Reklama

Reklama

Odvážný Shrek (Mike Myers) pátrá se svým kamarádem, sympatickým a chvastounským oslem (Eddie Murphy) po krásné a divoké princezně Fioně (Cameron Diaz). Za její záchranu chce od intrikána Lorda Farquadda (John Lithgow) získat zpět svou milovanou bažinu. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (984)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zjevení v oblasti animovaného filmu, film, který záměrně boural v animované tvorbě zažité konvence a ve svém prvním díle jednoznačně šel proti proudu. Za svůj vznik ostatně vděčí konkurenční válce mezi studii, šlo o nemilosrdný parodický útok na přeslazenost, stereotypy a průměrnost Disneyho studia. Převážná část těch, co stvořili Shreka v minulosti u Disneyho dělala, takže dokonale věděli, čemu se vysmívají. Jó, oportunismus se někdy vyplácí...Skvělé vtípky, výborný scénář, chytlavá hudba a sympatický hrdina doplňovaný snaživým pomocníkem. V Karlových Varech film svého času publikum uvedl do extáze. Film pro všechny generace, celkový dojem 100 %. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

I po mnoha letech stále animák, který baví stále stejně dobře a ačkoliv mám o malinko radši dvojku, i na jedničku se kdykoliv rád podívám, když jí třeba dávají v televizi. Zprvu nesympatický a svérázný zelený zlobr se nám ihned vryl nesmazatelně do paměti a svými průpovídkami a šarvátkami s oslíkem baví po celou dobu klasické půldruhohodinové stopáže. A v čem je další velká zbraň Shreka? Samozřejmě soundtrack, který zpopularizoval a připomenul tolik už tak dost populárních písniček a připravil tak půdu pro perfektní mix dobrodružství klasických pohádek spolu s nově vytvořenou šrečí mytologií...90% ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že není důležitý věk nebo pohlaví, prostě tahle parta okolo zeleného zlobra, která čerpá ze zlatého fondu mezinárodních pohádek, se do vkusu milionů diváků trefila náramně. Náš hrdina nelenil a nabrnknul si princeznu, holt to není žádný zelenáč a ostatní ať klidně zezelenají závistí. Škoda, že ta mánie, která se roztočila kolem ultradrahých animáků, šla vždy krapet mimo mě. Výtečné hlasy herců!! ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Shrek musí trpět bromidrofóbií a neříkejte že ne! :) Kamenujte mě, čtvrťte mě zaživa, vařte v rozžhaveném oleji 20 minut a pak přidejte feferonky, ale já shreka budu kritizovat a kritizovat. Že by animácká revoluce a rebelie? Buď jsem se nudil, nebo viděl ten bělozubý úsměv tvůrců od ucha k uchu, jak moc se těšili na megavýdělek, jak si mnuli ruce, poplácávali se po zádech a velebili se do nebeských výšin, jaký zase jednou vymysleli šlágr. Přiznám se, že za mým subjektivním hodnocením stojí i ty pozitivismem hýřící bezmezné zástupy fandů, které Shrekovi takříkajíc zcela propadly, ty seance reklamních vábniček, ty tuny upomínkových předmětů s obrázkem zelenýho týpka se značkou "Made in China" a aby toho nebylo málo (a aby film bodoval na všech polích) musí tvůrci přidat moderní hudbu, takže uslyšíme Hallelujah (kterou Amíci narvou úplně všude, kam jen mohou) a další písně, co nás mají pozvednout k endorfinovým výšinám...ale mně se tenhle kalkul hnusí už z principu. Prostě mám tak trochu od přírody odpor k diktovaným hitům. Čímž tenhle barvou slizoidní, radioaktivní, lysohlavej a od pohledu páchnoucí týpek s pivním mozolem je:) A osel - WTF!?!?! ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Nádherný animák plný roztomilých rozprávkových bytostí so skvele napísaným scenárom, pričom tomu celému korunuje oslík Osel :-) Obdivujem, do akých detailov sa tvorcovia popiplali s brilantnou formou a najmä ich dobrosrdečnosť a lásku, s akou k filmu pristupovali. Bavila som sa, a to je snáď najdôležitejšie. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (87)

  • Ve scéně, kdy jde oslík po mostě, je možné vidět, jak se pod ním v půlce zlomí jedno prkno. Při záběru na padající kus dřeva je však prkno celé. (Geriel)
  • Oddělení speciálních efektů provádělo test v bahenních lázních, aby mohli při různých situacích pozorovat strukturu bláta na těle. (don corleone)
  • Ve střídajících se záběrech mizí drakovi z krku řetěz a zase se objevuje. (Geriel)

Související novinky

Pátý Shrek má zelenou

Pátý Shrek má zelenou

05.04.2023

Těžko uvěřit, že už to je víc jak dvacet let od premiéry prvního Shreka. Poslední film z milované série pak dorazil do kin v roce 2010, už tehdy se ale zdálo, že byl koncept vyždímán na maximum a… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Jak vycvičit draka se dočká hraného remaku

Jak vycvičit draka se dočká hraného remaku

16.02.2023

Je veškerá fantazie v Hollywoodu definitivně mrtvá? Možná. Následující oznámení ale rozhodně nepomáhá přesvědčit veřejnost o opaku, studio Universal Pictures totiž oznámilo, že chystá hraný remake… (více)

Eddie Murphy by rád natočil pátého Shreka

Eddie Murphy by rád natočil pátého Shreka

29.01.2023

Slavný herec a komik Eddie Murphy nedávno dostal na Zlatých glóbech cenu za celoživotní přínos kinematografii, na Netflix nyní dorazila jeho nová komedie You People a letos se taky konečně dočkáme… (více)

Reklama

Reklama