Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I lovec lidí má svoje zásady. Pytlák, rváč a bývalý lovec lidí Joe Kidd (Clint Eastwood) se dá od bohatého majitele pozemků Franka Harlana (Robert Duvall) najmout k pronásledování Mexičana Luise Chamy (John Saxon). Ten je totiž vůdcem povstalců, kteří stále důrazněji prosazují svá práva na rodnou půdu. Frank Harlan se rozhodl problém vyřešit jednou provždy a sprovodit Chamu ze světa. Kromě Joea Kidda má k dispozici celou bandu zabijáků. Když Joe pozná, že Harlan je schopen bez okolků vraždit i nevinné lidi, přejde na stranu utlačovaných Mexičanů a postaví se sám proti přesile dobře vyzbrojených a všeho schopných vrahů... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (91)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vyčítať westernom priamočiarosť je ako vyčítať priamočiarosť železnici a strelám guliek. Navyše tento western až tak priamočiary nie je, menia sa pozície kladných a záporných hrdinov, pričom Joe musí na tieto zmeny flexibilne reagovať. Klasickú "vyschnutú" westernovú krajinu oživujú okolo sa týčiace vysoké hory. Prestrelky sú zakaždým iné, najskôr strieľame na značnú vzdialenosť a triafame, potom nasleduje prestrelka v mestečku, kde Joe strieľa bez mierenia hlava nehlava a na konci tu máme zase klasiku, prestrelka v meste so skrývaním sa. Možno neuveríte Chamovi jeho zásadné rozhodnutie, tu sa jednalo skôr o vyjadrenie myšlienky, ako o psychologický prvok. To je ale zase vec, ktorú ale zase westernom vyčítať príliš nemá zmysel. 70%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Scenár pokrivkáva za charizmou hereckých výkonov. No okrem nich, nelogické slabiny deja vyváži aj premena opileckého výtržníka v klobúčiku a saku v podaní Clinta Eastwooda, na sudcu z prérie, s neľútostne tvrdým pohľadom. Kladivko v rukách ruky spravodlivosti nahradí koltom, aby sa tak jednoznačne vyrovnal so špinavým charakterom niekdajšieho chlebodarcu. ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Film vyvrcholí expozicí a do závěru se doplazí rychlostí rozbité parní lokomotivy. Scénář budí dojem naprostého diletantismu, protože v něm nefungují ani ty ani ty nejzákladnější vztahy mezi postavami nebo jejich motivace. Centrem příběhu by měly být vzájemné konflikty mezi trojicí těchto charakterů: bývalý lovec lidí (Eastwood) - mexický rabiát bojující za svou půdu (Saxon) - bezohledný současný majitel pozemků, který proti banditovi jde (Duvall). Eastwood se ale k Duvallovi přidá z pouhého náhlého hnutí mysli bez jediného pádného důvodu, jinak by se na něj totiž vykašlal a film by skončil. Saxon svůj přesvědčený boj za spravedlnost vzdá a jde se nechat zatknout jenom kvůli tomu, že se na něj Clint Eastwood škaredě podívá. Potenciálně gradující konflikt mezi hlavním hrdinou a poskokem zlosyna vyvrcholí tím, že první druhého shodí ze žebříku. Jediným srozumitelným prvkem je tak konflikt mezi Duvallem a Saxonem, který se ale nerozvíjí a nijak nevyvrcholí. Aby toho nebylo málo, Sturges budí dojem, že režii dostal trestem za domácí úkol a ani se nesnaží o jakékoli nápaditější zpracování (souboj odstřelovačů). Vzato kolem a kolem, film tak špatně napsaný a odfláknutě zrealizovaný, až se tím neumětestvím začne člověk bavit. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Znáte ten vtip, jak Clint Eastwood vjede na lokomotivě do saloonu a povídá...No, vlastně toho jako obvykle až zas tak moc nenapovídá, hlavně se střílí, přičemž odstřelovačský souboj patří k vrcholům filmu. A tu zmíněnou lokomotivu do finále údajně vymyslel režisérský veterán Sturges, aby měl film, jehož scénář se neustále přepisoval, aspoň nějaký konec. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Clint střílí z brokovnice a popíjí u toho pivo. Clint neustupuje. Clint řídí vlak. Clinta zkrátka nic nerozhází. Výborný western s velmi dobrým námětem, ale pravda lehce děravým scénářem, s kterým si však Sturges a herci hravě poradili. Viz. souboj ostřelovačů. Napínavé, zábavné a přestřelky též nechybí. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (7)

  • Myšlienka poslať rušeň cez ostreľované priestranstvo a prebúrať ním budovu bola už predtým použitá vo filme Vinnetou (1963). V knižnej predlohe Karla Maya sa ale nevyskytuje. (Šuplík)
  • První z pouhých dvou westernů s Eastwoodem, které byly před rokem 1990 uvedeny i v čs. kinech. Tento měl premiéru v roce 1975, druhý (Bledý jezdec, 1985) až v roce 1989. (charles3)
  • Natáčení probíhalo v Alabama Hills v Kalifornii. (reich)

Související novinky

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Reklama

Reklama