foto

Lucy Liu

  • nar. 2.12.1968 (48 let)
    Queens, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Nejznámější americká Asiatka v médiích dnešní doby je hrdá na svoje kořeny a současně vždy usilovala o velké role, které by nebyly limitovány její národností.
 
Krásná Američanka s pichlavýma šikmýma očima, za něž vděčí svým výhradně čínským předkům, se proslavila především díky rolím v seriálu Ally McBeal a Charlieho andílcích. Její právnička Ling, kterou v seriálu představovala, byla zdálky křehce působící, ale zblízka cynická, nepříjemná a inteligentní potvora, která dává firmě řešit nesmyslné případy. Tento typ role, tedy chladné, bezcitné a dominantní ženy s případnou zálibou v sado-masochistických hrátkách se stal pro Lucy Liu charakteristický. Přesto právě tato herečka říká, že ve vztahu vyžaduje, aby byl muž aktivní a ona mohla zůstat v úloze dívky: „Neudělám první krok a jestliže on stále čeká, pak se nic prostě nestane. A to je frustrující.“
 
Už během seriálu odstartovala svoji relativně úspěšnou filmovou kariéru, nicméně začátky exoticky působící ženy nebyly zrovna snadné. Lucy se narodila v Jackson Heights, v newyorském Queensu a vyrůstala vedle staršího bratra Johna Ya Liu a starší sestry Jenny Liu. Jejich rodiče byli čínskými emigranty. Matka ještě v Číně pracovala v biochemii a otec jako stavební inženýr, nicméně ve Spojených státech se otec rodiny živil prodejem hodinek v Atlantic City a například jedenáctiletá Lucy nelegální prací v továrně na pyžama.
 
Rodina žila na vařené rýži a okurkách ve šváby zaneřáděném bytě. Na naléhání rodičů se Lucy přesto věnovala studiu a v roce 1986 odmaturovala na střední škole Stuyvesant na Manhattanu. Po té byla přijata na New York University, ale prý zastrašená její sarkastickou atmosférou, přešla po prvním ročníku na University of Michigan, kterou ukončila s bakalářským titulem v oboru čínský jazyk a kultura. Kromě toho absolvovala kursy zaměřené na tanec, hlasovou výchovu, herectví a krásná umění. Během posledního ročníku se ucházela o menší roli ve hře Alenka v říši divů a nakonec odcházela s hlavní rolí Alenky. Po této zkušenosti se Liu rozhodla pro profesionální herectví a koupila si lístek do Los Angeles, kde ostatně dodnes žije.
 
Lucy Liu se vždycky snažila nalézat rovnováhu mezi zájmem o kulturu svých předků a touhou dostat se za předurčená uplatnění Asiatů v Americe. Především pak za hranice etnických rolí, které všem neamericky působícím hercům většinou náleží. Když se snažila prorazit v herecké branži, pracovala jako sekretářka, servírka, hosteska a instruktorka aerobiku najednou. Své dny dělila mezi pobíhání s podnosem a castingy, což se jí tu a tam vyplatilo. Hrála epizodní role servírky v seriálech Beverly Hills 902 10, NYPD Blue, Pohotovosti, Aktech X a nakonec ambiciózní studentky v sitcomu Pearl.
 
„Je zábavné hrát Ling, ale mám strach, že lidé na ulici ze strachu přede mnou utečou.“
 
Poprvé se na velkém plátně mihla jako jedna bývalá přítelkyně v romanci s Tomem Cruisem a Renée Zellweger Jerry Maguire (1996) a následovala série drobných rolí v menších filmech. Pořádný zlom v její kariéře, která se stále nerozjížděla, byl konkurz na roli ledové Nell Portre v již úspěšném seriálu Ally McBeal. Roli sice získala neznámá Australanka Portia de Rossi, ale producent a scenárista David E. Kelley byl její odvahou a energií tak okouzlený, že jí slíbil novou roli, kterou jí napíše přímo na tělo. Diváky její dravé ztvárnění právničky Ling Woo nadchlo natolik, že od příští série nastoupila jako regulérní stálá postava.
 
Po skončení seriálu dostala jednu z hlavních rolí v Charlieho andílcích (2000), kde hrála spolu s Cameron Diaz a Drew Barrymore jednu z neohrožených speciálních agentek na vysokých podpatcích a v přilehlých oblečcích. Tento remake kdysi populárního seriálu si nezískal nejlepší recenze, ale vydělal více než 258 milionů dolarů. Lucy je od té doby velká kamarádka s Diaz i Barrymore, což se rozhodně nedá říct o jejím vztahu k Billu Murraymu, který ve filmu také hrál. Již na začátku natáčení oba svorně odmítali pracovat na jedné scéně současně, protože si údajně vůbec nepadli do noty. Pokračování Charlieho andílci: Na plný pecky (2003) sklidilo ještě horší recenze, ale opět vydělalo více než 252 milionů dolarů. Akční thriller s Antoniem Banderasem Tělo na tělo bohužel takhle dobře nedopadl, propadl jak v kritikách, tak v tržbách.
 
Přitom pro akční žánr má vždy elegantně a velmi žensky oblečená Liu nejlepší předpoklady. Miluje bojová umění a sama vyniká v kick-boxu, kung-fu i v boji s nožem a tyčí Kali-Eskrima-Silat. Konečně toho uměl využít Quentin Tarantino, který ji svěřil výraznou roli ve svém hitu Kill Bill. Její vražedkyně O-Ren Ishii si získala mnoho fanoušků a byla oceněna MTV Movie Awards pro nejlepšího filmového zloducha. Lucy nezanevřela ani na seriály, v nichž začínala a před dvěma lety se objevila v několika epizodách sitcomu s Mattem LeBlancem Joey. Kromě toho si vystřihla malé role například v muzikálu Chicago nebo v thrillerech Pravda zabíjí s Clintem Eastwoodem, v Domino s Keirou Knightley a objekt zájmu Joshe Harnetta v Nabít a zabít.
 
Zdá se, že jí nejsou vzdálená ani témata evropských dějin, ani další filmové profese. Letos v dubnu se totiž vrhala jako výkonná produkční na dokument Freedom´s Fury, který pojednává o zápase ve vodním pólu mezi týmem Maďarska a Sovětského svazu na olympijských hrách v Melbourne na pozadí událostí v Maďarsku roku 1956.
 
„Vždycky dělám deset věcí najednou.“
 
Lucy má jakožto moderní žena velice široké zájmy. Nezajímá se jen o bojová umění, ráda lyžuje, leze po horách nebo jezdí na koni. Kromě toho však také hraje na akordeon, pobíhá s fotoaparátem a maluje. První samostatnou výstavu multimediálních uměleckých děl měla v roce 1993 v Cast Iron Gallery v SoHo v New Yorku, po jejímž velkém úspěchu dostala grant na studium a uměleckou tvorbu v Číně. Úspěch měla nejen ve Spojených státech, ale i v roce 1997 v Benátkách. Mezi její zvláštnosti patří tvrzení, že ji údajně velmi fascinuje lidské tělo. Na nudistické pláži prý Lucy vydrží celé hodiny pozorovat nahé lidi. V jednom rozhovoru také uvedla, že je  extrémně nezávislá a zatím si nedovede vůbec představit, že by se provdala. Mezi hereččiny nejodpornější zážitky patří scéna, kterou si ostatně zažila i postava Charlotte v Sex ve městě a to líbání se s mužem, který považuje za ústřední zónu nejen ústa, ale i celou bradu a nos.
 
Kdysi bývala spojována s Georgem Clooneyem, avšak teprve v roce 2004 oznámila své první  zasnoubení s newyorským autorem divadelních her Zachem Helmem. O rok později se s Helmem rozešli a Liu je od té doby sama. V jednom z rozhovorů se označila za bisexuála následujícími slovy: „Někdy se prostě zamilujete a nemyslíte přitom na to, jakého pohlaví daná osoba je. Myslím, že když se zamiluji do ženy, každý z toho bude dělat velké závěry a mluvit o tom, ale pokud se zamiluji do muže, nikoho to zajímat nebude.“ Činorodá Číňanka s americkým občanstvím se nevtíravě, ale šikovně zařadila mezi hvězdy, které možná nikdy nevyniknou svým herectvím, ale na něž si už každý filmař i divák snadno vzpomene.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2017 Michael Jackson's Halloween (TV film)
2016 Kung Fu Panda: Secrets of the Scroll
Kung Fu Panda 3
2014 Zvonilka a piráti
Zvonilka a tvor Netvor
2013 Pixie Hollow Bake Off
2012 Pěsti ze železa
Zvonilka: Tajemství křídel
2011 Blissovy trampoty
Kung Fu Panda 2
Oddělen
Someday This Pain Will Be Useful to You
Zvonilka a Velké hry (TV film)
2010 Kung Fu Panda slaví svátky (TV film)
Nómadas
Vezmi si mě (TV film)
Zvonilka a velká záchranná výprava
2009 Afro Samurai: Resurrection (TV film)
Zvonilka a ztracený poklad
2008 Kung Fu Panda
Rocket
Vánoce v New Yorku (TV film)
Zvonilka
2007 Krycí jméno: Čistič
Oběť: Lovec krve
Špioni a biják
2006 Nabít a zabít
Payback: Straight Up
2005 Domino
3 jehly
2004 Kill Bill 2
Legenda o Mulan 2
2003 Charlieho andílci: Na plný pecky
Kill Bill
Party Monster
2002 Cypher
Chicago
Tělo na tělo
2001 Hotel
2000 Charlieho andílci
Tenkrát na východě
1999 Boxeři
Láska zabíjí
Molly
Odplata
Pravda zabíjí
Sexuální praktiky pozemšťanů
1997 Mucholapka
Pilní zloději
Riot (TV film)
V záběru
Za branami pekla
1996 Guy
Jerry Maguire
1995 Bang
1993 Protozoa (studentský film)
1992 Ban wo zong heng

