Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tentokrát je to osobní. Chladná tvář Jamese Bonda prahne po pomstě. Timothy Dalton v hlavní roli britsko-amerického akčního filmu. Britský tajný agent James Bond, který dosud oddaně sloužil zájmům vlasti a Jejího Veličenstva, se poprvé dostane do situace, kdy jedná pouze na základě své osobní motivace. Stane se tak poté, co kolumbijský drogový magnát Franz Sanchez uprchne ze zajetí CIA a pomstí se Bondovu dlouholetému příteli Felixovi Leiterovi. V den své svatby tak Leiter navždy ztratí manželku a sám přijde o nohu poté, co jej Sanchez nechá předhodit hladovému žralokovi. Protože britská tajná služba MI6 nechce mít s americkým případem nic společného, dá Bond výpověď a pustí se do pátrání po Sanchezovi na vlastní pěst. Spojí se s půvabnou pilotkou amerického letectva Pam Bouvierovou. Před Sanchezem se vydává za zabijáka na volné noze. Nabídne mu své služby a zaseje v něm nedůvěru v některé jeho spolupracovníky. Avšak rozložit dobře fungující drogový kartel může být nad Bondovy síly... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (412)

Lima 

všechny recenze uživatele

Po mnohaletém odstupu a opakovaném shlédnutí je to snadný verdikt. Tohle je jedna z nejlepších bondovek, společně s prvními filmy se Seanem Connerym, kdy Bond působí civilně a ne jako nezničitelný Superman, kdy se nehraje na praštěné a ještě praštěnější bondovské hračky a celá ta atmosféra příběhu, motivací (Bonda pohání obyčejná vendeta za smrt kamaráda) působí uvěřitelným dojmem. Chápu, že tohle vybočení z bondovského univerza pro diváky, odkojené bezstarostnými špionskými pohádkami, musel být velký šok, a proto asi ten komerční neúspěch (který Daltonovi zlomil vaz), ale s po filmech s Craigem, který se o něco podobného pokoušel ve Skyfall, tahle „daltonovka“ najednou získává na ceně a zraje. Jedinou výtku bych měl, že Dalton samotný pořád v mých očích nedisponuje tím potřebným charismatem, kterým by Bond měl oplývat. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[95%] POVOLENÍ ZABÍJET, coby druhá a poslední Bondovka s Timothym Daltonem. Takže opět tady není o čem … Režisér John Glen se od počátku své kariéry zlepšuje a zlepšuje. Jeho prvotina Jen pro tvé oči mi moc nesedla, ale taková Chobotnička, to už bylo solidnější. Následující Vyhlídka na vraždu mě ještě víc oslnila a DECH ŽIVOTA? To už byl pro mě vrchol jeho režie. Stejně jako tato jeho poslední Bondovka, kterou režíroval, se nesmírně povedla. Dalton je zde opět vizuálem drsný a charismatický, a o to víc je tahle jeho „mise“ osobní, když mu vážně zraní jeho kamaráda ze CIA Felixe Leitera a už vůbec nemluvě o Leiterově ženě. Tím se tahle bondovská část posouvá do ratingu R, což je doposud jediný případ. Rko není úplně přehnané, aby tu stříkala nonstop krev, ale jisté drsnější scény a víc záběru na krev, ukousnuté končetiny žralokem apod tu máme. Akce je rozmanitá a rozdělená po celém snímku, takže se tu doslova kocháme blahem. Úvodní scénka, kdy Bond lanem visící na vrtulníku zahákne malý letoun je super. Následný úvodní song je dobrý, i když znám lepší, ale to je fuk. Je tu nesčetně mnoho menších či větších akčních sekvencích; nejlepší je asi finále s cisterny. Děj je zde oproti předchozích Bondovek trochu jiný, osobní, ale to mi vůbec nevadilo. Bondovo tajné a svéhlavé infiltrování do blízkosti Sancheze je napínavé. Dlaším velkým kladem je výborný soundtrack od mého oblíbence Michaela Kamena, který bravurně skládal OST třeba k prvním třem Smrtonosných pastí, zbraní či prvního Highlandera. Některé hudební motivy mi připomínají první Smrtonosnou past a to se cení. Barryho určitě nepřekonal, ale i tak jsem rád, že se zde mohl Kamen svým talentem projevit. Dále … Další postavy krom Bonda … Robert Davi jako hlavní záporák byl zde přímo fenomenální. Jeho pohled, charisma – prostě z něj čišel respekt. Potěšil i v téhle době ještě mladičký Benicio Del Toro. Leitera zde hrál David Hedison, který si kupodivu zahrál v Moorově Bondovce Žít a nechat zemřít. Nechybí zde ani postavy M, Moneypeny a Q, který tu měl trochu více prostoru. I mě zde potěšil v malé roli Cary-Hiroyuki Tagawa, který je pohledem dost výrazný. Ženské obsazení mě ale moc nebavilo, včetně té krátkovlasé, ale co už. Celkově mám nejradši Dech života, tam jsem dal 100%, ale tohle Licence to kill je hned za tím. Nedá se tu nic kritizovat. Klasika, na kterou se často s chutí dívám. