Reklama

Reklama

Lovec jelenů

  • USA The Deer Hunter (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Michael, Steven a Nick jsou mladí tovární dělníci z Pensylvánie, kteří musí narukovat do Vietnamu. Před tím, než odejdou, Steven se žení s těhotnou Angelou a jejich svatba je zároveň slavností na rozloučenou. Po mnoha hrůzách, které tři přátelé prožijí, všichni upadnou do rukou Vietkongu a dostanou se do tábora rukojmích, kde jsou nuceni hrát sami se sebou ruskou ruletu. Slavné válečné drama režiséra Michaela Cimina patří k uměleckým vrcholům vlny filmů o vitnamském traumatu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (719)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Lovec jelenů, není pro mě film s klasickým příběhem, ale spíše velmi reálným sledováním osudu Michaela, kterému do života silně zasáhne válka ve Vietnamu. Film jako celek působí velmi silně, a vůbec ne filmově, což je asi jeho nevjětší deviza, protože tohle je jako kdyby Vám vyprávěl svůj příběh nějaký kámoš. Co však nechápu byla délka jednotlivých scén, třeba ta svatba, to bylo absolutně zbytečný zabít s tím cca 40 minut, ruská ruleta v podání předků našich stankářů byla taky zbytečně natahovaná. Jasně pro celkové vnitřní divákovo dozrání je to asi dobře, ale při sledování to chce fakt trpělivost, protože Lovec jelenů opravdu nikam nespěchá. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Je to skvělý film. Nemůžu říct že není, i když z něj mám místy trochu rozporuplné pocity. Je velmi odlišný od válečného pekla zobrazené v Četě, Apokalypse i Full Metal Jacket. Je to spíš normální, lidský příběh o pár kamarádech žíjících normální životy jako kdokoliv z nás. Pak ale prošli šílenstvím války a ta je navždy poznamenala a změnila. Film nenese žádné poselství, nesnaží se vnutit nějakou pravdu o životě, je to prostě jen příběh. Příběh, který baví, dojímá i nutí k přemýšlení. Příběh velmi silný. Příběh který z hlavy jen tak nedostanete. A přesně takové mají příběhy být. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se těšil možná více než na většinu známějších a možná i lepších (i když o tom se dá pochybovat). FIlm, který sází na dokonalé herecké umění nejen Roberta De Nira, Meryl Streep, ale i na opravdu úžasného Christophera Walkena. Ten tu předvádí, ikdyž má méně času na plátně než Robert, že neni o nic horší než jeho slavnější kolega. Film vyprávějící o komunitě přistěhovalců (myslím, že padne slovo Litva, nejsem si jistý přesně), kteří se rozhodnou bránit svou novou vlast. Jeden se ožení dva dny před odjezdem do Vietnamu a na jeho svatbě, jsou všichni naposledy opravdu šťastní.... Od té doby se hodně změní ... Všichni se změní.... Jejich společný lov na jeleny je neuvěřitelně krásná ukázka výpravy, kamery a přesné režie. Vietnam je tu dost nečekaně velmi krátce. Jsou zde jen ty nejdůležitější momenty, které ovlivní psychiku ze všeho nejvíc (není důležité jak se sem dostali, ale jde o to co to s nimi udělá). Scény z vodního vězení, kde se hraje ruská ruleta, jsou děsivé, velmi silné, depresivní a napínavé. Střídání rychlých pohledů kamery na dva proti sobě sedící hráče hodně přispívá ke stupňování napětí. Návrat všech kamarádu je u každého odlišný. Jeden raději zůstane v nemocnice pro veterány, aby nebyl přítěží a neublížil své manželce(amputovali mu nohy). Druhý zůstane ve Vietnamu a posílá kamarádovi peníze a třetí se jako jediný vrátí do města, do komunity.... Hodně rychle zjistí, že se nezměnil jen on, ale všechno, každý je trochu jiný. Návrat do společnosti není jednoduchý a hlavně chce splnit svůj slib. Vrací se do Vietnamu najít svého kamaráda. Nalézá ho .... Poslední scéna je snad legendární. Ruská ruleta se svým nejlepším přítelem je asi nejsilnější scéna filmu a závěr scény je nečekaný (každý to tu píše.... ale vidět to ... ztuhnete ;-)). Tento film vykresluje povahu lidí, psychickou stránku, která se mění tím co kdo prožije. Nesází na obrovské bitvy, ani hodně krve. Je to jeden ze tří nejlepších filmů o Vietnamu (hned vedle apokalypsy a čety) . Každý z těchto filmů tvoří kus Vietnamu a kus lidí co tam šli. Nikdy asi nepochopíme jaké to je válčit a žít ve Vietnamu, ale tyto tři klenoty nám to přibližují. Hudba je úžasná (cavatina jako ústřední melodie je nádherná). Délka filmu není ke škodě, ale to se musí vidět, to nejde jen tvrdit. Tento film stojí za to.... ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se neskutečně těšil. Meryl Streep, Robert De Niro a Christopher Walken spolu v jednom filmu, který ještě ke všemu zobrazuje ne válku ve Vietnamu, ale to, co se potom dělo s lidmi, kteří ji zažili? Upřímně jsem doufal, že tohle bude další silný snímek, podobně jako Apocalypse Now, Platoon či Full Metal Jacket. Bohužel, nestalo se. Jednak snímek zabila stopáž (která mi například u již zmíněné Apokalypsy nevadila) a jednak je ten film strašně chladný. Vy ty postavy chápete, víte a vidíte, co chtěl režisér či scenárista říct, ale zkrátka a dobře nepůsobí to. Což je vzhledem k tématu a k obsazení zvláštní. Po většinu filmu jsem se nudil a říkal jsem si, kdy se asi něco začne dít. Ta slavná scéna s ruskou ruletou byla působivá, to nepopírám, ale to je prakticky to jediné, co si z tohoto filmu zapamatuju. Možná jsem jen nebyl v náladě, možná jsem nebyl připravený, nevím. Faktem zůstává, že jsem čekal opravdovou bombu, která nepřišla. Filmu dám ještě jednu šanci za pár let, do té doby tu musím nechat 50 %. A to jsem se opravdu těšil… ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Očekával jsem úplně něco jiného, válečný film, nějakého snipera, drsný boj. Dostal jsem film složený z pouze pár šíleně natažených scén, které se válečným filmem dají nazvat jen stěží. Následuje stručný popis obsah jako varování, co máte očekávat. První půlka snímku se odehrává před Vietnamem, což je mimochodem strašná nuda, která zaujme snad jen milovníky svateb. Celá válečná složka filmu je omezená na scénu se zajateckou ruskou ruletou, aby následovala poválečná část, navazující na zmíněnou ruskou ruletu. Ano, mělo se to jmenovat vietnamsko-ruská ruleta. Za herecké výkony a v druhé půli slušnou atmosféru dávám z milosti 3*. 60% ()

