Reklama

Reklama

Záznam koncertní pocty k nedožitým sedmdesátinám legendy československé populární hudby z pražské haly O2 Universum. Největší hity i důležité písně napříč kariérou s kapelou Mekyho Žbirky pod vedením Jana Ponocného zpívají hvězdy české a slovenské scény... Hudbu a osobnost legendy československé populární hudby Mekyho Žbirky se jeho rodina, přátelé i kolegové rozhodli společně s fanoušky oslavit na třech výjimečných koncertech v Londýně, Bratislavě a v Praze. Pražský koncert se konal v hale O2 Universum přímo 21.10. 2022, tedy v den Žbirkových nedožitých sedmdesátin. Jeho záznam zachycuje výjimečnou atmosféru večera, během nějž plejáda hvězd české a slovenské hudební scény zazpívala písně, kterými se Miro Žbirka během své kariéry proslavil. Emocemi nabitý večer, jehož program připravila ve spolupráci s dramaturgem Honzou Vedralem přímo Žbirkova manželka Kateřina, patřil také osobním vzpomínkám na věčného gentlemana, skvělého písničkáře, společníka a pověstného „hláškaře“. V programu nechyběly písně jako "V slepých uličkách", "Catherine", "Fair Play", "Čistý svet", "Múr našich lások", "22 dní", "Biely kvet", "Mám rád" a řada dalších hitů, které zlidověly. Tribute koncert se ale neohlížel jen do minulosti. Zazněl na něm i nejnovější singl "Nejsi sám" z alba "Posledné veci", které po zpěvákově odchodu přímo na jeho popud dokončil syn David Žbirka. Nahrávka, která se natáčela ve slavných londýnských studiích Konk, sklidila nadšené recenze i ohlas u fanoušků a v rádiích. To jenom podtrhlo výjimečný charakter Žbirkovy hudby zdaleka nejen v rámci tuzemského popu. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

FOCKE_WULF odpad!

všechny recenze uživatele

Showbyznys má svoje mechaniky, vyjeté koleje a pravidla setrvačnosti a nikdo noblesní asi ani nemohl zastavit ten proud přísavek, natěšenejch, až zazpívají něco od Mekyho. Každé to pometlo by si mělo upřímně zodpovědět otázku - jaká je moje přidaná hodnota? Mám chuť skoro všechny reprodukční umělce deportovat na Sibiř. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Miro Žbirka bol velikán, legenda. Pamätám si veľmi dobre, keď sme si ako chlapci z neho robili srandu, najskôr asi pre ten jeho nevinný look cez okuliare. Vyzdvihovali sme do nebies čokoľvek, čo prišlo zo zahraničia a tvorbu týchto pravých osobností (Žbirka, Gott) sme nebrali vážne. Až po rokoch človeku dôjde kto je tu pravý macher...Sú tu kapely či speváci, ktorí zabodujú jednou skladbou a potom sa po nich zľahne zem. Dokážete spočítať koľko hitov mal Žbirka? Vážne? Tento 90 minútový koncert ich neponúkol ani zďaleka všetky. Nebudem hodnotiť komu skladba sadla komu nie, kto má akú slovenčinu...Načo...zišli sa , aby v dobrej nálade vzdali hold veľkej legende. Mám rád covery, častokrát bývajú zaujímavé, dajú vám iný pohľad na pieseň, ktorú ste x-krát počuli. Nezaznela moja srdcovka, menej známa o to viac ju mám rád- "Vtedy prídem keď ti poviem tu som"...škoda, dal by som plný počet. 80%. ()

Reklama

Cesty timem 

všechny recenze uživatele

Tak toto bylo z poslední doby asi tak nejlepší. Tedy konkrétně porovnávám s koncerty "Pocta Karlu Gottovi" a "Koncert k 80 Marty Kubišové"... Tady nezklamal Peter Nagy, Dan Bárta a další jako Rachel Skleničková, Ostrouchov... a konkrétně mne moji oblíbení (dle jiných podivní :-) Midi Lidi, který to však podle mého pojali nejoriginálněji (já zkrátka miluju synťáky, elektroniku a vše kolem midi). A také mám radši, když kus dotyčný pojme originálně dle svého, než když napodobuje a na originál stejně nemá... Někteří zklamali a jiní nezklamali v negativním smyslu. To už tady celkem dle mého stejně vyjmenovali jiní. Že je syn Žbirka "svojský" je mi jedno (to já jsem také svým způsobem a nakonec hodně lidí hlavně kolem muziky), ale na to co předvedl, bych tedy být otcem, nebych vůbec hrdý, protože mimo jiné jsem mu naprosto nerozuměl. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Hudba a kapela nesklamala, ani väčšina spevákov, len som mal občas problém so zlou slovenčinou. Niekedy aj neznalosťou textu, čo bilo do uší u Báry Basikovej a zdá sa mi, že aj u Jany Kirschner. Niektoré zjavy dosť prekvapili, ale práve s Midi Lidi som problém nemal, oni ako jediní skladbu nielen prespievali, ale dali do toho aj niečo svoje. No a netušil som, že vďaka Michalovi Malátnému môže byť Biely kvet taká vypaľovačka. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ve své skromnosti by Miro Žbirka jistě radost měl. Jenže... Hned na úvod televizního záznamu předstoupí před diváky tragická Bára Basiková, u které jsem chvíli přemítal, zda vůbec umí zpívat, což se mi bohužel během večera stalo hned několikrát. Třeba u frontmana skupina Midi lidi. Ten navíc předváděl neuvěřitelné taneční kreace, jako by se před vystoupením posílil extází. Dalším zástupcem zpěvu byl sám syn David Žbirka. Jeho vystoupení by se dalo charakterizovat tak, že jsem mu vůbec nerozuměl, na sobě měl sukni a výzdobu mladých děvčat malované nehty. Naopak Petr Ostrouchov byl výborný. Čím si ale jistý jsem, že z nadšení lidí, z jejich počtu, i z písní, které se staly šlágry by M. Ž. radost rozhodně měl. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (1)

  • Do TV sestřihu se nedostala vystoupení Jiřího Macháčka s písní „Milionkrát“, Lukáše Adamce s písní „Len s ňou“, Peter Bič Project v sestavě Peter Bič – kytara a zpěv, Ivo Bič – zpěv, Vlado Čekan – basová kytara, Jožko Zima – bicí, Matouš Pavlík – klávesy, Dašky Kostovčík – zpěv s písní „V slepých uličkách“ a Lenky Filipové s vlastní písni „Zamilovaná“. U interpreta Roba Casse byla uvedena v televizním sestřihu píseň „Can't Buy Me Love“ a naopak píseň „Hey Jude“ nebyla v televizním sestřihu uvedena. V závěrečných titulcích se objevili všichni účinkující, přece jenom se objevili v televizním sestřihu při závěrečné děkovačce. (TomasSlach)

Reklama

Reklama