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Timothy Dalton sa po Rogeru Mooreovi stal oživeným tejto série a konečne filmu nechýba ani nápaditá až nadupaná akcia, aj keď miestamy to opäť trošku ako že prehnali - minimálne s tým kamiónom čo sa zdvihol na zadné kolesá aspoň že to vyčaruje úsmev na tvary. Bondové dievčatká sú sympatické Carey Lewell a Telisa Soto. V mini úlohe zabijaka sa tu objaví aj Benicio Del Toro. A režisér John Glen natočil asi svoju najpodarenejšiu Bondovku a to chcelo len zmenu herca na hlavnom poste. ║Rozpočet $40miliónovTržby USA $34,667,015Tržby Celosvetovo $156,167,015 ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Licencia na zabitie” alebo "Povolenie zabíjať" , je v podstate jeden a ten istý, blízky význam názvoslovia, čiže tým pádom sa jedná o moje extra obľúbené: SYNONYMÁ ! Jamesovi Bondovi bude zakrátko nadobro odňaté-oprávnenie vziať niekomu ďalší život, pretože súhrn niekoľkých tragických udalostí z floridského Key West, sa mu akosi úplne vymkli spod kontroly, ale ešte pár dní predtým, sem prišiel najprv, ako hosť, pozvaný na svadbu svojho priateľa Felixa Leitera, či aj « Vládna agentúra Správy drog » , simultánne dostáva avízo o neďalekom pohybe drogového baróna Franza Sancheza, a tak práca má zatiaľ prednosť pred blížiacou sa veselicou. Dolapia ho, no taktiež policajti bývajú strašne ľahko podplatiteľní (skorumpovateľní), že sa dosť často nechávajú nalákať na tučnú, finančnú odmenu, aby ho vyslobodili spod náruče doživotného väzenia. To sa odohrá v najbližších málo minútach, že aby toho nebolo ešte málo, títo lotri si zgustnú i na našich svadobčanoch, čo Bonda tak extrémne popudí, až sa nedokáže naprosto ovládať, odvtedy sa totálne utrhne z reťaze, koná už iba na vlastnú päsť, a je k tomu, ako stroj na zabíjanie... ! Spojenkyne čochvíľa nachádza v dvoch (pre)nádherných ženách, Bondových dievčatách - v Pam Bouvierovej a v Lupe Lamorovej, jedna krajšia, než druhá, i keď tá Sanchezova milenka mala body naviac. Chýbať samozrejme nemôže ani spoľahlivý Q, tentokrát s väčším, hereckým priestorom, alebo i taký šéf MI6, M, si zrovna nebude klásť servítku pred ústa. James bude dvojitým agentom, so samými, vynaliezavými postupmi, a to len preto, aby sa (vy)pomstil Franzovi Sanchezovi, keďže ako sa tradične hovorí: „Pomsta býva sladká” , však, či predsa časom na každého príde, no nie ? Bude sa nakoniec riadiť týmto príkazom ? / V poradí 16. bondovka sa nesmierne vydarila, a až práve teraz sadla Daltonovi, ako uliata. Priam božská "daltonovka" , ktorú by som kľudne umiestnil do TOP 10 všetkých, bondovských filmov, niekde medzi piatou a desiatou pozíciou. Herečky, ktoré stelesňovali objekty túžby 007, sú neuveriteľne sexi, najmä Talisa Soto, ale aj Carey Lowell celkom ušla. Zaznamenávam menšie odkazy na predchádzajúce filmové zárezy, t. j. V tajnej službe Jej veličenstva a Thunderball. John Glen bol až pri piatich počinoch, čím sa vyznamenal a John Grover strihal dve z nich, čím len podtrhol samotnú, kráľovskú atmosféru. A to ani nehovoriac o scénografovi Petrovi Lamontovi, ten maximálne ozvláštnil tieto príbehy svojou neprekonateľnou výpravou, i keď taký Ken Adam by mal na to určite čo povedať, mohol by sa cítiť právom dotknutý, mať nejaké výhrady !? Skrátka, obidvaja páni sú kapacitami vo svojom o(d)bore ! Proste, bondovky zbožňujem celým svojim srdcom a dušou, k tomu už viac nie je ani čo dodať. PS: Prvá, pamätihodná rola pre Benicia Del Tora v postave Daria. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že Dalton natočil pouze dvě bondovky. S tím, co mu bylo vytýkáno (Bond není Bond, ale spíš Rambo s britským přízvukem), dnes slaví úspěchy Daniel Craig, a na Daltonovy kousky se pořád hledí jako na nejslabší z celé série. Povolení zabíjet za vidění určitě stojí - je to od začátku do konce akce, akce a zase akce, v níž ovšem nechybí humor, napětí, pěkné ženy, vynálezy pana Q a jeho oddělení... No kruci, tak je to Bond nebo ne? Odpověď : Je. A určitě ne méněcenný! Přesně o takovém chlapíkovi Flemming psal! ()

Galerie (148)

Zajímavosti (38)

  • Film měl také původně nést titul “Licence Revoked”. Použitý titulní název je první, který nepochází od Iana Fleminga. (WolfR)
  • Přestože si ve světě vedl snímek dobře, v USA se jedná o do té doby nejméně výdělečným filmem ze série. (Terva)
  • Povolení zabíjet je poslední film s Bondem, který natáčel režisér John Glen. (Pumiiix)

Reklama

Reklama