Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a situace na bojištích druhé světové války se pro nacistické Německo nevyvíjí dobře. Realisté by dokonce řekli, že válka je prakticky prohraná. Admirál Canaris, který stojí v čele německé vojenské zpravodajské služby, proto dostává od samotného Adolfa Hitlera za úkol vypracovat teoretickou studii proveditelnosti únosu britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. Plán ovšem začíná nabývat zcela konkrétních obrysů ve chvíli, kdy si nápad vezme za svůj úskočný Heinrich Himmler a nařídí jeho provedení. Výsadek německých parašutistů převlečených do polských vojenských uniforem pod vedením plukovníka Kurta Steinera přistává na území Velké Británie, kde se pokusí o nemožné. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Bavilo ma to. Hlavne tak trochu netypický a málo videní vojnový film s takým príbehom. Príbeh s pohľadu nacistického Nemecka, kde Michael Cain vedie skupinu svojich vojakov do Británie prezlečených za Poľsku armádnu jednotku, aby uniesli Winstona Churchilla, je niečo čo som nie len nevidel, ale ani nepočul. Prvá hodinka je taká strategická a manévrová, zato ta druhá je už akčná, správne vypätá a skvelý plukovník Steiner v podaní vynikajúceho Michaela Caina sa už blíži k svojmu cieľu. 80% - 4* ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tajná akce na nepřátelském území, která se nestala a i kdyby se náhodou stala, tak se nestala. Ano, je to lehce metafyzické, ale zároveň velmi zábavné. Ať už se jedná o procedurální stránku plánování a přípravy, která se mlýnským incidentem změní na improvizaci, nebo o rozmanitost postav zaštítěnou hvězdným obsazením. Sekci pragmatismu a cti zastupují Caine v eastwoodovské poloze a oberst Duvall, který o polovinu sníží náklady popravčí četě za pásku přes oči. Sekci komediantství a furianství zase opanují zrzavý Ir Sutherland, co kvůli lásce vstoupí i na minová pole a jeden horlivý americký plukovník s budoucností v texaském ropném průmyslu. Churchill na tohle téma řekl, že za války je pravda tak drahocenná, že ji musí vždy doprovázet tělesná stráž lží. Pokud to teda řekl on.. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Za prvé: film naprostou fikcí není, Němci se o Churchillovu osobu "zajímali" dost pozorně a vícekrát. Za druhé: zajímavý a dnes - v době deziluzivních antiválečných snímků "všedního dne" - dost odvážný pohled na válku jako extrémní situaci, kdy má člověk nebývalou příležitost realizace, s níž může jenom vyrůst. Pokud je voják inteligentní a oddaný své věci (rozhodně se to nevylučuje), je už vlastně jedno na jaké straně bojuje, při čemž strany nedělím na dobré a špatné, nýbrž na poražené a vítězné, či zda přežije, nebo nikoliv. Naopak taková smrt při plnění úkolu, co může být důstojnější a pro inteligentního člověka vhodnější? ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Což o to, originální to je dost, jenže to nefunguje. Orel ztroskotal paradoxně v okamžiku, kdy se konečně začalo něco dít - akční složka je natolik směšná a nekompaktní, že z filmu vyhání jakékoliv napětí. Poslední třetina je nekonečným sledem špatně provázaných momentů, nevtipných vtipů a nezajímavých dramat. Škoda, seznam herců a autor hudby ve mně probudili velké naděje. ()

Carlossss 

všechny recenze uživatele

ACHTUNG! SPOILER!!! Zajímavý film, který zpracovává ne zas až tak nereálné téma. Unést Churchilla měli nacisté skutečně v plánu. Zde se jim podařilo jen zastřelit jeho dvojníka. Jinak film působí vcelku dobrým dojmem. Nacistům fandíte, ať se jim to povede, americký kapitán v podání Larryho Hagmana je slizák od pohledu a dostane to, co si zaslouží. Tečku mezi oči:-D Donald Sutherland je sympatický záporák, jak se patří a Michael Caine jako charakterní nácek je na Oscara:-) Total score: 4 hvězdy:) ()

Galerie (33)

Zajímavosti (9)

  • Natočené podľa knihy Jacka Higginsa, ktorý pri vydaní knihy tvrdil, že 50 percent z deja filmu je historická pravda a 50 percent jeho fantázia. Príbeh bol inšpirovaný odtajnenými dokumentami z novembra 1943, o plánovanom únose britského premiéra Winstona Churchilla, z vidieckej vily v Severnom Noffolku. (andykovac)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama