Volné pokračování pohádky Zkřížené meče Vás znovu svede s chytrou a statečnou princeznou Alexandrou, po jejímž boku už stojí věrná a milovaný manžel Valentin. Čeká na Vás napínavý příběh královské rodiny, plný intrik, které ale budou včas odhaleny. Zlý, pomstychtivý vévoda Gaston se nemůže smířit s tím, že korunu a s ní veškerou moc získal jeho starší bratr a spřádá podlé intriky a zlé pikle za vydatné pomoci starého kouzelníka Otona a jeho němého pomocníka Alíka. Vévoda se touží zbavit především tří lidí, kteří mu zabránili v konečném vítězství, když už sahal po královské koruně. Je to jeho neteř, budoucí královna Alexandra, její manžel Valentin a přítel Alexandřina otce Krištof. Ti dva - vévoda Gaston i starý kouzelník - společně vymyslí krutou pomstu, jak co nejvíce ublížit těmto třem ušlechtilým lidem. Vévodu to kromě peněz stojí pouze tři kapky krve - za každého - jednu.
Za pomoci Gastonových vojáků a šermířů, ničeho se neštítících lumpů a lapků, se jejich nebezpečný, ohavný plán dlouho daří a naši sympatičtí hrdinové se ocitají ve velikých nesnázích, trápí je nešťastná láska či ztráta milovaného partnera. V závěru přichází výrazný obrat - z Alíka se vyklube bratr Alexandry i Helenky, kterého Oton v dětství vyměnil v kolébce za podsvinče a krutý Gaston hyne vlastní zbraní, když na vlastní kůži pozná, že jediné, co je silnější nežli strašlivá nenávist - je veliká láska. Nastává proměna i kouzelníka Otona, jenž se sbližuje s lesní ženou, čarodějnicí Marunou a na závěr tohoto napínavého, dobrodružného, ale i hodně veselého příběhu se konají tři svatby. (oficiální text distributora)
Niktorius
Nepodařená pohádka s šaškovskými hereckými výkony (výjimky se najdou) a trapnými pokusy o akční šermířské scény.(1.11.2007)
WANDRWALL
Tak jste si kluci a muži zašermovali a neříkejte, že se vám to nelíbilo.(1.4.2011)
Phobia
Trošku mi to těmi spletitými vztahy a nečekanými nálezy dávno ztracených členů rodiny připomnělo Dallas nebo hry Járy Cimrmana (nebýt pohádka v TV, hodil by se v závěru Vichr z hor). Rádobyvtipy byly k uzoufání, přibylo pitvoření a přehrávání, zápletka zdebilněla a šermířská klání mi připomněla dobu, kdy jsme se s bratrancem mydlili klackem tak dlouho, dokud jeden z nás s výkřikem nestrčil do pusy naražené prsty (v tom lepším případě) nebo netahal třísky z oka. Ale naše akčnost a výkonnost byla rozhodně na vyšší úrovni oproti tomu, co nabídly "Zvonící meče". Oproti úvodnímu dílu pohádkové trilogie jasný kvalitativní propad. Nepostřehla jsem - sejmul už někdo to vyřvané Pomeje nebo to bude svou existencí prudit i ve třetí části? 41%(31.7.2011)
blackrain
Mě se šermování v této pohádce vůbec nelíbilo, zvláště ta bitka v jeskyni. Lepší představení můžu vidět na nejrůznějších historických slavnostech. Ale chápu, že herci by museli být nahrazeni kaskadéry a že většina z nich asi meč v ruce nikdy nedržela. Také považuju zápletku s kouzelníkovým učněm za originální, protože ta se v pohádkách nevyskytuje. Kdo v této pohádce za něco stojí je Viktor Preiss, který hraje zlého kouzelníka a pak Blažena Hilišová, kterou známe z předchozího dílu jako kouzelnici Marunu.(1.8.2011)
nevermore
Pomeje - No tak to bylo opravdu velice veselý, to je panečku neherec... A ten konec pohádky, pche s tím se fakt jděte bodnout..(24.5.2009)
PollyJean
První díl se možná s oběma zavřenýma očima dal vydržet, ale tohleto už ne.(24.8.2009)
Jezinka.Jezinka
Starší a mladší bratr hrdlící se o korunu, z čehož je patrné, že hračky se mají kupovat dvojmo a oběma dětem stejné. Pozoruhodné je to, že snad ve všech pohádkách je ten neoprávněný panovník takový ukázkový padouch. Zápletka s kouzelníkovým učněm aspoň není v téhle variantě (nalezeno vyměněné dítě ano, ale většinou to je půvabné pachole, tady je dospělý) je originální.(11.10.2010)
gumbo
65% Kvalitní pohádka, ikdyz viditelně s levnější produkcí a triky, ale s originálními nápady, morálními poučeními a s vynikajícím V. Preissem(14.10.2006)
Fanfán
odpad!I na televizní produkci otřesná záležitost, při které si i pohádkový analfabet řekne: "Já bych udělal daleko lepší pohádku"(24.5.2009)