TV seriály

2017 Jak prosté (TV seriál)
Hurt Me, Hurt You (S05E24)
Scrambled (S05E23)
Moving Targets (S05E22)
další epizody (14)
2016 Girls (TV seriál)
Japonsko (S05E03)
Jak prosté (TV seriál)
Pick Your Poison (S05E10)
It Serves You Right to Suffer (S05E09)
How the Sausage Is Made (S05E08)
další epizody (28)
2015 Jak prosté (TV seriál)
Cena za obchod (S04E06)
Zakopané hry (S04E05)
Kostlivec v laboratoři (S04E04)
další epizody (22)
2014 Jak prosté (TV seriál)
Poslední pocta (S03E08)
Příhoda s muškátovým oříškem (S03E07)
Terra Pericolosa (S03E06)
další epizody (20)
2013 Jak prosté (TV seriál)
Internal Audit (S02E11)
Tremors (S02E10)
On the Line (S02E09)
další epizody (25)
2012 Jak prosté (TV seriál)
The Leviathan (S01E10)
You Do It to Yourself (S01E09)
The Long Fuse (S01E08)
další epizody (10)
2009 Policajti z L. A. (TV seriál)
Dirty Sexy Money (TV seriál)
The Bad Guy (S02E13)
The Unexpected Arrival (S02E12)
The Convertible (S02E11)
další epizody (4)
2008 Cashmere Mafia (TV seriál)
Dirty Sexy Money (TV seriál)
The Organ Donor (S02E09)
The Plan (S02E08)
The Summer House (S02E07)
další epizody (9)
2006 Ošklivka Betty (TV seriál)
2005 Joey (TV seriál)
Joey a premiéra (S01E14)
Joey a ochutnávka (S01E13)
Simpsonovi (TV seriál)
Čínskej nášup (S16E12)
2004 Joey (TV seriál)
Joey a nečekaný zvrat (S01E12)
Maya a Miguel (TV seriál)
2002 Futurama (TV seriál)
Valentýnská odysea (S04E03)
2001 Futurama (TV seriál)
Nebezpečné robo-známosti (S03E15)
1999 Ally (TV seriál)
1998 Sex ve městě (TV seriál)
1997 Ally McBealová (TV seriál)
1996 Detektiv Nash Bridges (TV seriál)
Každý den v akci (TV seriál)
Pearl (TV seriál)
Akta X (TV seriál)
Pekelné peníze (S03E19)
1995 Herkules (TV seriál)
Pohotovost (TV seriál)
Plus dítě rovná se dvě (S02E05)
Jaký život (S02E04)
Uzdrav, nauč, zabij (S02E03)
1994 Hotel Malibu (TV seriál)
1993 Policie New York (TV seriál)
1991 Kutil Tim (TV seriál)
1990 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
1989 Coach (TV seriál)
1986 Právo v Los Angeles (TV seriál)

Dokumentární

2015 East of Main Street: Taking the Lead
2009 Kids' Inaugural: We Are the Future (koncert)
2005 Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2004 Making of 'Kill Bill: Volume 2', The (TV film)
Schůzka s Drew
2003 I Love the '70s (TV seriál)
Making of 'Kill Bill', The (TV film)
2001 E! Rank (TV seriál)
2000 Making of 'Charlie's Angels', The

TV pořady

2015 Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
The 68th Annual Tony Awards (TV pořad)
66. Emmy Awards (TV pořad)
2013 Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
2012 2012 Film Independent Spirit Awards, The (TV pořad)
64. Emmy Awards (TV pořad)
2010 The 64th Annual Tony Awards (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
2000 2000 MTV Movie Awards (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

2017 Jak prosté (TV seriál)
Moving Targets (S05E22)
2016 Jak prosté (TV seriál)
Morland v podezření (S04E22)
2015 Jak prosté (TV seriál)
Velká zebří loupež (S03E14)
2014 Jak prosté (TV seriál)
Paint It Black (S02E22)

Producentská filmografie

Dokumentární

2006 Freedom's Fury

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 549)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace