Reklama

Reklama

Profesionálové

  • USA The Professionals (více)
Trailer

VOD (1)

Americký western Profesionálové má některé zajímavé společné rysy s klasickým snímkem žánru Sedm statečných (1960). I zde jsou hlavními hrdiny najatí střelci, které jejich úkol zavede Mexika, a i zde jsou to muži se silně zakořeněným smyslem pro čest a spravedlnost, který žádná suma peněz nemůže zviklat. Titulní čtveřici (Burt Lancaster, Lee Marvin, Robert Ryan, Woody Strode) si zaplatí texaský milionář (Ralph Bellamy), aby mu přivedla zpět manželku (Claudia Cardinaleová), unesenou mexickými povstalci. Jak se ovšem postupně ukáže, pravda je trochu jiná… Skutečnými profesionály nejsou jen hrdinové snímku a jejich představitelé, ale i muži za kamerou v čele se scenáristou a režisérem Richardem Brooksem, kameramanem Conradem Hallem a hudebním skladatelem Mauricem Jarrem. Vedle perfektně zvládnutých akčních scén však Profesionálové nabízejí i něco navíc. Doba, do níž je příběh zasazen (doznívající mexická revoluce v roce 1917), nabízí pozoruhodné reflexe o revoluci jako takové, jež vedly bedlivé cenzory v sedmdesátých letech (při prvním televizním uvedení filmu) ke střihovým úpravám. I když se film odehrává převážně v Mexiku, natáčel se v nevadských a kalifornských exteriérech, mj. ve známém Údolí smrti. Profesionálové se vedle dalších ocenění dočkali i tří oscarových nominací (nejlepší scénář, režie a kamera). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Jeden z "cestovních" westernů.Řekl bych, že ze šuplíku kde leží Mackenovo zlato.Romantika, chlapáctví, láska,šejdírna, lupiči,revolucionáři..no prostě lidské ZOO, které do tohoto patří.Jednu ženu osloví romantika revoluce a co se z toho všechno vyvine? No, jeden by řekl..."ty ženské..." Ale vše jde svou cestou, ženská je navrácena manželovi, nicméně odjíždí přesto nazpět i s revolucionářem a milencem současně.Manžel zůstává sám....Banální, úsměvné, otřepané..Chce se zvolat vivat revolution.Burt Lancaster, Claudia Cardinale, Lee Marvin,to vše jsou jména, která zaručují příjemnou zbavu.A k tomu je tenhle film určen.Nic víc! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tyhle Profesionály si prosím neplést se známým a slavným britským akčním seriálem. Jde o klasický western, tentokrát z mexického pohraničí na sklonku mexické revoluce, kam bohatý finančník vyšle skupinu čtyř dobrodruhů, aby dostali jeho ženu ze spárů únosců. To, že je něco jinak, signalizují už informace o obsahu filmu, takže z onoho "velkého" překvapení jsem nijak zaskočený nebyl a k westernu jako žánru mám celkem chladný vztah, jeho zaběhaná klišé snáším mnohem hůř než např. v gangsterkách nebo jiných lehčích žánrech. A tady se opravdu jedná o klasický kousek se všemi jeho žánrovými necnostmi, které sice fanda westernu ocení, ale já nad nimi krčím rameny. A tak čtyři pistolníci neohroženě likvidují desítky svých protivníků a fakticky zmasakrují celou povstaleckou jednotku, aby ušetřili práci mexické federální armádě. Tři hvězdičky nakonec horko těžko zachraňují herecké hvězdy, ze kterých je cítit autorita a charisma, byli to zkrátka Herci s velkým H a nikoliv kulturisté, boxeři nebo zápasníci ve volném stylu, kteří opanovali pole akčního žánru o dvacet let později. Filmu škodí scénář, který vrcholí sice očekávaným, ale v kontextu těch předchozích masakrů skutečně debilním, koncem, díky němuž jsou předchozí lidské oběti úplně zbytečné. Celkový dojem: 50 %. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Dobrý western se špičkovým obsazením, kterému vévodí Lee Marvin v roli tvrdého a dobrého velitele, zatímco Burt Lancaster si vystřihl roli lamače dívčích srdcí, zároveň však i dobrého pistolníka. Čtyři samozvaní hrdinové se vydávají do Mexika, aby přivedli jednomu boháči zpět jeho ženu, jež byla unesena mexickými revolucionáři. Film se svou náladou hodně podobá Sedmi statečným, o hrdiny se moc bát nemusíme, neboť hudba i některé hlášky jasně dávají najevo, že moc vážnosti tento film nepobral. Pro milovníky westernu povinnost. Hudba: Maurice Jarre ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Western ze staré školy. Neústupní sympatičtí frajeři Burt Lancaster a Lee Marvin, krásná prérie doprovázená hudbou, že máte okamžitě chuť naskočit do letadla a projíždět se krajinou jako zdejší hrdinové. No a samozřejmě nemůže chybět krásná žena, tentokrát je tou vyvolenou osmadvacítka Claudia Cardinale, jenž je přesně na vrcholu sexuální přitažlivosti. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď sa na to pozeráme ako chceme, tak sa tu vraždí pre peniaze. A veľa. Ale zabiť koňa, to je už iná káva, nevinné zviera predsa za nič nemôže. Nejde inak iba súhlasiť, keď sa pozeráme na všetkú tú zberbu okolo, tiež by sme si vystrelili. Možno najexplozívnejší western všetkých čias, nálože sú proste praktickejšie ako revolvery. No a ku koncu trocha filozofovania nad revolúciou, ako jednu z krátkodobých mileniek mužov, ktorú nakoniec tiež opustia. Alebo ich zabije. No a že česť je viac ako peniaze, tak to by nebol pravý western, ak by sme si to opäť nepotvrdili. ()

Galerie (109)

Zajímavosti (12)

  • Burt Lancaster (vo veku 52 rokov) trval na tom, že bude robiť vo filme všetky svoje kaskadérske kúsky sám. (westerns)
  • Snímek byl natočen na motivy románu „A Mule For The Marquesa“, který napsal Frank O´Rourke. (Hans.)

Reklama

Reklama