Reklama

Reklama

Obsahy(1)

David proti Goliášovi. Asi tak by se dal popsat boj, který vede kapitán Miky Miko (Alexander Bárta), samotářský policejní operativec, který se začátkem 90. let v divoké atmosféře východoslovenského podsvětí šikovně pohybuje na hraně zákona. V křehké symbióze zde vedle sebe žijí lokální mafiánské gangy kryté tajnými dohodami se Slovenskou zpravodajskou službou (SIS), podnikatelé a místní policie štědře odměňovaná za přivírání očí před zločiny. Mika nikomu nevěří, aby ho nemohl nikdo zradit, ale když mu je přidělen „neposlušný“ partner Igor Molnár (Juraj Loj), zjistí, že si jsou v mnohém podobní. Oba jsou součástí mechanismu, který chtějí změnit, protože je už nebaví chytat zločince, kteří budou i s usvědčujícími důkazy druhý den propuštění. Reakce ohroženého systému však na sebe nenechá dlouho čekat a spustí se sled tragických událostí. Říká se, že pomsta je nejlepší motivací, i když prohra někdy může znamenat jistou smrt. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (130)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Slabučké tri hviezdy, dokopy sa tu hovno stalo a ak má byť jediným pozitívom to, že napriek progresívnej pakáži v hereckom obsadení a ešte väčšom krivohubovi, ktorý stojí za scenárom, film nebol jednoznačne politicky orientovaný, tak potom pánbohzaplať. Pritom film je skryto agitačný - chce diváka upozorniť, že pozor, pozor, keď nebudú náhodou vládnuť progresívci, tak hrozí návrat tejto éry! Ale keby tú éru aspoň lepšie znázornili, lebo tam boli kvalitné prípady kyselinárov a iných medicínskych kutilov, namiesto toho vo filme vidíme akurát super mačovského nájomného vraha, ktorý je taký profík, že sa pri komickej scéne nechá opiť - nie rožkom, ale rohypnolom. Zasadenie pesničky od IMT Smile - Ľudia nie sú zlí, možno trefne poukazuje textom na dobu, ale vyšla v rokoch 1998-1999 (rovnako tak Peter Lipa - Maturantky) a znázornená doba prebieha oveľa skôr. Ešte komickejšie ale vyznieva výber hercov. Všetko sa odohráva na divokom východe, no po východniarovi ani stopy. Loj aj Hajdu sú Blaváci, Jakab je z Nitry, Mitaš z Považia, no a jediný Bárta je síce z Košíc, ale na svoj prízvuk dávno zabudol. A to uši lámajúce umelé používanie slov ako "dzigať" a hneď za tým "šrác", čo je na východe kombinácia nemysliteľná, alebo Lojove vyslovovanie "nie" ako tvrdé bratislavské "ne" namiesto východniarskeho "ňe". to všetko strašne škrípe a dáva najavo, že má ísť o východniarsku gangsterku, ale východniar to je len v prevleku. Celkovo je stopáž príliš dlhá na to, čo sa vo filme udeje. Človek sa obšíva, niektorým situáciám neverí a hoci dostáva pocit, že bola tu snaha o kvalitnú kriminálku "zo života" stále pociťuje, že to šlo skrátiť a pritvrdiť. Lebo dialo sa veľa, ale ukázalo málo. A ešte poznámka k Rytmusovi. Nie k jeho neherckému prejavu, ale k jeho postave. Autor a pán scenárista zabudol podotknúť, že doba, ktorú popisuje, dávala priestor takýmto rytmusom najmú preto, že tu bola istá amnestia jedného alkoholika, na ktorého sa nesiaha. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Alexander Bárta, jako Miki, je tahounem během celého filmu. Archetyp věčně ožralého ale férového policajta, který nejde na ruku SK mafii. Chlapské rozhovory, uvěřitelná akce, prolezlost úplatky, umolousané devadesátky, pěkná hudba a krásná Anežka Petrová. Příjemné překvapení ze Slovenska v rámci gangsterských filmů. ()

Reklama

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je tam ten gangster z Tater, co žere chleby s řízkem od svý ženy a nechává mizet lidi jak David Copperfield. Ten by si zasloužil vlastní TV minisérii. Rytmus v pohodě, trošku karikatura, ale papula mu furt jede v tom jeho bengoro štýle, což do těch devadesátek tak nějak sedí. No a pak ta Žaneta od výčepu, co nenalejvá na sekeru... to je ženská, panečku! ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

V tom marastu cs hnusu je tohle světlé, totiž pardon parádně tmavé krimi pohlazení. Slovenský Lexa Pyško Bárta konečně v lepší roli než měl v té kravině s Kotkem, skvěle se vydařil casting, obě dámy (barmanka Janeková i lékařka Petrová) se hodí, Rytmuse naštěstí neznám a tak jsem ho ani nepoznal, Hajdu byl lahůdka a Štáfek pobavil. Nestává se cs režisérům, aby utáhli 2,5 hodiny film který celou dobu baví, tady se podařilo a proto u mě za plný. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ako by to bratia Slováci povedali tak celkom popiči film. Pokud platí, že devadesátky byly u nás divoké, tak na Slovensku to byl ještě o něco vyšší level a věřím, že spoustu lidí zmizelo naprosto beze stopy tak jak to má ošéfovaný například ten Tatranský boss aneb řekl jsem vám jasně, že už vás tu nechci nikdy vidět ani na dovolený ne a když přijedete musíte počítat s tím, že už se nevrátíte. Každopádně soukolí organizovanýho zločinu a Slovenský informační služby nekompromisně semele každýho kdo se pokusí tenhle systém narušit nebo s ním dokonce chtít i skoncovat. To brzy pozná i ústřední dvojice z nichž jeden už se dlouho brodí sračkami a začíná už pomalu na všechno rezignovat, ale energický parťák mu vlije novou krev do žil a touhu pokusit se přeci jenom vyhrát ten předem prohraný boj. Oceňuji každopádně ty autentické východoslovenské reálie doplněné i o autentickou mluvu. Dále i přes hodně bezvýchodný pojetí filmu je tu i pár odlehčených scén likvidace (ne)správného favorita určitě vede. Co mě naopak zklamalo bylo, že Juraj Loj který mi hodně sednul už v Případech prvního oddělení tu má trochu menší prostor než jsem očekával a to píšu aniž bych chtěl ohledně hlavních postav a jejich vývoje něco zásadního vykecávat. Prostě se na to koukněte i přes delší stopáž výraznější nuda nehrozí a na to, že po předchozím tvůrčím počinu scénáristy a režiséra což byla těžce tendenční a vylhaná Sviňa jsem od toho radši žádná přehnaná očekávání neměl jsem nakonec spokojen a zpětně mě trochu mrzí, že jsem tomu nedal šanci v kině. No co už za mě velice solidní řemeslo a navrch přihodím 80% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (12)

  • V Košiciach v scéne na MMM, kde Miko vystupuje z električky, ide o električku KT8D5.RN2, ktoré v 90. rokoch v Košiciach ešte nejazdili. Rovnako autobus v Prešove (v scéne na križovatke) v 90. rokoch ešte nejazdil. Taktiež svetlá na cintoríne sú už po inovácii LEDkami a v 90. rokoch tam boli klasické žlté žiarovky. (Cigalone)
  • Kostýmní výtvarnice Kateřina Štrbová-Bieliková připravila kostýmy pro více než 80 filmových postav. (Cinemart)
  • V rámci natáčení bylo použito 25 aut z období 90. let. (Cinemart)

Reklama

Reklama