Reklama

Reklama

Žít a nechat zemřít

  • Velká Británie Live and Let Die (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Na Jamese Bonda je i černá magie krátká. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Krátce za sebou jsou během výkonu služby zabiti tři agenti britské tajné služby: jeden během jednání OSN, další v New Orleansu a poslední na karibském ostrově San Monique. Agent 007 James Bond se proto vydá do New Yorku a spojí se s věrným kolegou ze CIA Felixem Leiterem. Brzy však padne do pasti harlemského drogového mafiána, jenž si říká Mr. Big a jenž má k ruce několik všeho schopných zabijáků. Bondovi se podaří utéct a přes New Orleans vypátrat hlavního podezřelého: tím není nikdo jiný než premiér republiky San Monique Kananga. On a Mr. Big jsou ve skutečnosti jedna a tatáž osoba, která má velmi odvážný zločinný plán: na ostrově řídí velkovýrobu heroinu, kterým hodlá zaplavit světový drogový trh. Proti Jamesi Bondovi má soukromou armádu, temná kouzla vúdú a krásnou pannu Solitaire s věšteckými schopnostmi... Film Žít a zemřít znamenal začátek bondovské kariéry pro třetího představitele agenta 007 Rogera Moorea, který se v postavě Jamese Bonda objevil celkem sedmkrát. „Výbušná" titulní píseň Paula a Lindy McCartneyových byla nominována na Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (414)

Lima 

všechny recenze uživatele

007__č.8__Film sice obsahuje pár vychytaných scén (krokodýli, honička ve člunech), ale ty nejsou do příběhu zakomponovány tak, aby vytvořili kompaktní podívanou, která nebude nudit a celek nebude působit tak zmateně. Osobně považuju Hamiltona za jednoho z nejslabších bondovských režisérů (vyjma jeho Goldfingera). Ale s uspokojením lze říci, že postava agenta 007 získala po Connerym důstojného následovníka. A buranský seržant Pepper mně se svým přehráváním neskutečně iritoval. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tahle bondovka se měla jmenovat Druhý dech, protože oproti předchozí slabé šedivě conneryovské jí fakt někdo přilil benzín do nádrže. A možná to byl samotný Roger Moore, jehož podání Bonda ne že by bylo lepší než to počáteční Conneryovské, nebo Lazenbyho, ale je prostě jinačí. Moore se nebere zase tak moc vážně, jeho bondovky postupně získávají až - a teď se mi chtělo napsat sebeparodický nádech, což by bylo špatně, sebeparodické jsou brosnanovky - , prostě, Moore se nebojí udělat si srandu sám ze sebe. Žít a nechat zemřít je dobrá bondovka, s dobrou zápletkou, zajímavými záporáky. Jen s ohledem na zapojení kultu voodoo do děje mohla být trochu temnější. Mimo to má tahle bondovka nejlepší titulní píseň ze všech bondovek. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Jsem u téhle Bondovky dost rozpolcen. Je to samozřejmě těžká ptákovina, ale ještě ne tolik, jak jsem čekal. Příběh tu v podstatě neexistuje. Měnění lokací je zcela zmatečné a často jsem pořádně nevěděl, kdy je to v New Yorku, kdy v New Orleans, kdy na jakože Jamajce a hlavně proč. I jednotliví aktéři se mezi těmito místy přesouvali jakoby nic. První hodina je zase ne moc zábavná. Roger Moore mě však poměrně mile překvapil, zatím. Je zajmavé, že "stárnoucího" Conneryho vystřídal o tři roky starší herec, který ale zde vypadá mnohem mlaději, než Sean. Divák se musí soustředit na jednotlivé scény, protože jako celek je to blbost. Překvapivě mi ale docela sednul ten uvolněný styl. Scény se čluny a vidláckým šerifem jsou skvělé, stěžejní bod filmu a je to zde už de facto komedie, ale dobrá komedie. Krokodýli super. Bond girl opravdu pěkná. A jednu hvězdičku navíc si rozhodně vysloužil Paul McCartney za naprosto nesmyslnou a přesto skvělou píseň, která dokonale koresponduje s nesmyslností celého filmu a v rámci titulních písní jí mám určitě v TOP 3. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Bond kontra blaxploitation: okultismus zredukovaný na magii, masky a mák, hlemýždí rozjezd, absurdně natahovaná akční scéna s motorovými čluny a primitivní šerif Pepper... ale taky velkopadoušsky nafoukaný padouch (inspired by Onassis), výborný úvodní song, doktorka Quinnová jako bondgirl a dokonale svěží Moore, pálící jednu trefnou hlášku za druhou. 75% Zajímavé komentáře: Marigold, Vitason ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

První Mooreův Bond si zaslouží tak 3,5 hvězdy. Má parádní začátek (scénku s "černošským" pohřbem miluji), ale pak začne být lehce rozvleklý. Píseň manželů McCartneyových je vážně jedna z nejlepších, ale mimo ni filmu pořádná hudba chybí. Neučarovala mi navíc ani jedna z tupých bondgirls. Proč Žít a nechat zemřít vidět? Kromě toho, že Moore vcelku profesionálně přebírá Conneryho otěže, je v téhle bondovce především dloouhá (ale určitě ne nudná) scéna, která začíná na krokodýlí farmě a pokračuje honičkou na motorových člunech, pak praktická ukázka toho, že i s dvoupatrovým autobusem jdou dělat smyky, dále trochu netradiční lekce létání a vcelku slušný závěr, který ovšem zkazí trapná "nafukovací" likvidace hlavního padoucha. P.S. Tak nějak mi tu chyběl pan Q, ačkoliv vím, že Žít a nechat zemřít není jediný Bondfilm, ve kterém se neobjevil. To, že se o něm mluvilo, mi ale tentokrát návštěvu jeho prdlého oddělení nevynahradilo. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (35)

  • Tvůrci se obávali, aby nebyl Roger Moore fanoušky přijat jen jako napodobitel Seana Conneryho (což se stalo u George Lazenbyho), proto se z něj snažili udělat trochu jiného Bonda. Mooreův Bond například nepije martini s vodkou, ale whisky, nenosí klobouk a místo cigaret kouří doutníky. Poté, co se Moore v roli Bonda v následujících filmech zabydlel, některé staré Conneryho atributy se zase vrátily. (Colonist)
  • Nebezpečný kaskadérský kousek, při němž James Bond (Roger Moore) projede dvouposchoďovým autobusem pod nízkým mostem a dojde k oddělení vrchního patra, provedl Maurice Patchett, který byl skutečným profesionálním řidičem z Londýna. (Rominator)

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama