Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I lovec lidí má svoje zásady. Pytlák, rváč a bývalý lovec lidí Joe Kidd (Clint Eastwood) se dá od bohatého majitele pozemků Franka Harlana (Robert Duvall) najmout k pronásledování Mexičana Luise Chamy (John Saxon). Ten je totiž vůdcem povstalců, kteří stále důrazněji prosazují svá práva na rodnou půdu. Frank Harlan se rozhodl problém vyřešit jednou provždy a sprovodit Chamu ze světa. Kromě Joea Kidda má k dispozici celou bandu zabijáků. Když Joe pozná, že Harlan je schopen bez okolků vraždit i nevinné lidi, přejde na stranu utlačovaných Mexičanů a postaví se sám proti přesile dobře vyzbrojených a všeho schopných vrahů... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (91)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Znáte ten vtip, jak Clint Eastwood vjede na lokomotivě do saloonu a povídá...No, vlastně toho jako obvykle až zas tak moc nenapovídá, hlavně se střílí, přičemž odstřelovačský souboj patří k vrcholům filmu. A tu zmíněnou lokomotivu do finále údajně vymyslel režisérský veterán Sturges, aby měl film, jehož scénář se neustále přepisoval, aspoň nějaký konec. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Když se filmový fanda podívá na jména spojená s filmem Joe Kidd, tedy Eastwood, Sturges a Duvall navrch, téměř by řekl, že jde o sázku na jistotu. Bohužel to ale platí jen místy. K dokonalému zážitku chybí větší propracovanost postav, díky čemuž se špatně věří jejich činům a motivům. Je to škoda, protože film je krátký a nějaký ten prostor by se našel a právě Sturges byl mistrem v tom nechat každou svou postavu vyniknout. Nejsilnějšími postavami jsou tak záporáci, jejichž černobílý popis malou pozornost snese. A co se týče akce, tak se mi zde líbila velice dobře natočená snajprovská scéna, ale přestřelka v závěru je velice průměrná. Tedy potenciál slušný, ale zpracování mohlo být důslednější. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Na každý Eastwoodův film co jsem dosud neviděl se dost těším, ale tenhle byl spíše průměrný, takové westernové akční béčko. Eastwood tu opět hraje drsného řízka, brokovnice za barem, sniperský souboj nebo Vinetouvská cesta vlakem do salonu jsou super :) Je i tu spousta přestřelek a moderní zbraně, jen ten příběh je stokrát omletý. Bohatý magnát s bandou pohůnků a zákonem na své straně vs. banda ozbrojených mexických rolníků, jejichž vůdce (a ostatně i členové bandy) se chovají taky jako pěkní šmejdi. Spousta věcí tu nedává smysl, třeba město s luxusní soudní síní, kde není žádná policie, zástupci šerifa ani lidi se zbraněmi a 10 zločinců obsadí celé město... Jak to dopadne po soudu se také nedovíme. Je to krátké, nenudí to, rychle to uteče, ale víc než na 3* to není. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Renomovaný americký režisér John Sturges má očividne svoje najlepšie roky, už dávno za sebou, pred sebou zlomok filmov, ktoré ešte nakrúti, alebo k dispozícii herca Clinta Eastwooda, ktorý patrí medzi kasové hviezdy formátu - Newman, De Niro a trebárs i Pacino. Vedľa Clinta si zahral Bob Duvall, ktorý taktiež patrí k prvoradým hercom. Dej filmu je primitívny. Najprv sa Joe necháva naverbovať zlomyseľnou bandou, na čele s lídrom a šéfom Frankom Harlanom, aby vystopoval mexických naničhodníkov, ktorí si dovolili oponovať silnejšiemu a vplyvnejšiemu pánovi, oni sa nechcú vzdať svojich pozemkov, po ktorých ide Harlan so svojou bandou, Kidd počas tejto cesty pozoruje správanie a taktiky Harlana, kde zisťuje, že asi urobil osudovú chybu, a tak onedlho prejde na opačnú stranu barikády, aby prenasledovaným pomohol. Vo filme vystupujú zaujímavé postavy, kde okrem kladnej a zápornej, je ešte jeden zápornejší, volá sa Lamarr s poskytnutím tváre hercom Donom Stroudom, ktorý mi pripomínal desivého Klausa Kinského, preto tvrdím, že zrovna Lamarr, je najlepšia postava vo filme, ktorá zatieni tieto obidve hviezdy. Inak je snímok čistým a obyčajným priemerom, ktorý ukazuje svoju hlavnú hviezdu vo zvyčajnej polohe, na ktorú som si už zvykol, je to síce zaujímavé, ale v podstate je to stále jedno, a to isté... Mohlo to byť trochu strhujúcejšie, lebo od Sturgesa by som to čakal, takto je to niekde v strede, ani zlé, ani extra dobré... Na jedno pozretie, ale stačí... ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Pro dnešního diváka už to není moc čitelné. Elmore Leonard zabalil do westernového příběhu svůj názor na hispánského aktivistu Reiese Tijerina., který se stal nechvalně proslulým, když přepadl soudní úřad v Tierra Amarilla v Novém Mexiku, podobným způsobem jako ve filmu, pak utekl do hor a začal na něj lov, stejně jako ve filmu. Leonard chtěl vyjádřit svůj nesouhlas s jeho chováním, ale souhlas s jeho bojem. Využil k tomu Eastwoodovu ikonickou postavu bounty huntera, který se snaží usadit, ale když se vrátí ke své práci, musí si uvědomit, na čí stranu se postavit. Jenže výsledek je takový neslaný nemastný. Scénárista chce agitku, režisér western. A nějak se ve svém úsilí neprotnuli. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (7)

  • Myšlienka poslať rušeň cez ostreľované priestranstvo a prebúrať ním budovu bola už predtým použitá vo filme Vinnetou (1963). V knižnej predlohe Karla Maya sa ale nevyskytuje. (Šuplík)
  • Joe Kidd (Clint Eastwood) používa pri súboji odstreľovačov upravenú pušku Ross Model 1910. Jeho protivník má pušku typu Remington-Keene. Frank Harlan (Robert Duvall) používa pákovú opakovačku Savage 99. Mnohí Mexičania, rovnako ako aj lovci ľudí, používajú Winchester 1892 Saddle Ring Carbine. Lamarr Simms (Don Stroud) používa pištoľ C96 "Broomhandle" Mauser, pričom v niektorých scénach ju má pripevnenú na pažbu, ktorá mu umožňuje držať ju ako pušku. Joe (Clint Eastwood), rovnako ako aj mnoho iných postáv, má revolver Colt Single Action Army. (ČSFD)
  • „Natáčet film a přitom stále nemít jeho konec, něco takového jsem nikdy předtím nezažil. Ale Johna Sturgese jsem měl rád a studio mi udělalo dobrou nabídku,“ ohlíží se za natáčením filmu Eastwood. (ClintEastwood)

Související novinky

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Reklama

Reklama