Reklama

Reklama

Důkaz

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Catherine je sedmadvacetiletá žena, která je oddaná svému otci Robertovi, geniálnímu a proslulému matematikovi. Zatímco se Robertova obratnost ve světě čísel stále jeví jako neotřesitelná, jeho kontakt s realitou se pomalu vytrácí. Když Robert propadne šílenství, Catherine začne přemýšlet o tom, zda mohla po tátovi zdědit duševní chorobu společně s jeho mimořádným matematickým talentem. Po Robertově smrti se na Catherine obrátí Hal, otcův nadaný, ale příliš horlivý student, který chce nahlédnout do poznámek zesnulého muže v naději, že objeví jeho poslední významný počin. Zatímco Catherine se zdráhá ponořit hluboko do otcovy práce v obavách, že by tam mohla vyčíst něco o své vlastní budoucnosti, Halovi k tomu dá svolení. Odhalení matematického důkazu potenciálně historických rozměrů, který se skrývá v jednom z poznámkových bloků, vyvolá vlny šoku, a to v nejednom slova smyslu. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

boshke 

všechny recenze uživatele

Po Donniem Darkovi v poslední době druhé drama s Jakem Gyllenhaalem. A vítězně z tohoto "souboje" vychází Důkaz. Nemá sice tak hutnou, temnou atmosféru jako Donnie, alespoň jsem ho však pobral. O emočně vypjaté scény tu není nouze, ač jsou relativně často prokládány vatou, zejména flashbacky (jsem proti anglicismům, ale vhodný ekvivalent mne nenapadá). Líbilo se mi ústřední trio, Hopkins moc prostoru nemá, a tak jen paběrkuje... 80% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Počet knih se blíží k nekonečnu, jak se počet studených měsíců blíží čtyřem." Jsou všichni géniové blázni? Spíš ne, protože zatím na sobě nic nepozoruju a názor mýho psychiatra mě nezajímá. Já mám totiž jasnej důkaz, kterej nelze dokázat, takže prokážu opak. Zaútočím na problém z nečekanýho úhlu a pak si to rozdáme na férovku. Navrhuju souboj šavlemi na vzdálenost 100 metrů. Že píšu bláboly? Kdepak. Já jsem jen viděl Důkaz, kterej mě ve vší svý šílenosti dost zaujal, i když v komutativní geometrii mám nejednu mezeru. A taky mě zaujala Catherine, když v džínový bundičce zařečnila na pohřbu. Chtěl bych mít takový koule, jaký v tu chvíli měla ona. ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení v podobě Gwyneth Paltrow, kterou jsem nikdy nepovažovala za kdovíjakou herečku, ale tady byla vážně skvělá (neumím si momentálně představit někoho jiného, kdy by její postavu tak přesvědčivě zahrál). Navíc získávám stále větší dojem, že z Jakea Gyllenhaala se rodí nová áčková hvězda, líbil se mi již v "Půlnoční míli" či v "Donnie Darko", na "Mariňáka" (rež.: S. Mendes) se také těším. Film má výborný scénář, protože až postupně odhaluje všechny vazby otce a dcery, režisér ví, kdy co říct a jak to říct, každá postava má svoje místo (dokonce i nesnesitelná sestra). No prostě film, který ve vás po odchodu zanechá ještě dlouho dobrý pocit, takové to nepopsatelné cinéphilské potěšení. Přesně ten typ filmu, které můžu po kilech. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Další z "povinných" filmů o schizofrenii. Svět matematiky je mi však naprosto vzdálen, takže hlavní jádro filmu, o co šlo, mi bylo lhostejné. Jde poznat, že jde o adaptaci divadelni hry, neboť je film postaven především na dialozích, které jsou mistrné. Gwyneth Paltrow i Anthony Hopkins si střihli pozoruhodné role, ve kterých oba zazářili. Látka je to inspirující, bohužel co se týká matic, důkazů a derivací, se nachází mimo moje schopnosti chápání a vnímání. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Film dokazující, že matematici jsou skutečně blázni... Skvěle a věrně roztržitá Gwynteh Paltrow, přesný Anthony Hopkins, sympatický Jake Gylenthal a protivná sestra Hope Davis, kterou jsem měl nejednou chuť nakopnout, když to vyjádřím mírně. Výborně zahraný film z pro mě nového prostředí matematických důkazů, kterým většinou nerozumí ani sami matematici, kteří mnohdy žijí ve zcela jiném světě a rozhodně myslí jinak než my, "normální". Ve filmu jde vlastně o vztah a lásku nadané dcery a geniálního otce, od kterého podědila více, než si myslí a o vzájemné důvěře. To je všechno. Gwyneth hraje křehkou dívku, která to díky své genialitě rozhodně nemá lehké. Bavilo mě to, tak na 70%. Režie: *****, Scénář: ****, Herci: *****, Hudba: ****, Výprava: **** ()

Galerie (49)

Zajímavosti (13)

  • Divadelná hra Davida Auburna, ktorá stála u zrodu filmu Proof, bola v roku 2001 ocenená Pulitzerovou cenou a prestížnou divadelnou cenou Tony. (youtoo18)
  • Auburnova původní dvadelní hra obsahuje jen čtyři postavy, a to Catherine, Claire, Roberta a Hala. Rebecca Miller, která spolupracovala na scénáři, přidala ve své adaptaci několik dalších vedlejších postav. (80s Martin)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama