Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sarah Polleyová, Ving Rhames, Jake Weber a Mekhi Phifer hrají v novém zpracování apokalyptické hororové klasiky George Romera od Zacka Snydera. Svět zachvátila nevysvětlitelná epidemie, která likviduje světovou populaci - avšak mrtví neumírají! Stávají se z nich zombie, které se potulují po městě a využívají každou příležitost dostat se k masu a krvi zbylé hrstky živých lidí. Zubožená skupina přeživších v jednom wisconsinském městečku našla úkryt ve velkém obchodním středisku. Zde se tito lidé musejí jednak naučit jak se bránit před stále početnější hordou zombií, ale především musí vyřešit problém vlastního soužití v uzavřeném prostoru. Skupina, odříznutá od zbytku světa, využívá všechny dostupné prostředky (uvnitř i vně) v boji proti všem, aby zůstala naživu a našla cestu z obklíčení. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 007)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Zatím nejlepší zoombie film, který můžete vidět. Už výborný nápad z filmu 28 dní poté, který dělá film více atmosférické je to, že zoombie z pomalé chůze přešli na agresivní běh. Tím pádem více napínavé a tento film jsem prožíval každým douškem i po několika zhlédnutí. Určitě doporučuji bonusové materiály, které jsou taktéž výborné, nejvíce mě zaujal dokument Andyho a večerní zprávy... Už od cool úvodních titulek podbarvené písní od Johnnyho Cashe film neztrácí dech a můžete si naplno užívat osudy příjemných herců. Tuhle zběsilou akční jízdu hodnotím 5 hvězdičky… ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Úsvit mrtvých je "vedoucím" nově vznikajícím zombie hororům. Kdyby se všechny zombie filmy vyrovnaly do řady, Junák od Snydera by je mohl vyučovat z lekce efektivity. Sice se zombie žánr plný masa, vnitřností a "blití krve" zdá jako primitivní záležitost pro méně šťástné jedince, existují v něm ale řády a povinnosti, které jejich fanoušci rádi vidí. Já se považuji celkově za fanouška apokalyptických filmů plných masového vraždění lidstva a zařazení ho do potravního, či likvidačního řetězce, proto místo klasického komentáře napíšu pravidla, které Úsvit mrtvých splnil na 100%. První meta - postupné šíření nákazy a kosení pokojného obyvatelstva. Tento rozjezd Snyder nastrčil do úvodních titulek a to hlavně záběry z všemožných demonstrací a pochodů z různých koutů světa, vše podložil vlastně dotočenou scénou s pěti herci. Dokonalé a levné, rychlé a vystihující situaci. Začátek filmu pak první metu uzavírá příjemnou scénkou z rodinného prostředí (poslušná dcerka a věrný manžel dostanou z ničeho nic hlad a místo vysátí lednice, chtějí vysát svojí matku a manželku v jedné osobě). Druhá meta - uklidnění situace, přeživší počátečního holokaustu najdou úkryt a v něm zhodnotí situaci a další postup. Nejlepší co mohlo být, nákupní středisko plné perfektního výhledu na hladové sousedy čekající venku. Přeživších je spousta, což je vždy dobré znamení, protože tím víc jich může zemřít. Stresové situace střídají ty pohodové, lidé pijí kávu, šukají a natáčí se při tom, hrají si s pejskem, uklízejí mrtvoly, kterým čouhají střeva a zabíjí čerstvě narozená nemluvňata. Třetí meta - únik. Finále je grandiózní, bohužel ho nemohu popsat protože bych prozradil to nejzajímavější z celého filmu. Čtvrtá meta - šokující závěr. Není nic lepšího, než oddych z úniku X jedinců z celého toho "rasa", poklidného čtení titulků s cigaretou v ruce a následného šoku z opravdového konce. Titulkový závěr filmu slibuje pokračování, kéž by bylo. Děj má stoprocentně co nabídnout a pokud by se žezla znovu ujal Snyder, byl bych blahem bez sebe. Alternativní filmy 28 dní poté, Země mrtvých 100% můj TOP 10 ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Povedzte niečo." - "Prosím." Strašne dobrý horor. Nový Úsvit mŕtvych je po technickej stránke (výprava, dekorácie, strih, efekty, masky, strih zvuku, kamera) bravúrne, špičkové remeslo od debutujúceho (!) Zacka Snydera. To by však zrejme nestačilo. Nový Úsvit mŕtvych je však (i vďaka výborným hereckým výkonom Sarah Polley, Jakea Webera, namakaného psíka v bojovej vestičke, Michaela Kellyho, či Vinga Rhamesa, ktorý je tu ešte o dosť lepší, ako v Pulp Fiction) zároveň nečakane ľudský. Síce v ňom nechýbajú ľudské hlavy odpílené motorovkou, ale zároveň ide o vzťahy a postavy. Vďaka tomu ak niektorá sympatická postava zomrie, je vám to ľúto. V ich spoločnosti vám bude tak dobre, že si budete priať, aby v nákupnom centre zostali večne a nič zlé sa im nestalo. Ale sme v horore, tak asi viete, ako to dopadne (jedinou výnimkou je povinné zombies klišé v podobe zradcu, bez ktorého by som sa ja osobne v pokoji zaobišiel). Strhujúci akčný horor, ktorý vás zamrazí nádherne dravým prológom, desivo naturalistickými úvodnými titulkami (podmaľovanými Johnnym Cashom) a to sa bavíme iba o úvodnej 10-minútovke! Bravo. Nenechajte si ujsť ani medzititulkovú scénu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Skvělá atmosféra, lekačky které fungují, a nařachaná akce se stejně nařachaným Vingem Rhamesem. Ale všichni podávají až překvapivě dobré herecké výkony. Opravdu mě tenhle film extramile překvapil. A na konec taková perlička, ten kazatel (Ken Foree) z televize, který pronáší větu "When there is no more room in hell, the dead will walk the earth." Tak ten hrál hlavní roli v Romerově originálu "Dawn of the dead" z roku 1978 a říká tam tu samou větu. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Když mrtví začnou kráčet, přestává legrace. Nebo možná naopak nastává. Kdo by to byl řekl, že bude seriózní zombie film nejsilnější v odlehčených a skoro až veselých montážích. Díky nim výrazně vybočuje z žánru a jako svěží vítr může diváka jenom překvapit. Kategorii krvavých nářezů ale nemusím a proto je z mé strany těch 70% pozitivním překvapením. V záplavě krve, střihu a atmosféry se snadněji ztratí do očí bijící nelogičnosti v chování postav a lehká násilnost právě oné nadšené přestřelenosti. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (58)

