Reklama

Reklama

Pád do ticha

  • Velká Británie Touching the Void (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je natočený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona. Rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jediné, čo mohol Yates pre oboch spraviť, bolo prerezanie lana, ktoré ich spájalo. Simpson spadol do ľadovej trhliny, odkiaľ sa plazením a v bolestiach bez akéhokoľvek jedla a vody po temer štyroch dňoch dostal späť do základného tábora. Dorazil iba hodinu pred Yatesovým odchodom späť do Británie.

Tento epický príbeh nie je len o horolezectve a horách. Je hlavne o ľudskej duši a sile.Ich návrat sprevádzali zmiešané reakcie. Spoločnosť bola šokovaná. Yates sa nevyhol silnej kritike zo strany horolezeckej komunity za prelomenie a porušenie nepísaného pravidla a tabu - za prerezanie spoločného lana. Nevyhol sa ani pokusu o vylúčenie z Alpine Club. Na základe silného psychického tlaku, ktorý bol vyvíjaný na Yatesa sa Simpson rozhodol publikovať ich spoločný príbeh ako vysvetlenie rozhodnutia priateľa, a aby vyvrátil jednostranný pohľad na jeho počínanie. Simpson veril, že Yatesovo rozhodnutie zachránilo životy obom. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (431)

nunka 

všechny recenze uživatele

Inštruktážno-dokumentárny film o horolezeckej duo výprave na doposiaľ neprekonanú časť peruánskych Ánd je hodný len nemého výkriku... na tak adrenalínovú výpravu sa podľa mňa musí odhodlať len človek silne motivovaný "horolezeckou transcendenciou"...prevedenie filmu bolo skvelé, osobne hory milujem, len tie megaadrenalínové horolezecké výstupy nedokážem triezvo zhodnotiť. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Jóó? Jo!!! Tak tohle můžu... Jednoduché, brilantní, úchvatné.... Co jiného dodat... Paráda! Pád do ticha je film o lidské vůli, pudu sebezáchovy a překonávání sama sebe. Realisticky dokonale zpracovaná rekonstrukce snad nemůže nechat nikoho v klidu. Já abych se bál po shlédnutí tohoto filmu vylézt i na Kunětickou horu (ještě štěstí, že můj nejmilejší zvuk je šumění moře a palem a při teplotě pod 20°C mi začíná depka). Tenhle film je ideální prostředek na to, jak některým „mistrům světa a okolí“ názorně předvést co hory dokáží a zvláště pak velehory, ty si zaslouží obzvlášť mimořádný respekt. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Na muj vkus je to až příliš natočený jako dokument, sice je pěkný že celým filmem provází komentáře těch podle kterých se to točí k situacím a k různejm myšlenkovejm pochodům, který v tu dobu měli, ale mě se to zdálo až toršku přehnaný, že hlavní dvojice, která hraje ty horolezce se za celou dobu filmu baví asi jenom dvakrát a to, když se dostanou na vrchol hory a křepčí tam a něco pokřikojou asi 4 vteřiny a potom na konci, když se zase šťastně setkaj na základně, ale jinak je to docela zajímavě napínavě natočený a všechno co je tam okomentovaný jak to bylo je velice dobře natočený a zahraný, hlavně to herectví je velic těžký, když v podstatě musí všechny svoje pocity vyjádřit jenom pohledem nebo pohybem. Ale podle mě z toho šlo vytáhnout ještě něco navíc, ale i tak to dokáže výborně zaujmout a udržet pozornost, asi hlavně proto, že to je podle skutečný události ()

Cubinho 

všechny recenze uživatele

Jsou to blázni ti horolezci. Když jsem viděl, jak se bez jištění jen s pomocí maček a cepínů drápali po kolmých stěnách na vrchol zasněžené hory, dostával jsem závratě, nekecám... Samotná cesta zpátky za přežitím je potom "bez komentáře". Možná by se mi místo dokumentární rekonstrukce více zamlouvalo hrané drama. Ale kdo ví, výsledek by byl nejspíš stejný. 8,5/10 ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Co se týče lidí, co jsou posedlí horolezectvím, tak mě těší, že jsem dvěma horolezcům před pár lety pomohl dostat se na vrchol skály. Učili se to, a já dole pod skálou kouřil a oni jeden po druhém bojovali a když se dostali pak na vrchol, tam mi mile poděkovali. Je to vzrušující a nebezpečné. Tedy když se někdo motá v Alpách či zde v Andách. A i když o tom nebezpečí více či méně ti, do něho jdou ví, tak stejně jim to nedá a jdou zase do akce. Opouštějí pohodlí civilizace, a jdou do rizika, které běžný konzument společnosti nikdy nepodstoupí. Pro hraný film je to mnohdy nudné, neb děj je zpravidla jasný a čitelný, ale některé dokumenty jsou přesvědčivější, než takový film, kde tedy rozhodně neumění v oboru horolezectví nemíním fandit, protože se měli ještě před výpravou lépe připravit. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • Simon sa vrátil do Anglicka, a bol mnohými ľuďmi z horolezeckej spoločnosti kritizovaný za to, že odrezal lano, ktoré ho spájalo s Joem. Joe sa ho ale vždy zastal. (Karush)
  • O 2 roky neskôr, po 6 operáciach, sa Joe vrátil k horolezectvu. (Karush)
  • Od Motion Picture Association of America získal certifikaci R, tedy pro diváky mladší sedmnácti let je vpuštění do kinosálu podmíněno přítomností jejich rodičů. To všechno za neslušné vyjadřování ve filmu. (imro)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno