Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je zmítána občanskou válkou a stařičký křesťanský král Konstantin už není s to udržet věci pod kontrolou. Avšak do konfliktu se nedostali jen lidé, ale i mystické bytosti temných věků. I je ohrožuje křesťanství. Obzvláště ohrožená se cítí královna Mab, a proto se rozhodne bojovat. Osloví svou božskou sestru a navrhne jí, že spolu stvoří napůl smrtelného čaroděje, vůdce, který by měl křesťanství zničit. Když neuspěje, rozhodne se Mab jednat na vlastní pěst... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (201)

kritiklon 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů na kterých jsem vyrostl a zároveň spolu s Labyrintem, Legendou a Nekonečným příběhem jedno z mých prvních fantasy co jsem viděl jako malej špunt! Na tu dobu kvalitní kousek co se triků týče. A když vezmu v potaz skvělé herce a dobrej scénář tak musím dát s troškou nostalgie 5* a 85% ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Magický príbeh s pomerne slušnou výpravou a hviezdnym hereckým obsadením,v ktorom dominuje excelentné herecké umenie Mirandy Richardson.Hoci triky chvíľami pôsobia umelo až lacno(najmä v prvej časti),ide o vskutku vydarený a pútavo vyrozprávaný televízny počin,ktorý sa v mnohom vyrovná oveľa perspektívnejším projektom. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

"Tohle Oscara za animaci rozhodně nedostalo." "Myslím, že ho ten film nedostal ani za nic jiného." Asi tak probíhala naše diskuse o tomhle filmu rozděleném na dvě části, jehož vysoké hodnocení je pro mě záhadou. Možná to měl na svědomí dabing, ale tak nepřirozené herecké výkony jsem neviděla už hodně dávno, a na to, že Merlin vznikl rok po Titatnicu, zrovna ani vizuálně co nabídnout nemá. Normálně bych tomu dala tak jednu hvězdičku, ale některé nelogičnosti scénáře mě nakonec (nechtěně) pobavily natolik, že jsem se místy aspoň válela smíchy. Co jiného lze totiž dělat, když lidé zničehonic začnou uprostřed noci provolávat heslo "Artuš je král!", přitom však Artuše nikdy neviděli a těžko znají mladíka, který před nimi stojí s Excaliburem v ruce? Další velká perlička přichází i v závěru, kde vlastně Merlin příteli přiznává, že vše bylo naprosto jinak. Celkem originální způsob, jak se vyhnout kritizování za mrvení artušovské legendy. No nic, nechám to být. Tenhle film můžete vzít jako pohádku, zasmát se u něj, ale nikdy jako nic víc. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Ukázková fantasy. A ačkoliv televizní, výborná a s pěknými triky. Sam Neill je jako Merlin skvělý a rozhodně se jedná o jedno z nejlepších zpracování artušovských legend, které jsou ve filmu kompletně zobrazeny. A vůbec nevadí, že to jsou vlastně filmy dva, protože ten příběh je potom ještě lepší. Merlin je moje nejoblíbenější postava z legendy, a tak jsem rád, že je to hlavně o něm. I ostatní postavy jsou naprosto skvěle zahrané. Ta fantasy mi učarovala hned. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Legenda o Merlinovi, potažmo Artušovi je určitě jednou z těch nejznámějších napříč světem, a i díky tomu se dočkala tolika odlišných zpracování. Tady se určitě může těžit z podařeného hereckého obsazení, kde si každý najde toho svého oblíbence, ať už Sama Neilla, který je pro mě pořád tím nejlepším Merlinem, pro fans HP je tu Helena Bonham Carter, pro fans Hry o trůny zase Lena Headey, a dalo by se pokračovat dále. TV zpracování je sice vidět, ale je tu taková pravá pohádkovo-fantasy atmosféra, která v divákovi zanechá velmi pozitivní dojem. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (13)

  • V průběhu filmu můžeme názorně sledovat ubývající síly dvou magických postav (obě ztvárnila Miranda Richardson) – zatímco Jezerní paní postupně přichází o ryby v jejím náhrdelníku, vlasy královny Mab postupem času pozbývají na barvě a šednou. (Stanislaus)
  • Steve Barron soutěžil o cenu Director Guild of Amerika v kategorii význačný režijní úspěch. (Terva)
  • Pomineme-li fantasy vybavení bojového komparsu, mají hlavní postavy oblečení, zbraně a zbroje poměrně správné pro období skutečné doby vzniku legendy o Artušovi, tedy polovině 5. st. n. l. Řada věcí, např. Artušova přilba, je vyrobena podle skutečných archeologických nálezů (Sutton Hoo helm). (von_Kukuck)

Reklama

Reklama