  • Odulou ženu hrál ve skutečnosti kaskadér Ermes Blarasin, který také ztváril zombie klauna ve filmu Země mrtvých (2005). (FincherD.)
  • Název filmu se objeví až v jedenácté minutě. (michael2684)
  • Záběry z konce byly dotočeny na ostrově Catalina v Kalifornii. (HellFire)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

30.01.2019

Režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se po delší pauze vrací k režii. Natočí heistový zombie thriller Army of the Dead pro Netflix. Scénář napsal Joby Harold (Král Artuš: Legenda o meči) a… (více)

Batman vs. Superman v eRkové verzi

Batman vs. Superman v eRkové verzi

24.02.2016

Deadpool už vydělal skoro půl miliardy dolarů. A to při rozpočtu 58 milionů a eRkovém ratingu (do 17 let lze film vidět pouze se starším doprovodem), takže uspěl i bez pomoci náctileté superhrdinské… (více)

Zack Snyder a... sovy?!

Zack Snyder a... sovy?!

17.04.2008

Někoho by mohlo napadnout, že dnešní titulek je narážkou na Atény a že se tvůrce 300: Bitvy u Thermopyl vydá ze Sparty do druhého největšího starořeckého města v jakémsi podivném pokračování svého… (více)

Reklama

Reklama