Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a situace na bojištích druhé světové války se pro nacistické Německo nevyvíjí dobře. Realisté by dokonce řekli, že válka je prakticky prohraná. Admirál Canaris, který stojí v čele německé vojenské zpravodajské služby, proto dostává od samotného Adolfa Hitlera za úkol vypracovat teoretickou studii proveditelnosti únosu britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. Plán ovšem začíná nabývat zcela konkrétních obrysů ve chvíli, kdy si nápad vezme za svůj úskočný Heinrich Himmler a nařídí jeho provedení. Výsadek německých parašutistů převlečených do polských vojenských uniforem pod vedením plukovníka Kurta Steinera přistává na území Velké Británie, kde se pokusí o nemožné. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

hrona 

všechny recenze uživatele

Charismatický Michael Caine, velmi vtipný Donald Sutherland, ostříhaný Treat Williams, němečtí důstojníci Donald Pleasence s Robertem Duvallem a Larry Hagman, jako totálně vyšinutý amík. Skvělé herecké výkony, a nemusí to být velkorozpočtový film, ve kterém bychom měli fandit těm hodným, skvělý zážitek. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Musím sa priznať že tento film som sledoval v aute na mobile. (Nie za volantom). Britská vojnová snímka Orol pristál je trochu streľbou do vlastných radov - alebo aspoň do vlastnej histórie. Hlavnými hrdinami sú nacistickí vojaci, ktorí sa počas druhej svetovej vojny pokúšajú posilniť svoje šance v boji tým, že unesú Winstona Churchilla. A naši nacistickí hrdinovia idú za svojimi cieľmi skutočne veľmi systematicky. Koniec koncov, oni jednoducho musia byť sympatickí, keď im velí Michael Caine v najlepších rokoch, Himmlera hrá Donald Pleasence a ďalšie role vystrihli Donald Sutherland alebo Robert Duvall. Za scenárom navyše stojí rovnaký človek ako za niekoľkými bondovkami a prvými dvoma Supermanmi. A keď si vezmete, že film režíroval John Stuges, tvorca Siedmich statočných a Veľkého úteku, tak si túto žánrovú čerešničku jednoducho nemôžete nechať ujsť. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Spíše dobrodružný než válečný film ze druhé světové. Film některými úvodními scénami navazuje na úspěšný válečný snímek Kam orli nelétají, je zde občas cítit i britský humor. Němce hrají zde prvotřídní herci - rozevlátý Sutherland irského zrádce, Michael Caine velitele německého komanda plk. Steinera, možná ještě lepší Duvall plánovače operace jednookého plk. Radla. Obzvlášť musím vyzvednout mně málo známého Donalda Pleasence jako mrazivého Himlera, toho si budu dlouho pamatovat. Cílem německé jednotky je unést Winstona Churchilla z vesničky na britském pobřeží, kde má být na plánované návštěvě. Potud vše O.K., ale realizace akce i film samotný v detailech lehce skřípe a místo válečné vřavy zde máme, možná vinou malého rozpočtu na výpravu, spíše divadelní představení. Jindy výborný režisér Sedmi statečných John Sturges dostal z trochu roztěkaného scénáře ve svém posledním filmu již jen průměrný snímek. Zato s výtečnými výkony herecké elity, to byla velká paráda. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No nic moc sem necekal a nakonec to byl docela slusnej valecnej film. Sice to neni o valce a nejakych bitvach, ale jen o jedne misi, ale ta je hodne dobra. I kdyz je pribeh docela slusnej a spolu se slusnou hubou i na rok kdy vzniknul docela sviznej, hlavni podil na kvalitach filmu maj herci. Michael Caine je fakt spravne charmismatickej, aby jste mu jeho Kurta verily a Robert Duvall s paskou pres oko vypada huste, ale nejvic me zaujal Donald Sutherland. Takova kladne zaporna slizka postava, fakt skvely. Film ma mozna trosku premrstenou delku, ale vubec sem se nenudil. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Hvězdné herecké obsazení v zajímavém snímku kombinujícím válečný, akční a dobrodružný žánr. Nebýt občas trochu nelogických scén, přidal bych i 4*, ovšem mám-li porovnat s podobně laděnými filmy, kde jde o nějakou tajnou misi, např. Kam orli nelétají nebo Děla z Navarrone, musím tomuto počinu ubrat, neboť výše uvedeným se opravdu rovnat nemůže. Přesto však jde o příjemnou podívanou, která je atraktivní nejen svým prostředím, ale také hudbou a herci. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (9)

  • Keď kapitán Clark (Treat Williams) po prepadnutí kostola podáva veliteľovi hlásenie, za jeho nadriadeným je na vlajke USA 50 hviezd. Má ich však byť len 48 (Aljaška a Havaj boli k USA pripojené až v roku 1959). (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v mestách Charlestown, Mapledurham, Newquay, Reading a Twickenham (Veľká Británia) a Rovaniemi (Fínsko). (Arsenal83)
  • V Himmlerovej kancelárii je portrét Hitlera. Ide však o fotografiu z konca vojny (posledný oficiálny Hitlerov portrét), a teda bola vyhotovená neskôr, než sa odohráva dej filmu. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama