Reklama

Reklama

Žít a nechat zemřít

  • Velká Británie Live and Let Die (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Na Jamese Bonda je i černá magie krátká. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Krátce za sebou jsou během výkonu služby zabiti tři agenti britské tajné služby: jeden během jednání OSN, další v New Orleansu a poslední na karibském ostrově San Monique. Agent 007 James Bond se proto vydá do New Yorku a spojí se s věrným kolegou ze CIA Felixem Leiterem. Brzy však padne do pasti harlemského drogového mafiána, jenž si říká Mr. Big a jenž má k ruce několik všeho schopných zabijáků. Bondovi se podaří utéct a přes New Orleans vypátrat hlavního podezřelého: tím není nikdo jiný než premiér republiky San Monique Kananga. On a Mr. Big jsou ve skutečnosti jedna a tatáž osoba, která má velmi odvážný zločinný plán: na ostrově řídí velkovýrobu heroinu, kterým hodlá zaplavit světový drogový trh. Proti Jamesi Bondovi má soukromou armádu, temná kouzla vúdú a krásnou pannu Solitaire s věšteckými schopnostmi... Film Žít a zemřít znamenal začátek bondovské kariéry pro třetího představitele agenta 007 Rogera Moorea, který se v postavě Jamese Bonda objevil celkem sedmkrát. „Výbušná" titulní píseň Paula a Lindy McCartneyových byla nominována na Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (414)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Prvá Bondovka s Rogerom Moorom prekonáva všetko čo sme doposiaľ u Bonda mohli vidieť. James Bond zmenil absolútne svoj image, a je ťažko povedať, či je to dobré alebo nie. Tam kde Connery vsadil na svoj šarm a pokojnú chôdzu vo vypätých situáciach, Roger Moore nahrádza väčšou dávkou akcie a mladíckeho entuziazmu. Live a let Die je omnoho akčnejšie, výpravnejšie ako jeho predchodzovia. Záporák už nie je člen zločineckej organizácie SPECTRE ale drogový barón veriaci v osud a voodoo. K tomu všetkému prirátam fantastickú réžiu Guya Hamiltona, ktorý stál pri zrode série a ktorý vie nasnímať, či už akciu tak aj emócie. Kopec rôznych vychytávok a úvodnú pieseň od Paula McCartneyho. a keď k tomu prirátame krásku v podani Jane Seymour a jednu z kultových postavičiek, ktoré séria o Bondovi vyprodukovala - šerif Pepper - dostávame jednu z najlepších bondoviek vôbec. Nezostáva mi nič iného len tlieskať. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bělouš James se postaví xenofobnímu tlaku tak, že on bude ŽÍT a všechny, co nenosí sukni a jsou černí voodoo parchanti NECHÁ ZEMŘÍT.. Roger jak ho mám rád - ozbrojen Waltherem, sžíravým sarkasmem a cynickými hláškami - postupně znesvětí tělo věštkyni, projde se po krokodýlí vodní stezce a ukáže padouchovi, že není radno býti nafoukaný. Škoda některých hluchých, až zbytečných míst (např. part extrémně dementního šerifa Peppera). ()

Reklama

Vitason 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejslabších a nejnudnějších bondovek a navíc velké zklamání od Guye Hamiltona, jehož ultra-stylového Goldfingera jsem si nedávno zopakoval. Problém rozhodně není v Moorovi, který zde oproti pozdějším bondovkám vypadá opravdu mladě. Moorův Bond je šarmantní, vtipný a umí zahrát i na ostřejší strunu. Hlavním problémem filmu je černošský ,,vůdů" kabátek, který skopičinám britského fešáka moc nesluší a druhý problém je dost nudná akce, kdy třeba honička člunů je chvílemi až ubíjející. Za pochvalu snad stojí jen běh přes aligátory. Mimochodem se nejedná o žádný trik. Při jednom pokusu dokonce přerostlá ještěrka chytla kaskadéra za nohavici. Z nudného oparu film nevytáhne ani otravný (Navíc v české verzi příšerně nadabovaný) seržant Pepper. Na atmosféře se tak podílí jen hudba, která ale na druhou stranu vaří prakticky celou dobu z main theme. Jediné štěstí je, že se jedná o hodně kvalitní theme. Ale já se prostě nebavil. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak stareho Conneryho vystriedal este starsi Moore. Neuviedol sa zle. Ma charizmu, zvadzanie zien a hlasky mu idu perfektne, v bitkach pôsobi neohrabanejsie ako Connery, ale hlavne sa nesnazi Conneryho imitovat a vydal sa svojou vlastnou cestou. Horsie je na tom zapletka. Bond je na stope nejakeho drogoveho krala. Co by este nemuselo byt uplne zle, ale ten narkobaron sa nachadza v Harleme, takze biely tajny agent medzi vsetkymi tými negrami prilis tajne nepôsobi a hned vsetci vedia, ze je agent. Takze namiesto nejakeho spionskeho patrania maju prim akcne sceny. Vrcholom je nahanacka na clnoch, ktoru komentuje buransky serif Pepper. Celkovo to nepôsobi ako spionsky film ale ako blazniva akcna komedia, ktora je bohuzial okorenena voodoo tematikou, ktora mi vôbec nesedi. Hlavny zaporak Yaphet Kotto nie je prilis vyrazny ani prefikany. Jeho poskok s umelou rukou je priemerny. Bondgirls su dve. Hnusna cernoska a mladucka Jane Seymour, ktora posobi az prilis nevinne. Nepacilo sa mi, ze zredukovali az prilis vela Bondovskych trademarkov a medzi nimi aj postavu Q. Asponze sa vydarila ustredna McCartneyho pesnicka. Vysledkom je pre mna doteraz najslabsia Bondovka a prva podpriemerna. 4/10. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Live and Let Die říká Roger Moore, který se představuje jako James Bond. Nástupní Moorova bondovka není zlatým vrcholem všech příběhů o agentovi s povolením zabíjet. Vlastně není ani stříbrná. Film má pomalý rozjezd a Roger Moore se v roli neuvěřitelně dlouho rozkoukává. Scéna na člunech či zajímavá zápletka s voodoo vyznavači film vyzdvihuje. Nicméně postavy jako seržant Pepper dávají předzvěst tomu, že Bondovky v podání Rogera Moora budou pomalu spadat do komediálního žánru. (72 procent) ()

Galerie (148)

Zajímavosti (35)

  • Bílý vůz s karosářskými díly Cadillacu Eldorado měl ve skutečnosti komponenty z Chevroletu Corvette. Vžilo se pro něj pojmenování Covorado. (Martin_Happy)
  • Ve filmu nikdy nezazní skutečné jméno Solitaire (Jane Seymour). V knize je prozrazeno, že se jedná o Simone Latrelle. (Žralok)

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama