Reklama

Reklama

V městečku Plymouth, kde se zrodila tradice Dne díkůvzdání, výprodejové šílenství během Black Friday skončí obrovskou tragédií. Uplyne rok a v době vrcholících příprav na oslavu tradičního svátku začne ve městě řádit záhadný zabiják. Zpočátku to vypadá, že si své oběti vybírá náhodně, ale brzy se ukáže, že každá vražda je součástí většího a precizně vypracovaného zlověstného plánu. Podaří se obyvatelům a policii odhalit vraha a prožít svátky... nebo se stanou účastníky jeho zvrácené sváteční večeře? (Forum Film CZ)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (166)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Jejda, takových žánrových nálepek (proč probůh  třeba "mysteriózní"??) a chybí mezi nimi "komedie"? Vždyť tenhle skvostný oldschoolový vyvražďovák je chvílemi k popukání! Už třeba hned zkraje, při úvodní scéně Black Friday v obchoďáku, jsem se chlámal na celé kolo jako tupé hovado. A pobavilo mě i několik dalších skvělých gagů, sice naoko brutálních, ale přitom zábavných, s nadsázkou podaných. Nebo tak to aspoň vnímám já, tenhle typ slasherů  prostě beru jako komedie a tečka. Ani nějaký ten drobný punc originality nelze filmu upřít, mám teď na mysli onu hrůznou večeři s Kathleen do zlatova a sklenkou červeného přímo z krční tepny... Jen to rozuzlení mě hodně zklamalo, nezajímavý vrah s hloupým motivem, na téhle rovině by bývalo bylo potřeba trochu víc zapracovat, pane scénáristo. Ale jinak příjemná sváteční zábava. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani moc nevím proč, ale úvodní výprodejové šílenství během Black Friday mi připomnělo sérii Nezvratný osud. A vlastně i dost namlsalo. Každopádně veřejnost z masakru viní majitele obchoďáku i provokující partu přátel (je mezi nimi i podnikatelova dcera), kteří se mezi vábivé slevy dostali před agresivním davem. Uplynul rok, rány z tragédie ještě nejsou zahojené a v ulicích města se zjevuje maskovaný vrah, který má v ruce seznam těch, kteří při loňském masakru sehráli nějakou klíčovější roli. Užvaněný hororový nadšenec Eli Roth je sice totální brakař, ale pár solidních jednohubek se zajímavým námětem (Nebezpečné pokušení, The Green Inferno) divákům přece jenom naservíroval. I když se mnohdy tváří jako spása žánru, o kdovíjak kreativního filmaře nejde. Ale pokaždé dokáže svým pomrkáváním na diváka, působivým bouráním masa či holými dívčími zadky získat pozornost. Mnozí možná pamatují jeho grindhouseový fake trailer na slasher Thanksgiving, po mnoha letech došlo i na celovečerák, ale ač jsou jednotlivé mordy fajn (Gina Gershon, trampolína, ufiknuté prsty…), čekal jsem větší divokost a možná i odvahu. Každopádně atmosféra uplynulých dekád je poměrně silná, nechybí toliko potřebná nadsázka. Z ústředního zabijáka jde respekt, představitelé omladiny jsou vesměs nevýrazní, minimálně Nell Verlaque ale (asi to nebude herectvím) rozhodně zaujme. Jen velká škoda, že všichni tolik melou (klidně 10-15 minut mohlo jít pryč) a samozřejmě se nezapomenou (když jim jde o kejhák) chovat lehce pitomě. Každopádně rád jsem si připomněl staré dobré hororové časy. Chtěl jsem dát čtyři, ale poslední půlhodinka to stáhla na velice slušné tři. ()

Reklama

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Happy Fucking Thanksgiving ! Eli Roth is back ! Na tohle jsem se v roce 2023, těšil ze všeho nejvíc.  A konečně jsem se dnes dočkal. 10 dlouhých let. Pomalu jsem začínal věřit tomu, že Roth už s žádným Hororem nepřijde. Ale chyběl mu do sbírky ještě jeden zářez - Slasher. (Cabin Fever - Epidemic splatter/ Hixploitation, Hostel - Exploitation, The Green Inferno - Kanibalismus). Dost mě nasralo, když pár dní po kino premiéře, někdo v diskuzi, bez varování nasral, kdo pod maskou se skrývá. Takže jsem to dnes sledoval bez toho očekávaného překvapení. Ale musím říct, že i když jsem to věděl, tak během filmu, jsem byl několikrát zaskočený a v hlavě mi šrotovalo, zda to opravdu vím správně. Někdy to absolutně nedávalo smysl, vrah nemohl stihnout tolik věcí najednou a být na tolika místech současně, takže v tomhle jsem celkem zklamaný, jak nereálný to vlastně bylo, čekal jsem to tady co se týče logiky na vyšší úrovni, i když  se jedná o klasický Slasher, ale oukey. To hlavní ? Gore ! Naprostá špica. To co jsem očekával, jsem do poslední kapky krve dostal. Úvodní Black Friday byl šílený ! Došlo snad na všechny možné smrti, od skalpu až po rozpůlená těla a usekané hlavy. Top scéna - cirkulárka a finální večere mňamózní ! (vychlazené "víno" aká roztleskávačka z trampolíny, byla ta nejoriginálnější bloody scéna, co jsem za poslední dobu viděl a rozmlácení hlavy doslova šokující !). Maska a kostým zabijáka alias John Carver, naprosto perfektní a originální. Škoda jen toho mdlého castingu a chyběla mi tu samozřejmě nějaká ta nahotinka. Jinak jsem ale spokojený, užil jsem si to. Závěrečné titulky suprový ! Btw, Eli už potvrdil druhý díl. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Tenhle subžánr hororu už v dnešní době nemá moc úspěchu, pokud se nepřijde s originální myšlenkou nebo námětem, případně se známou postavou. Z krátké grindhouseovky Eliho Rotha se stal celovečerák a co v roce 2007 fungovalo jako jednohubka, v roce 2023 už šlape na půl plynu. Všehovšudy se dá ocenit jen atmosféra a způsob zabíjení, gore taky slušný v čele s praktickými efekty. Jinak je to průměrná naháněčka s twistem jak ze Scream. Úvodní scéna s Black friday v bílé historii je fajn. Lepší průměr. 3* a.k.a 60% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Epic slasher goulash. Sice bez atmosféry a strachu, ale s viditelnou znalostí slasher žánru a scénářem, který ho umí efektně boostnout a místy i překvapit. Máme tady totiž nejenom gore masakry, ale i efektní únos a scény honu na vraha připomínají Mlčení jehňátek či Sedm. Jíž pomrknutí na Halloween v prvním záběru filmu ale dává najevo, že se tady nebude vykrádat, ale pouze přiznávat úcta ke klasikám. Mordy jsou místy sympaticky béčkově přepálené, chrumkavě propečená thanksgiving večeře na hraně nechutnosti. A hlavní čučoriedka Nell Verlaque neokoukaně hezká. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (11)

  • Kostým vrahov je priamo inšpirovaný ikonickými maľbami Johna Carvera, ktorý bol jedným z pútnikov na plavbe Mayflower. Maska, ktorú nosia, je rekreáciou Carverovej tváre. Vraha vo filme kvôli tomu prezývajú The Carver. (Arsenal83)
  • Eli Roth povedal, že kocúr vo filme bol taký dobrý herec a tak dobre vystupoval na povel, že ho nazval Leonardo DiCatprio. Meno mačky je inak Tonic a predtým hral vo filme Cyntoryn zvieratiek (2019). (Arsenal83)
  • Eli Roth bol v procese obsadzovania filmu, keď mu jeho kamarátka Gina Gershon napísala správu s otázkou: "Kedy ma obsadíš do hororu?" Roth odpovedal: "Gina, vlastne práve teraz mám pre teba rolu." (Arsenal83)

Reklama

Reklama