foto

Yaphet Kotto

  • nar. 15.11.1939 (79 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Celým jménem Yaphet Frederick Kotto se narodil 15. listopadu roku 1937 v New Yorku. Jeho rodiči byli zdravotní sestra Gladys Marie a Avraham Kotto, vlastním jménem Njoki Manga Bell, korunní princ Kamerunu. Neměl lehké dětství, vedle černé pleti byl ostatním trnem v oku i judaismus, který jeho rodina vyznávala.

Herectví studoval od 16 let (Actor's Mobile Theater Studio a Actors Studio v New Yorku), debutem mu v 19 letech byl Othello. Vystupoval i na Broadwayi, mj. ve hře The Great White Hope. Filmový debut si odbyl roku 1963 ve filmu 4 FOR TEXAS. V jeho filmografii jistě stojí za zmínku THE THOMAS CROWN AFFAIR (1968) nebo bondovka LIVE AND LET DIE (1973), roku 1976 byl za roli Idiho Amina v televizním snímku RAID ON ENTEBEE nominován na prestižní cenu Emmy. Nejzásadnější pro jeho kariéru byl však přelom sedmdesátých a osmdesátých let - napřed si zahrál Parkera ve slavném sci-fi hororu ALIEN (1979) a o rok později se objevil ve vězeňském dramatu BRUBAKER.

Yaphett Kotto byl třikrát ženatý a má pět dětí. Roku 1998 pojal za ženu Tessie Sinahon a žije s ní v Baltimoru. Stejně jako jeho rodiče je ortodoxním židem.

-bad-mad-wolf-

Herecká filmografie

Filmy

2008 Neplodná obrana
2001 Mafie (TV film)
2000 Homicide: The Movie (TV film)
The Ride (TV film)
1999 Znamení smrti
1997 The Defenders: Payback (TV film)
1996 Uloupená srdce
1995 Deadline for Murder: From the Files of Edna Buchanan (TV film)
Out-of-Sync
1994 Corpse Had a Familiar Face, The (TV film)
Vládci loutek
1993 It's Nothing Personal (TV film)
Nejvyšší spravedlnost
The American Clock (TV film)
1992 Chrome Soldiers (TV film)
Naplánovaná vražda
Téměř na dně
1991 Absolutní peklo
Freddyho smrt - Poslední noční můra
1990 A Země udeřila (TV film)
Nástraha
1989 Jigsaw Murders, The
Ministry of Vengeance
Terč útoku (TV film)
Whisper to a Scream, A
1988 Půlnoční běh
Terminal Entry
1987 Běžící muž
Desperado (TV film)
Perry Mason: Případ hanebného ničemy (TV film)
Prettykill
V sebeobraně (TV film)
1986 Harem (TV film)
Tygří oči
1985 Badge of the Assassin (TV film)
Playing with Fire (TV film)
Varovný signál
Vládce Central Parku (TV film)
1983 For Love and Honor (TV film)
Soudcova noc
Women of San Quentin (TV film)
1982 Denmark Vessey's Rebellion (TV film)
Vlastní spravedlnost
1980 Brubaker
Othello
Zuřivost (TV film)
1979 Vetřelec
1978 Modré límečky
1976 Crunch (TV film)
Drum
Monkey Hu$tle, The
Operace Blesk (TV film)
1975 Friday Foster
Poklad žraloků
Vyšetřovací zpráva
1974 Tirák Turner
1973 Žít a nechat zemřít
1972 Bone
Limit, The
Man and Boy
Přes 110. ulici
1970 Night Chase (TV film)
Vykoupení L.B. Jonese
1968 5 Card Stud
Případ Thomase Crowna
1964 Nothing But a Man
1963 Čtyři z Texasu

TV seriály

1997 Právo a pořádek (TV seriál)
Baby, It's You (S08E06)
1993 Strážce moře (TV seriál)
Zločin v ulicích (TV seriál)
1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 A-Team (TV seriál)
The Out-of-Towners (S01E07)
For Love and Honor (TV seriál)
1977 Kořeny (TV seriál)
1969 Hawaii Five-O (TV seriál)
King of the Hill (S01E14)
1965 The Big Valley (TV seriál)
1964 Daniel Boone (TV seriál)

Dokumentární

2017 King Cohen: The Wild World of Filmmaker Larry Cohen
2007 True Bond (TV film)
2003 Beast Within: The Making of 'Alien', The
1999 Inside 'Live and Let Die'
1998 Fatherhood USA (TV seriál)
1996 The Great War and the Shaping of the 20th Century (TV seriál)

Režijní filmografie

Filmy

1972 Limit, The

Host

TV pořady

1969 The Joe Namath Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace