Reklama

Reklama

Biliárový král

  • Československo Hazardní hráč (více)
Trailer

Vyhrát dokáže jen ten, kdo si dovede poručit... „Rychlý“ Eddie Felson (P. Newman) je ostřílený profesionál poolu, který spolu s parťákem Charliem (M. McCormick) denně obráží zakouřené kulečníkové herny, aby obral o peníze nezkušené hráče, kteří se s ním nechají bláhově vtáhnout do hry. Jednoho dne ale Eddie při své aroganci vyzve neporaženého krále Minnesotu (J. Gleason). Z několikahodinové přehlídky výtečných šťouchů se nakonec stane zkouška charakterů, v níž Eddie selže. Sražen na kolena nachází útěchu u své nové lásky Sarah Packardové (P. Laurieová), s níž sdílejí podobně rozervaný osud spolu se slabostí k alkoholu. Příčí se jí však prostředí a lidé mezi kterými se pohybuje. To vrcholí, když mu další klamání v herně přivodí zlámané palce a Sarah se o něj musí starat. I přesto ale Eddie nemyslí na nic jiného než znovu vyzvat Minnesotu. Na odvetu bude ale potřebovat nemalé peníze… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

majo25 

všechny recenze uživatele

Paul Newman vo Farbe peňazí nebol obsadený len tak z náhody, ale k biliardovej téme ako vidno sa po rokoch vrátil, aj keď v opačnej úlohe. Opäť nejde o typicky športovú tému, ale o hazard a s tým spojené náležitosti, ktoré sú vo filme dobre spracované - alkoholizmus, vytesnenie na okraj spoločnosti, socky, podvod či ľudia, čo to zneužívajú. Dvojka Newman-Scott pracuje kvalitne a tak aj občasné hluchšie momenty či pomalšie tempo idú ľahšie prekusnúť. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tradiční role Paula Newmana z počátku jeho kariéry. Outsider, smolař a bohém, který když se dostane na úplné dno, dokáže se kvůli své nezlomné vůli postavit zpět na nohy a bojovat. O svůj život, o svou čest, o naději na lepší zítřky. Biliárový král je klasika. Newman hraje prvotřídně, film doprovází hezká jazzová hudba a závěrečná scéna snímku je jako taková třešnička na dortu. Viděl jsem Hustlera s původním českým dabingem a musím říct, že to filmu dodává určité kouzlo, protože například Newmanova partnera Charlieho, dabuje legendární český herec, pan Rudolf Hrušínský. A Luděk Munzar jako Newmanův dabér - to už k sobě dnes také neodmyslitelně patří. Biliárový král si z potemnělé herny zaslouženě odnáší poctivé čtyři hvězdy. ()

Reklama

major.warren 

všechny recenze uživatele

Hazardní hráč patří do skupiny filmů poctivé americké kinematografie 60. let, kde se prosadili režiséři jako právě Robert Rossen, či dále Richard Brooks, Mike Nichols nebo Norman Jewison. Z mého pohled je The Hustler jedním z nejlepších filmů 60. let vůbec a Paul Newman zde také podává jeden ze svých nejsilnějších hereckých výkonů. Absolutní sympaťák, charakter, stojící proti lidské zrůdnosti a nenasytnosti v tvrdém světě biliáru, kde se nikdo s nikým nemaže. Scénář se však nesoustředí pouze na hraní biliáru, film je z větší části spíše pohledem do nitra hlavního hrdiny, a zejména pak do jeho milostného vztahu s dívkou Sarah. Krom Newmana skvěle hraje například "záporák" George C. Scott, popřípadě Jackie Gleason v roli Eddieho soupeře Minnesoty Fatse. Kamera, dekorace, hudba, to vše je v Hazardním hráči mistrovsky utkáno do sebe. Závěrečných 20 minut je mimořádně silných. Fascinující film nejen pro milovníky kulečníku. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tolik Oscarů, Paul Newman, sportovní tematika, tolik očekávání. Planých. Biliárový král u mě nedokázal tato očekávání naplnit. Po vzoru mnohých sportovních dramat jsem čekala něco podobného. Pravda, biliár není z těch akčních sportů, ale o to více jsem se těšila na netradiční obsahovou náplň filmu. Teď musím říct, že více zábavy si užiju, když biliár hraju sama. Tento snímek mě nedokázal plně zaujmout a strhnout, ani když se přehoupl do roviny, která zkoumala osobní vztahy Newmanovy postavy (a takové babrání v psychice člověka mám přitom vesměs ráda). Herecké výkony a občas skvělá atmosféra mě nedokázaly vytrhnout z letargie. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Paul Newman s cigárkem v puse a tágem v ruce fakt působí jako husťák. Čekal jsem od toho trochu jiný film. Víc dějovější. Toto zpracování mě ale zasáhlo mnohem víc. Část kdy Newman jen zevlí s holkou a ožíraj se je naprosto parádní (skoro jak od Bukowskýho) a mnohem výstižnější v líné atmosféře nicnedělání než např. Godardovo U konce s dechem. A těch výstavních šťouchů je tam samozřejmě taky požehnaně. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (19)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v New Yorku a trvalo 6 týždňov. (shimik77)
  • Roli Sarah měla hrát Kim Novak. (Kulmon)
  • Filmový debut Williama Diella. (Kulmon)

Reklama

Reklama