Reklama

Reklama

Žít a nechat zemřít

  • Velká Británie Live and Let Die (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Na Jamese Bonda je i černá magie krátká. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Krátce za sebou jsou během výkonu služby zabiti tři agenti britské tajné služby: jeden během jednání OSN, další v New Orleansu a poslední na karibském ostrově San Monique. Agent 007 James Bond se proto vydá do New Yorku a spojí se s věrným kolegou ze CIA Felixem Leiterem. Brzy však padne do pasti harlemského drogového mafiána, jenž si říká Mr. Big a jenž má k ruce několik všeho schopných zabijáků. Bondovi se podaří utéct a přes New Orleans vypátrat hlavního podezřelého: tím není nikdo jiný než premiér republiky San Monique Kananga. On a Mr. Big jsou ve skutečnosti jedna a tatáž osoba, která má velmi odvážný zločinný plán: na ostrově řídí velkovýrobu heroinu, kterým hodlá zaplavit světový drogový trh. Proti Jamesi Bondovi má soukromou armádu, temná kouzla vúdú a krásnou pannu Solitaire s věšteckými schopnostmi... Film Žít a zemřít znamenal začátek bondovské kariéry pro třetího představitele agenta 007 Rogera Moorea, který se v postavě Jamese Bonda objevil celkem sedmkrát. „Výbušná" titulní píseň Paula a Lindy McCartneyových byla nominována na Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (414)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nástupní bondovku Rogera Moorea poznamenává fakt, že se hlavní představitel snaží hrát Bonda tak, jako to dělal jeho předchůdce...jenže to nejde:) Další Mooreovy bondovky, nesoucí se v poněkud odlehčenějším duchu, mu už sedly lépe...u bondovek se to sice nedělá, ale mám dojem, že tahle by si zasloužila o trochu ponuřejší remake, aby atmosféra kultu voodoo vynikla v nepřikrášlené podobě...když teď začnu o nejlepší postavě filmu, asi vám bude jasné, že to není nikdo jiný než samotný baron Samedi...ale stejně si myslím, že Live And Let Die má větší drajv, když to rozbalí Guns'n'Roses. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Roger Moore skáče po hřbetech krokodýlů, pere se s černochem se železným pařátem a likviduje hlavního padoucha kulkou na žraloky, všechno přesně jak to předpověděla tajemná Solitaire. Dokonce se podíváme i k Bondovi domů...Ovšem páni scénáristé, nezapomněli jste náhodou na někoho!? (Myslím toho pána co furt něco kutí a bez jehož přítomnosti ztrácí bondovky 10% svého kouzla) ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sme v 70. rokoch, takže nikoho neprekvapí, že sa to tu bude hemžiť afroameričanmi a odkazmi na ich cool subžáner tohoto obdobia. O čo ich arcizloduchom išlo, som zase nepochopil a zase ma to vôbec nezaujímalo. Moore sa hneď predstavuje ako solídna náhrada za Conneryho, do prvej hodiny "položí" tri ženy. Tá druhá už nie je tak zábavná ako tá prvá, pretože mi prestala pripomínať to, čo už bolo pár rokov označkované ako typická bondovka. Seymour je tu celý čas zahalená, čo považujem za jednu z najviac nenapraviteľných chýb kinematografie vôbec. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

S novým Bondem přišlo chvályhodné nové pojetí, aby starý pán držel pořád prst na tepu doby. A vzhledem k boomu blaxplotací v té době bylo rozhodnuto, že další průšvihy bude agent 007 řešit v pimpkárách v Harlemu a jazzových klubech New Orleans. Tento tah vyšel, zejména díky kontrastu suchého britského staromilce s divoce oblečenýma houpavýma černochama, kteří zbavují celý film jinak se celkem nabízející ztrouchnivělosti. Tu zde pečlivě zastupuje ústřední duo, kdy Roger Moore působí jak figurína, která po stisknutí tlačítka vypálí robotickým hlasem suchou hlášku a hrůzná Jane Seymour, která zde působí tak prkenným dojmem, že zbavování jí jejího panenství tak působí jako zatím rozhodně nejnáročnější Bondova mise. Zábavné scény postavené na kontrastech typu "dobře oblečený James Bond jde nenápadně zjišťovat informace o drogovém bossovi do zaplivaného baru v Harlemu", pak fungují hlavně tím způsobem, že si dokážete představit, jak dobře a pyšně vypadaly na papíře než je Moorovo podání nechalo implodovat do jeho dřevákovosti. Každopádně přístup producentů Saltzmanna a Broccoliho v tom, neopakovat díl co díl tu stejnou úspěšnou formuli a ducha série průběžně obměňovat (krom záporáků zde například i trvali na omezení Bondových gadgetů, takže se zde výjimečně nesetkáme s Q) by si měli rámovat producenti dnešních blockbusterových sérií místo svých ročních bonusů. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bond č. 8 - Smělé činy, dravý špión, osudové ženy. Bond je větší hvězdou, než herec, který ho hraje. Po Connerym se uvažovalo o několika kandidátech, ale tvůrci se vždy vraceli k Rogeru Moorovi. Nikdy mi k srdci dvakrát nepřirostl. První desítky minut rozhodně nestrhnou, moc se mluví, naštěstí to místy přebije půvab Jane Seymour. Magie, šílené kostýmy, přehrávající seržant. Nervy měly pocuchat scény s krokodýly, bohužel jsou spíš úsměvné a na efekt. Toho času musela být náročnou honička na člunech, potřeba jich bylo 26, hned 17 z nich se už na vodu nevrátilo. Jen je krapet natahovaná. Finále uspokojivé. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (35)

  • Při závěrečném vniknutí do Kanangova (Yaphet Kotto) teritoria je Bond (Roger Moore) vyzbrojen revolverem S&W mod. 29 s šestipalcovou hlavní v ráži .44 Magnum, tedy stejnou zbraní jakou měl Drsný Harry. (JohnSmith)
  • 70. léta, kdy osmá bondovka vznikla, byla dobou tzv. blaxpoitation, ve které se výrazně prosazovala afroamerická kultura. Vliv na Žít a nechat zemřít je evidentní. (hippyman)
  • Tvůrci se obávali, aby nebyl Roger Moore fanoušky přijat jen jako napodobitel Seana Conneryho (což se stalo u George Lazenbyho), proto se z něj snažili udělat trochu jiného Bonda. Mooreův Bond například nepije martini s vodkou, ale whisky, nenosí klobouk a místo cigaret kouří doutníky. Poté, co se Moore v roli Bonda v následujících filmech zabydlel, některé staré Conneryho atributy se zase vrátily. (Colonist)

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama