Reklama

Reklama

Biliárový král

  • Československo Hazardní hráč (více)
Trailer

Vyhrát dokáže jen ten, kdo si dovede poručit... „Rychlý“ Eddie Felson (P. Newman) je ostřílený profesionál poolu, který spolu s parťákem Charliem (M. McCormick) denně obráží zakouřené kulečníkové herny, aby obral o peníze nezkušené hráče, kteří se s ním nechají bláhově vtáhnout do hry. Jednoho dne ale Eddie při své aroganci vyzve neporaženého krále Minnesotu (J. Gleason). Z několikahodinové přehlídky výtečných šťouchů se nakonec stane zkouška charakterů, v níž Eddie selže. Sražen na kolena nachází útěchu u své nové lásky Sarah Packardové (P. Laurieová), s níž sdílejí podobně rozervaný osud spolu se slabostí k alkoholu. Příčí se jí však prostředí a lidé mezi kterými se pohybuje. To vrcholí, když mu další klamání v herně přivodí zlámané palce a Sarah se o něj musí starat. I přesto ale Eddie nemyslí na nic jiného než znovu vyzvat Minnesotu. Na odvetu bude ale potřebovat nemalé peníze… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Barvu peněz mám rád, ale musím uznat, že tato verze je přece jen trochu vydařenější. Především Paul Newman je vítězné eso vysypané z rukávu tohoto filmu, jeho vytahovačnost a nezlomná povaha přijde rozhodně k chuti. Jackie Gleason jako Fats Minnesota je jedním z nejvíce sympatických záporáků z této doby. Inteligentní a procítěná záležitost. 80% ()

Icefist 

všechny recenze uživatele

Váhám mezi třema a čtyřma hvězdama. Zaprvé si moc nelebedim v čb filmech a zadruhé to tempo mě občas skoro uspávalo. Dramatická část filmu mi prostě nesedla, čímž ovšem neříkám, že by byla špatně zahraná či jinak zkažená. Ovšem já si jednoduše radši pustím jiná dramata. Sportovní části nemůžu nic vytknout, šťouchy jsou zde k vidění brilantní a to jak od Newmana tak i Gleasona. Když sečtu všechna pro a proti, vyjde to na tři hvězdy a 70 %. Oblíbená část- Minnesotův úvod při prvním jeho střetnutí s Felsenem ()

Reklama

Thewho18 

všechny recenze uživatele

Biliárového krále jsem viděl už hodně dávno a natrvalo mě zůstal v paměti. Když jsem si ho ted znovu pustil, už vím proč. Bezpochyby jeden z nejlepších Newmanových filmů, proti kterému je Barva peněz slaboučkým odvarem. Milostná zápletka je tady tím nejopravdovějším a nejsilnějším tématem, bez kterého by poolový maraton nestál za pozornost. Jako u většiny Newmanových příběhů se před námi rozehrává překrásné drama o lidských charakterech, které mě vždy tvrdě zasáhne. Brilantní ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Kto biliard nikdy nehral alebo sa mu vobec nerozumie, moze byt tento film utrpenim, asi ako pre uzivatelku Madison. Ak vas bude skor zaujimat to, o aku sumu hra Paul Newman a ci to vyhra alebo prehra, tak moze byt film i celkom zaujimavy, ale postava Paula Newmana mi tu liezla na nervy, pretoze to s rizikom hry az moc prehanal. Newman si nominaciu na Oscara urcite zasluzil, ale ako nominacia na Oscara za najlepsi film roka je pre mna skor zahadou, pretoze aj ta jazzova hudba ma skor uspavala k smrti. Podobne bol na tom aj remake Scorseseho FARBY PENAZI (1986), kde si po boku Paula Newmana tentokrat zahral Tom Cruise, len za tu ulohu dostal Paul Newman v roku 1987 Oscara za hlavnu ulohu. Ale vratim sa k tomuto filmu. Billiarovy kral ziskal dvoch Oscarov za kameru a vypravu a mal 7 nominacii, kde dominovali herecke kategorie: Paul Newman za hlavnu ulohu, George C. Scott a Jackie Gleason za vedlajsie muzske ulohy a herecka Piper Laurie za hlavnu ulohu, dalej i reziser Robert Rossen, kategoria najlepsi film a adaptovany scenar. Avsak Oscara dostal ako najlepsi film roka 1961 muzikal WEST SIDE STORY, dalej reziseri za spomenuty muzikal Robert Wise a Jerome Robbins, Paulu Newmanovi v hlavnej ulohe vyfukol Oscara Maximillian Schell za dramu NORIMBERSKY PROCES (1961), dalej väcsie stastie ako herci vo vedlajsej ulohe Jackie Gleason a George C. Scott mal George Chakiris za muzikal WEST SIDE STORY a v kategorii herecka v hlavnej ulohe sa mohla z Oscara tesit Sophia Loren za vojnovu dramu HORALKA (1960)... 09.09.2010 _________ Paul Newman - (Eddie Felson) +++ Jackie Gleason - (Minnesota Fats) +++ Piper Laurie - (Sarah Packard) +++ George C. Scott - (Bert Gordon) +++ Myron McCormick - (Charlie Burns) +++ Murray Hamilton - (Findley) +++ Michael Constantine - (Big John) +++ Hudba: Kenyon Hopkins +++ Nemecka Cinema - 100% ()

Elwin1 

všechny recenze uživatele

Totální WTF závěr. Příběh, který diváky vtáhne do děje a po celých 134 minut nepustí. Krásná a roztomilá Piper Laurie mi tady často připomíná Audrey Hepburn, Paul Newman opět a zase bez chybičky. Ale proč jste nechali tu holku umřít? Mohl z toho být pěkný sportovní happyend, takhle je to jedno z nejlepších dramat, jaké jsem viděl! ()

Galerie (77)

Zajímavosti (19)

  • Paul Newman se během natáčení s Jackiem Gleasonem vsadil o 50 amerických dolarů, že jej v biliáru porazí. Když pak Gleason s přehledem vyhrál, Newman mu částku vyplatil v desetnících. (Mikino00)
  • Slova, která Sarah napíše na zrcadlo jsou "perverted", "twisted" a "crippled". (Kulmon)
  • Film vznikol na motívy románu "The Hustler" od Waltera Tevisa. (Sticks)

Reklama

Reklama