Reklama

Reklama

Důkaz

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Catherine je sedmadvacetiletá žena, která je oddaná svému otci Robertovi, geniálnímu a proslulému matematikovi. Zatímco se Robertova obratnost ve světě čísel stále jeví jako neotřesitelná, jeho kontakt s realitou se pomalu vytrácí. Když Robert propadne šílenství, Catherine začne přemýšlet o tom, zda mohla po tátovi zdědit duševní chorobu společně s jeho mimořádným matematickým talentem. Po Robertově smrti se na Catherine obrátí Hal, otcův nadaný, ale příliš horlivý student, který chce nahlédnout do poznámek zesnulého muže v naději, že objeví jeho poslední významný počin. Zatímco Catherine se zdráhá ponořit hluboko do otcovy práce v obavách, že by tam mohla vyčíst něco o své vlastní budoucnosti, Halovi k tomu dá svolení. Odhalení matematického důkazu potenciálně historických rozměrů, který se skrývá v jednom z poznámkových bloků, vyvolá vlny šoku, a to v nejednom slova smyslu. (HBO Europe)

(více)

Recenze (338)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Já v podstatě nemám tomuhle filmu co vyčíst. Snad jen to, že mi přijde pravděpodobný jeden rozhovor mezi tvůrci před natočením snímku: "Hele, máš nějakej nápad o čem udělat film"? "Ne, fakt nemam, teď mě zrovna nic nenapadá". "Tak to je jedno, něco začnem a ono se z toho něco vyvrbí". To, že cítím při sledování nějaký intelektuální růst (což je stejně jenom můj pocit), neomlouvá celkovou nijakost. Důkaz se nesnaží nic dokázat, snaží se být jen obyčejným filmem. Pěkné herecké výkony, slušná hudba, ale film, na který se taky velice snadno zapomene... ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Křehká hranice mezi genialitou a šílenstvím se v otci i dceři pravidelně stěhovala a stejně tak stěhovavé bylo i moje přesvědčení, co ke komu víc patří. A pak jsem pochopila, že to vlastně není tak důležité, protože "důkazy" jako úcta, důvěra a láska jsou pro život podstatnější než ty matematické a Gwyneth, o které si opakovaně říkám, že ji nemusím a opakovaně se mi v něčem líbí, mi k tomu pomohla. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

I když člověk ví z matematiky akorát to, že 1+1=2 a že přímka je rovná (přitom ani jedno z toho nemusí vždycky platit ;-)), nemá v případě sledování "Důkazu" skoro žádný handicap. Příběh o genialitě, o boji dcery předního matematika se sebou, s otcovou nemocí, se svým okolím a s rozhodováním, co je v životě správné. Příběh, ve kterém díky skvělé Gwyneth Paltrow nebudete téměř do konce vědět, jestli to byla ona, kdo vymyslel převratný důkaz o prvočíslech (jestli se nepletu, tak jde o Riemannovu hypotézu), nebo jestli to udělal její otec než zemřel a ona si jeho zásluhy buď kvůli schizofrenii "namluvila" nebo úmyslně přivlastnila. Příběh, který je hlavně komorním dramatem a matematiku využívá pouze jako hřiště - až na pár narážek a větiček opravdu nemá "normální" divák žádnou nevýhodu a může hodnotit jen a pouze filmařinu. A ta je, od scénáře přes hudbu po herecké výkony povedená, jedinou slabost vidím v jisté statičnosti, která je zřejmě způsobena tím, že předlohou filmu je divadelní hra, jejíž schéma a vyprávění režisér zřejmě moc nezměnil ani neoživil. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Hlavní hybnou silou Důkazu jsou inteligentně napsané dialogy, které i přes četnost svého výskytu nenudí. Na čemž mají kromě Paltrowové zásluhu také Jake Gyllenhaal a Anthony Hopkins. Výborná režie a důmyslný střih divadelní hru povyšují na plnohodnotné filmové dílo pro všechny vnímavé a trpělivé diváky. 75% Zajímavé komentáře: Faye, mm, LarryW, iNKa 1104, lukax, Cooolboy ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Důkaz je příliš silné slovo, jelikož v případě tohoto filmu je Důkaz důkazem, že ani dobří herci nerovná se dobrý film. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $7,535,331Tržby Celosvetovo $14,189,860Tržby za predaj DVD v USA $9,232,695 //počet predaných kusov 522,402║ skromnejšia verzia Čistej duše ale dalo sa /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nezvládnutý důkaz kvalit nejen režiséra, scénáristy, ale bohužel i protagonistů mezi kterými je Gwyneth Paltrow jako jediná růže mezi plevelem. Velká škoda. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David Auburn, Rebecca Miller .. Gwyneth Paltrow mne doposud nikterak zvlášť nebrala. Zato v jejím nejnovějším snímku jsem se jí nemohl nabažit! Parádní, herecky zvládnuté ztvárnění dcery matematika, která se o svého otce nejen stará, ale sdílí i všechno jeho nadání, zdravotní problémy a pracovní nasazení.. Vedle ní se skvělým výkonem prezentoval Anthony Hopkins v roli otce. Obsazení víc než dobře doplňují Jake Gyllenhaal jako student a Hope Davis jako druhá dcera. Výtečné komorní drama, které asi nezaujme každého. Na mne mělo dojem stoprocentní a od počátku doslova strhující! Ano, strhující! Celý film má výborné tempo, celou stopáž nenudí a uběhne dosti rychle. Pokud Vás ovšem dostatečně nezaujme během prvních řekněme deseti minut, ani nemusíte pokračovat. Ale budete ochuzeni o příjemný zážitek, jemuž vévodí herecké výkony, několik příběhových zvratů, bezchybné zpracování rodinných vztahů, komorní atmosféra a nádherný soundtrack. 90%. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Matematické pravdy byly, jsou a budou, pro mě navždy nepochopitelné. Nikdy nezažiji pocit okouzlení nad shlukem řeckých písmen, arabských číslic a různých lomítek, protože se na svět vzorců dívám podobně jednoduchým pohledem jako Claire (doufám, že to je jediné co máme společného). Ne tak její otec a její sestra Catherina, která svůj život podřídila jemu a jeho nemoci. Po jeho smrti náhle všechno zmizelovšechno! Až na pochybnosti o sobě samé. „Jestli se vrátím na začátek budu moci začít znovu. Pokud půjdu řádek po řádku, pokusím se najít kratší cestu lepší“ . Působivé natočené komorní drama s vynikající Gwyneth Paltrow. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Výtečně zahrané komorní drama o životních hodnotách a matematice. Jediným výraznějším záporem je až příliš evidentní "divadelnost" vzešlá z předlohy. Jinak není mnoho co vytýkat a spíše by se slušelo chválit. Kvalitní film, který zaujme i matematikou netknuté. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Som rada, že zomrel.“ Veľmi dobré herecké výkony ústredného tria Paltrowová-Hopkins-Gyllenhaal. Kvalitný je však i scenár, ktorý tne do živého prostredníctvom pomerne realistického zobrazenia veľmi ťažkej choroby, ktorá človeka a jeho okolie každým dňom viac ničí. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Gwyneth Paltrow v roli nejisté a zmatené geniální dcery duševně nemocného geniálního matematika je výborná. Nejistá a zmatená režie Johna Maddena ji trochu připomínala, ovšem ke škodě filmu. Protože - přes silný scénář - jsem si byl díky ní nejistý i já, o čem že film vypráví a jaké poselství nese. Trailer je i na csfd: http://www.csfd.cz/film/136156-dukaz/videa/?type=1 ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Příjemné drama na dlouhé zimní večery. Výkony herců se mi velmi líbili, scénář je též povedený a režie Johna Maddena rozhodně neurazí. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Gwyneth jako dcera geniálního matematika, která zdědila nadání po otci a otázka je, zda ho i nepřekonala, hraje tuhle zmatenou a nejistou dívku zatraceně dobře. Otcovo šílenství jí uvádí ve zmatek, takže tím, že myslí na cosi vyššího, než ostatní lidi, chvílemi neví, jestli je to všechno skutečně jen její dílo a navíc, jestli nemoc nezdědila i ona. Já v tom filmu viděla jen Gwyneth a i když jí Hopkins celkem dobře přihrával, ona je hlavním kladem filmu, který mě jinak zase tak moc nezaujal. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Počet knih se blíží k nekonečnu, jak se počet studených měsíců blíží čtyřem." Jsou všichni géniové blázni? Spíš ne, protože zatím na sobě nic nepozoruju a názor mýho psychiatra mě nezajímá. Já mám totiž jasnej důkaz, kterej nelze dokázat, takže prokážu opak. Zaútočím na problém z nečekanýho úhlu a pak si to rozdáme na férovku. Navrhuju souboj šavlemi na vzdálenost 100 metrů. Že píšu bláboly? Kdepak. Já jsem jen viděl Důkaz, kterej mě ve vší svý šílenosti dost zaujal, i když v komutativní geometrii mám nejednu mezeru. A taky mě zaujala Catherine, když v džínový bundičce zařečnila na pohřbu. Chtěl bych mít takový koule, jaký v tu chvíli měla ona. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré drama, které mohlo být ještě naléhavější a poutavější, kdyby místo Paltrow hrála nějaká ještě lepší herečka. Gwyneth určitě nebyla špatná, ale na můj vkus (jako asi ve všech filmech) trochu moc unylá a chladná. Hopkins tradičně výborný. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ne často je film o ženském šílenství zároveň tak bonbónový, ale i povědomý natolik, že se mi chce někam na měsíc zavřít a s nikým nemluvit. ()

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama