Natočené podľa knihy Jacka Higginsa, ktorý pri vydaní knihy tvrdil, že 50 percent z deja filmu je historická pravda a 50 percent jeho fantázia. Príbeh bol inšpirovaný odtajnenými dokumentami z novembra 1943, o plánovanom únose britského premiéra Winstona Churchilla, z vidieckej vily v Severnom Noffolku. (andykovac)
  • Roli Liama Devlina (Donald Sutherland) měl původně hrát Richard Harris. (ČSFD)
  • Keď kapitán Clark (Treat Williams) po prepadnutí kostola podáva veliteľovi hlásenie, za jeho nadriadeným je na vlajke USA 50 hviezd. Má ich však byť len 48 (Aljaška a Havaj boli k USA pripojené až v roku 1959). (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama