Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jean Valjean se dostal na galeje za to, že ukradl kousek chleba pro svou hladovějící rodinu. Díky neúspěšným pokusům o útěk byl z nucených prací propuštěn až po dvaceti letech, v roce 1812, jako skutečný zločinec, který bez skrupulí lže a krade. Sílu změnit svůj osud dala Valjeanovi až neuvěřitelná dobrota starého biskupa, který před policií zapřel jeho loupež. O deset let později je z bývalého galejníka vážený starosta městečka Vigau. Naneštěstí je novým velitelem místní policie jmenován inspektor Javert, který zná Valjeana z galejí. Starostovi se daří skrývat svou pravou totožnost, ale podezíravý policista vymyslí rafinovaný plán jak z něj vynutit doznání. Mezitím se bývalý trestanec, nyní vážený muž s velkým srdcem, ujímá nemocné ženy Fantiny a na smrtelné posteli jí slíbuje, že se postará o její dcerku Cosette, která otročí v hostinci mazaného lotříka Thernadiera. Javertův ďábelský plán na zatčení bývalého trestance by vyšel, kdyby se Valjeanovi nepodařilo na poslední chvíli uprchnout. S malou Cosette pak nachází úkryt s pařížském klášteře. Osudy Javerta a Valjeana se ale ještě jednou osudově protnou během krvavé pařížské revoluce roku 1832 (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (244)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Sobě odpusťte a mně dejte vinu !! Za mé milosrdenství.." Viktora Huga hodně ctím, a tak k adaptacím jeho děl přistupuji jen velmi nerad.. Nedá se tvrdit, že by tenhle pokus dánského režiséra Billeho Augusta oživit jeho Bídníky, skončil zrovna fiaskem, nicméně platí především za ukázkově rutinní záležitost s poněkud v jistých pasážích unaveným scénářem, kterou pozdvihá snad jen skvostný výkon tradičně jisté Umy Thurman.. Jakkoli některé nejlepší snímky dokáží diváka přímo vtáhnout do daného období minulosti, tento jej zvládá přenést tak maximálně do hodiny dějepisu.. Případně literatury.. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Málokedy sa stretnete s tak predvídateľným filmom, kde každý pohľad, každý skutok Vám prezradí čo príde s nasledujúcou scénou. Na pohľad televízna produkcia tomu nepridá (revolúcia trpí najviac) a film poteší iba dobrým obsadením zásadných rolí. Neviem ako je to s predlohou Victora Huga či bola rovnako naivná (postava Jeana Valjeana je stelesnením dobra), hlúpučká (ostro sledovaný revolucionár sa potajme stretáva s jeho dcérou) a nelogická (komisárovo chlapské gesto). Tu to prekypovalo situáciami, kde sa Vám chcelo kričať po hlavných protagonistoch a ich úprimných skutkoch, ktoré možno uľavili ich svedomí, svetu nepriniesli zhola nič. Veď len hlavná postava a jej priznanie sa súdu nedáva vôbec žiadny zmysel. Dnes uznávaný starosta s trestnou minulosťou sa rozhodne pre záchranu jedného pomäteného prosťáčika udať a tým zbaviť svojho vysokého postavenia, popri čom by na jeho poste mohol pomôcť stovkám iným ľuďom a pokračovať v splácaní dlhu spoločnosti v roli Matky Terezy akú si zvolil. Nie, on sa musí priznať a vydať do role vyhnanca. A čo tí Bedári, kto to vlastne boli ?? Dej sa im akosi nevenoval. Svoje publikum si film ale nájde, vidím to najmä v starších ročníkoch, ktoré vyrastalo na Angelike a podobných typoch. Tí v ňom objavia istý druh klasiky, teda myslím, že by moja starká mala z Bedárov veľkú radosť. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Bídníci jsou kvalitně natočeným i skvěle obsazeným filmem, ale jaksi mě nedokázali "dostat." Myslela jsem, že zpracování celého příběhu bude více "bídné", že to bude větší mizérie, že to bude celé jaksi více "rozervané." Více drsné a kruté. Atmosféra sice silná, ale nějak se na mě nedokázala přenést ta bída a strádání, která byla ve filmu zobrazena. Rozhodně se jedná o slušné drama, ale ty silné emoce mi jaksi chyběly. ()

annihilation 

všechny recenze uživatele

Co mě vždy dostane je, jak někdo mohl do dvou hodin tak dobře vsunout děj z tak objemně popsané knihy a zanechat v něm smysl, charaktery, všechen ten spád a hlavně tu lidskou ubohost (bídnost). Naprosto brilantní je i herecké obsazení - Liam Neeson je herec, který se na postavu Jeana Valjena svým charismatem skvěle hodí - může být tupým galejníkem a zároveň citlivým mužem prchajícím před svou minulostí, stejně tak Geoffrey Rush září jako odpudivý slizoun Javert. Jediné, co mi trochu vadí je, že z Jeana Valjeana udělali úplný archetyp dobráka, takže na jeho postavě divák nemůže pozorovat takový vývin a rozvoj. Ale i ta trochu přeslazenosti navíc úplně neuškodí a ve finále je to velmi povedený snímek. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Není to naprosto věrná adaptace do posledních a nejmenších detailů, ale kvalitou podlě mě patří mezi to nejlepší. Liam Neeson perfektně hraje svého Jean Valjaena a Geoffrey Rush je mu dostatečným soupeřem. Mladičká Uma Thurman a Claire Danes jako hvězdičky zítřka vůbec nezklamou, i když na plátně nestráví moc času. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (11)

  • Povstání ve filmu na pohřbu velitele Lamarque, kterého se účastnil Marius Pontmercy (Hans Matheson), Cossettin (Claire Danes) milý, se skutečně stalo. V historických pramenech ho najdeme jako Červnové povstání nebo Pařížské povstání 1832, které bylo vládou potlačeno. (Nick321)
  • Ve scéně, kdy se bojuje o rakev jednoho z revolucionářů, je možné v záběru vidět, že natáčení probíhalo před pražským hradem. Místo katedrály sv. Víta však vidíme Notre Dame. V dalších střizích a záběrech ale vidíme opět skutečný chrám sv. Víta. (Mr.Hudson)
  • Filmaři rovněž natáčeli na Hradčanském náměstí v Praze, v zámku Trója, na hradě Rabí, v Kutné Hoře, Žatci a Vrbnu, které sloužilo jako francouzské městečko, kde působí starosta Jean Valjean (Liam Neeson). (Lynette)

Reklama

Reklama