Galerie (166)

Zajímavosti (40)

  • Když byl film v roce 1979 promítán na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu, tak došlo k jednomu z největších incidentů v historii festivalu, když sovětská delegace na protest proti způsobu, jakým film zobrazuje vietnamský lid, odešla. Následný dominový efekt vedl i k odchodu Kubánců, východních Němců, Bulharů, Poláků a Čechoslováků. Odstoupili také dva členové poroty. (jezurka42)
  • Pierre Segui (Julien) přišel v reálném životě o přítele právě při ruské ruletě. (Kulmon)
  • Postava Lindy (Meryl Streep) byla ve scénáři hodně opomenutá. Michael Cimino proto Streepové řekl, aby si vymyslela vlastní repliky. Většina toho, co postava říká, je hereččina improvizace. (Kulmon)

Související novinky

De Niro a válka s vnukem

De Niro a válka s vnukem

05.10.2016

Robert De Niro a Christopher Walken se v roce 1978 sešli ve válečném filmu Lovec jelenů. Výsledkem byl pětioscarový hit, který patří mezi největší americké klasiky a dal kariéru Meryl Streep. Tihle… (více)

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

03.07.2016

V 77 letech nás v sobotu opustil Michael Cimino, jeden z nejnadějnějších režisérů 70. let. Cimino pomáhal v roce 1973 napsat druhý film s drsným Harrym (Magnum Force) a Clintu Eastwoodovi se zalíbil… (více)

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Reklama

Reklama